TV NL EN

Oorlog in Afghanistan: De opkomst van de Taliban

Programmamaker
Gatool Katawazi
Deze zomer werd Afghanistan onder de voet gelopen door de Taliban. Over de vraag hoe die beweging, die de afgelopen 20 jaar fel werd bevochten door de VS en haar bondgenoten, zo groot kon worden, praten we deze avond met experts uit verschillende vakgebieden.

Afghanistan is al eeuwenlang een plek waar een haast constante strijdt woedt om de macht, zowel intern als door interventies van buitenaf. In de afgelopen honderd jaar beten Groot-Brittannië, de Sovjet-Unie en een coalitie onder leiding van de VS hun tanden stuk op pogingen om meer invloed te krijgen in Afghanistan. Hoe houdt die geschiedenis verband met de opkomst van de Taliban en de actuele ontwikkelingen in het land?

Over de sprekers:

Dr. Bashir Azizi is geboren in Khanabad, Afghanistan en kreeg in 1993 de status van politiek vluchteling in Nederland. Vanaf 1997 is hij werkzaam als docent in het voortgezet onderwijs. Ook promoveerde hij onlangs aan de Universiteit Leiden.

Drs. Storay Ahmadi vluchtte in 1996 vanuit Afghanistan naar Nederland. In 2006 richtte zij ‘Goshamadeed’ op, een stichting die Afghaanse immigranten opvangt en begeleidt, en contact houdt met mensen in haar geboorteland.

Shah Tabibi vertrok op zijn vierde met zijn ouders uit Afghanistan en woont sindsdien in Nederland. Shah is Hogeschool docent, psycholoog en storyteller. Vanavond zal Shah een gedicht en een stuk uit zijn voorstelling voordragen.


Oorlog in Afghanistan
Dit is het eerste programma in het drieluik ‘Oorlog in Afghanistan’. De overname van de Taliban leek zich afgelopen augustus in enkele weken – of zelfs dagen – te voltrekken. De geschiedenis wordt vaak geschreven aan de hand van zulke stormachtige momenten, maar daarachter gaan grotere verhalen schuil. In dit drieluik proberen we dat grotere verhaal te duiden. Waar en wanneer werd de kiem gelegd voor de Taliban, wat heeft de War on Terror betekend voor de interne verhoudingen in Afghanistan, en wat gebeurde er nou eigenlijk precies tijdens de chaotische evacuatie van Kaboel? Wat was de rol van de Nederlandse overheid, en welke lessen hebben we geleerd?

Sprekers

Bashir AziziPhD Filosofie, auteur ‘Wereldburgerschap, reflecties op wereldburgerschap in de spiegel van Afghanistan en Nederland’ en docent maatschappijwetenschappen
Storay AhmadiPhD Filosofie, auteur ‘Compassie met Afghaans Bloed’ en oprichter stichting Goshamadeed
Shah Tabibi Psycholoog en storyteller