TV NL EN

Smekelingen

De klassieke tragedie van Aeschylos in een nieuw jasje. Vertaald door Hafid Bouazza en voorgedragen door Roeland Fernhout, Hans Croiset, Nazmiye Oral en Jochum ten Haaf. Met traditionele Koerdische zang door een vrouwenkoor.

Taal
Nederlands, Koerdisch

Tickets zijn te reserveren via de website van Podium Mozaïek.

De voorstelling Smekelingen is klassieke tragedie van Aeschylos, vertaald door Hafid Bouazza en voorgedragen door acteurs Roeland Fernhout, Hans Croiset en Nazmiye Oral. Met traditionele Koerdische zang door een vrouwenkoor. Een moderne interpretatie van een eeuwenoud verhaal.

Smekelingen volgt een groep vrouwen die op de vlucht zijn voor gedwongen huwelijken en huiselijk geweld en asiel zoeken in een voor hen onbekende stad. De koning van de stad twijfelt: moet hij ze binnenlaten, en wat zijn de gevolgen?

Negen Nederlands-Koerdische vrouwen vormen het koor, ieder met hun eigen verhaal. Na de voorstelling reflecteert het publiek verder mee. Wat kunnen woorden van meer dan tweeduizend jaar geleden ons vertellen over het lot van vluchtelingen en urgente onderwerpen als vreemdelingenhaat en integratie?

Naar een idee van de Amerikaanse classicus en regisseur Bryan Doerries en gebaseerd op het concept van zijn ensemble Theater of War. Ze ontwikkelden The Suppliants [Smekelingen] in de Verenigde Staten in nauwe samenwerking met de Caribische Garifuna-gemeenschap.

Colofon

Tekst: Bryan Doerries (based on Aeschylus)
Vertaling: Hafid Bouazza
Regie & productie: Yoeri Albrecht, Merlijn Geurts, Ianthe Mosselman (De Balie)
Muziekregie: Celil Toksöz
Acteurs: Roeland Fernhout, Hans Croiset, Nazmiye Oral en Jochum ten Haaf
Koor: Zehra Killi, Azime Kilinc, Evin Akin Arslan, Naime Akar, Humeyra Yildirim, Nilufer Akay, Nesrin Yildiz, Neslihan Öztürk Durdu, Serwet Xan
Muziek gecomponeerd door: Ulaş Yeşil
Muziek gespeeld door: Ulaş Yeşil, Emrah Oğuztürk, Alper Kekeç


Tegen de macht: vrijdenkers in Amsterdam

In De Balie is en blijft het woord het wapen. We maken vier dagen lang programma’s over en met vrijheidsstrijders en dissidenten. Kunst, discussie en verhalen met nationale en internationale journalisten en vrijdenkers die zich verzetten tegen een totalitair regime.

Is Amsterdam nog altijd een veilig toevluchtsoord voor dissidenten en andersdenkenden? Welke vrijheden staan bij ons op het spel? Wat betekent het om tegen de stroom in te zwemmen, en hoe hou je dat vol?

Tegen de macht, vrijdenkers van Amsterdam is in samenwerking met de Gemeente Amsterdam in het kader van 750 jaar Amsterdam.

Sprekers

Roeland FernhoutActeur | foto: Carin Verbruggen
Hans CroisetActeur | foto: Remco Zwinkels