TV NL EN

Onder Amsterdammers: Marieke van Doorninck

Amsterdam moet klimaatneutraal zijn in 2050, de CO2-uitstoot moet binnen 10 jaar met meer dan de helft zijn verminderd en er komt een Amsterdams klimaatakkoord. Verduurzamen is één ding, maar hoe krijg je de hele stad mee? Tot hoever wil de gemeente achter de voordeur van Amsterdammers? En wie gaat het betalen? Een kritische talkshow met o.a. Wethouder Marieke van Doorninck.

Programmamaker en presentator

Gratis toegang voor Stadspashouders!

Wethouder Marieke van Doorninck (Duurzaamheid) heeft grootse plannen. Amsterdam moet klimaatneutraal zijn in 2050, de CO2-uitstoot moet binnen 10 jaar met meer dan de helft zijn verminderd en vorige week presenteerde ze het Amsterdams Klimaatakkoord. De transitie moet plaatsvinden in overleg met de stad, waarvan er veel zich afvragen in hoeverre ze écht mogen meepraten. Want verduurzamen is één ding, maar hoe krijg je de hele stad mee? Tot hoever wil de gemeente achter de voordeur van Amsterdammers? En wie gaat het betalen?

In dé onafhankelijke politieke talkshow van Amsterdam, Onder Amsterdammers, bevragen we wethouder van Doorninck over de grote transitie die ze voor ogen heeft aan de hand van haar portefeuilles Duurzaamheid en Ruimtelijke Ordening. Dat doen we met kritische gasten die zich midden in het debat bevinden. Welke onderliggende visie heeft Van Doorninck op de duurzaamheidstransitie van de stad?

Houd de site in de gaten voor de definitieve line-up! Vragen aan de wethouder? Mail ze naar OnderAmsterdammers@DeBalie.nl

 


Over de sprekers

Marieke van der Werf zat vroeger in de Amsterdamse raad voor het CDA en en is nu partner en senior adviseur duurzaamheid en energie bij Dröge & van Drimmelen. Ze deelt de ambities van Van Doorninck, maar schreef in Het Parool dat té activistisch klimaatbeleid Amsterdammers tegen je in het harnas jaagt. Hoe zorg je dat iedereen meekomt én deelt?

Jeroen Slot (Hoofd Onderzoek Dienst OIS) presenteert de de nieuwste resultaten van een onderzoek van OIS onder Amsterdammers over draagvlak voor de energietransitie.

Merlijn Blok werkt bij consultancybedrijf Metabolic, denktank en broedplaats voor initiatieven op het gebied van duurzaamheid. Welke keuzes kan de gemeente maken in gebiedsontwikkeling in Amsterdam om de stad écht te verduurzamen?

En we vragen Rotterdammer en hoogleraar Transitiekunde Jan Rotmans om zijn visie. Hoe kijkt hij naar de grote opgave van Amsterdam?

Klimaatstaker en oprichter Fridays For Future Netherlands Balder Claassen legt uit waarom er volgens hem geen seconde langer gewacht kan worden en de klimaatcrisis nu écht als een crisis moet worden gezien.

Spoken word artist en loopstation artiest Guillermo Blinker, OTION, neemt ons mee in zijn kijk op duurzaamheid in de stad.

Onder Amsterdammers

De Balie daagt in 2019 de wethouders van het nieuwe college uit in gesprek te gaan met Amsterdammers over hun belangrijkste dossiers. Wat willen ze bereiken? En hoe nemen ze Amsterdammers mee in hun verhaal? Onder Amsterdammers is dé onafhankelijke politieke talkshow van Amsterdam. Zo spraken we al met Laurens Ivens, Sharon Dijksma, Marjolein Moorman, Touria Meliani en Rutger Groot Wassink. Na de zomer vervolgen we de reeks met o.a. wethouder Kukenheim en burgemeester Halsema!

Speakers

Marieke van
Doorninck
Wethouder Ruimtelijke Ontwikkeling en Duurzaamheid
Marieke van
der Werf
Partner en senior adviseur Duurzaamheid en Energie bij Dröge & van Drimmelen. Voormalig raadslid CDA Amsterdam
Jeroen SlotHoofd Onderzoek Dienst Onderzoek Informatie en Statistiek

Speakers

Merlijn BlokDuurzaamheidsexpert Metabolic
OTIONMC, Spoken Word Artist, choreograaf
Jan Rotmans Hoogleraar Transities Erasmus Universiteit Rotterdam
Balder ClaassenOprichter FridaysForFuture NL, klimaatstaker