TV NL EN

Grenzen aan de groei

Voorbij het vooruitgangsgeloof

Programmamaker
Jelle Baars
illustratie

Alle middelen op de wereld raken in sneltreinvaart op en dat is zo erg als het klinkt. Door ons blinde vertrouwen in het vooruitgangsgeloof: wetenschap en welvaart lossen uiteindelijk alle problemen op (ook het klimaatprobleem) zijn waarschuwingen van een halve eeuw geleden blindelings aan de kant geschoven. Inmiddels kunnen we zien hoe het vooruitgangsdenken ons heeft voorgelogen en vragen we ons af: waarom is er geen actie ondernomen?

In het rapport Grenzen aan de groei (verschenen in 1972), uiten onderzoekers onder de naam Club van Rome, hun bezorgdheid over de toekomst van de wereld. De boodschap van dit rapport is duidelijk: oneindige economische groei maakt de wereld kapot.

Programmamaker Jelle Baars gaat aan de hand van Winterthur, een boek van Alexander Nieuwenhuis op zoek naar de grenzen van het vooruitgangsgeloof. Zijn we een halve eeuw verder, onderworpen aan de onvermijdelijk wrede gevolgen van ongecontroleerde groei? Of valt de wereld nog te redden?

Winterthur is een roman waarin de verteller een man ontmoet die een vrij zwerversbestaan leidt. De verteller is in de stad Winterthur (Zwitserland) om de geschiedenis van de Club van Rome te onderzoeken en raakt steeds meer gefascineerd door de zwerver Antonin. Zijn onderzoek en de biografie van Antonin hebben meer met elkaar gemeen dan op het eerste gezicht lijkt.

Sprekers

Alexander NieuwenhuisAuteur ‘Winterthur’
Geert BuelensAuteur ‘Wat we toen als wisten’