TV NL EN

Opening Vrijdenkersfestival met Mohamedou Ould Slahi

In English
programmamaker
Ianthe Mosselman
programmamaker
sophie
Sophie Rutenfrans
programmamaker
Gatool Katawazi
in samenwerking met
Het Noord Nederlands Toneel + Club Guy and Roni
in samenwerking met
Gemeenteraad Amsterdam
De eerste editie van het Vrijheidsfestival ‘Stadslucht maakt vrij’ wordt officieel geopend door een bijzondere gast: Mohamedou Ould Slahi.

De Mauritaanse Slahi zat veertien jaar gevangen in Guantánamo Bay, zonder dat er ooit een aanklacht tegen hem werd geformuleerd. Slahi werd verdacht van betrokkenheid bij de aanslagen van 11 september, en werd in de gevangenis vernederd en gemarteld door Amerikaanse bewakers. In 2015, terwijl Slahi nog in Guantánamo Bay vastzat, verscheen zijn boek Guantánamo Diary, waarin hij zijn ervaringen in de gevangenis beschreef. In 2016 werd Slahi vrijgelaten, zonder ooit aangeklaagd te zijn. Hij verhuisde terug naar Mauritanië, waar hij nu woont.

Deze avond spreekt De Balie-directeur Yoeri Albrecht met Slahi over vrijheid, leven in gevangenschap, en over vergeving. Daarnaast dragen verschillende acteurs teksten over vrijheid voor.

English:

The official opening of the freedom festival revolves around Mauritanian writer Mohamedou Ould Slahi. He will give a lecture about his experience imprisoned in Guantánamo Bay and what is left of freedom after such injustice. He will also go into conversation with De Balie director Yoeri Albrecht about freedom, imprisonment, and forgiveness, before several actors will read out different texts about freedom.

Vrijdenkersfestival
In aanloop naar het 750-jarig bestaan van Amsterdam in 2025 organiseert De Balie van donderdagavond 28 tot en met zaterdagavond 30 oktober het Vrijdenkersfestival 2021, met onafhankelijke geesten uit alle windhoeken, de een nog moediger dan de ander. Ieder bevecht een vrijheid, of het nu gaat om persvrijheid, vrouwenrechten, de vrijheid om te mogen geloven of juist de vrijheid om niet te hoeven geloven. In De Balie vertellen ze het verhaal van hun verzet, welk effect dat verzet op de status quo heeft en welke dreigingen er nog in het verschiet liggen.

Let op: bij binnenkomst vragen we om een vaccinatie- of testbewijs. Lees hier wat je moet doen voor je bezoek.

Sprekers

Mohamedou Ould SlahiWriter in residence bij NITE
Yoeri AlbrechtDirecteur van De Balie
Jochum ten HaafActeur

Mohamedou Ould Slahi is als writer-in-residence’ een jaar lang in dienst is bij NITE (Club Guy & Roni en Noord Nederlands Toneel). Hij schreef de tekst voor de op zijn verhaal gebaseerde voorstelling Freedom, die op 16 oktober in première gaat in Groningen.

NITE (Noord Nederlands Toneel + Club Guy & Roni