TV NL EN

Opening Vrijdenkersfestival met Mohamedou Ould Slahi

Burgemeester Femke Halsema opent het Vrijdenkersfestival. Onder leiding van Yoeri Albrecht gaat ze in gesprek met Mohamedou Ould Slahi en Masih Alinejad.

In English
programmamaker
Ianthe Mosselman
programmamaker
sophie
Sophie Rutenfrans
programmamaker
Gatool Katawazi
in samenwerking met
Het Noord Nederlands Toneel + Club Guy and Roni
in samenwerking met
Gemeenteraad Amsterdam
De eerste editie van het Vrijheidsfestival ‘Stadslucht maakt vrij’ wordt officieel geopend door een bijzondere gast: Mohamedou Ould Slahi.

De Mauritaanse Slahi zat veertien jaar gevangen in Guantánamo Bay, zonder dat er ooit een aanklacht tegen hem werd geformuleerd. Slahi werd verdacht van betrokkenheid bij de aanslagen van 11 september, en werd in de gevangenis vernederd en gemarteld door Amerikaanse bewakers. In 2015, terwijl Slahi nog in Guantánamo Bay vastzat, verscheen zijn boek Guantánamo Diary, waarin hij zijn ervaringen in de gevangenis beschreef. In 2016 werd Slahi vrijgelaten, zonder ooit aangeklaagd te zijn. Hij verhuisde terug naar Mauritanië, waar hij nu woont.

Deze avond gaat burgemeester Femke Halsema onder leiding van De Balie-directeur Yoeri Albrecht met Slahi en de Iraanse activiste Masih Alinejad in gesprek over vrijheid.

Masih Alinejad verzet zich al geruime tijd tegen een Iraanse wet die vrouwen verplicht buiten de deur een hoofddoek te dragen. Die strijd voert ze noodgedwongen op afstand. Na kritische publicaties en projecten zag ze zich genoodzaakt haar geboorteland te verlaten en zich te vestigen in New York.

English:

The official opening of the freedom festival revolves around Mauritanian writer Mohamedou Ould Slahi and Iranian activist Masih Alinejad. They will go into conversation with De Balie director Yoeri Albrecht and mayor Femke Halsema about freedom.

Vrijdenkersfestival
In aanloop naar het 750-jarig bestaan van Amsterdam in 2025 organiseert De Balie van donderdagavond 28 tot en met zaterdagavond 30 oktober het Vrijdenkersfestival 2021, met onafhankelijke geesten uit alle windhoeken, de een nog moediger dan de ander. Ieder bevecht een vrijheid, of het nu gaat om persvrijheid, vrouwenrechten, de vrijheid om te mogen geloven of juist de vrijheid om niet te hoeven geloven. In De Balie vertellen ze het verhaal van hun verzet, welk effect dat verzet op de status quo heeft en welke dreigingen er nog in het verschiet liggen.

Het Vrijdenkersfestival kwam tot stand in samenwerking met de Amsterdamse gemeenteraad, naar aanleiding van een motie die raadslid Diederik Boomsma (CDA) indiende. In die motie riep hij op een serie stadsgesprekken te organiseren over het belang van ondeelbare grondrechten, zoals de vrijheid van meningsuiting.

Let op: bij binnenkomst vragen we om een vaccinatie- of testbewijs. Lees hier wat je moet doen voor je bezoek.

Sprekers

Mohamedou Ould SlahiWriter in residence bij NITE
Masih AlinejadIraans schrijver en activist
Femke HalsemaMayor Amsterdam
Yoeri AlbrechtDirecteur van De Balie
Jochum ten HaafActeur

Mohamedou Ould Slahi is als writer-in-residence’ een jaar lang in dienst is bij NITE (Club Guy & Roni en Noord Nederlands Toneel). Hij schreef de tekst voor de op zijn verhaal gebaseerde voorstelling Freedom, die op 16 oktober in première gaat in Groningen.

NITE (Noord Nederlands Toneel + Club Guy & Roni