Kunstmatige intelligentie sluipt gestaag ons leven binnen. Steeds meer toepassingen zijn onderdeel van ons dagelijks leven, de politiek en de economie.
Bij de toeslagenaffaire waren het de algoritmes van de belastingdienst die bepaalden wie fraude pleegden. In China worden burgers minutieus gemonitord, opdat er niemand meer door een rood stoplicht loopt. En in Amerika mogen bepaalde auto’s gereden worden met de handen voor langere tijd van het stuur.
Wat is kunstmatige intelligentie precies? Welke toepassingen heeft het nu en in de toekomst? Wat is daarvan het effect op onze vrijheid, democratie en rechtsstaat? Zijn die effecten wel wenselijk en welke waarden willen we meegeven aan ontwikkelingen op het gebied van AI?
We gaan in gesprek met pleitbezorgers, criticasters en ethici over de vrijheid om vergeten te worden, het recht op toevalligheid en andere fundamentele vraagstukken die abstract lijken, maar in feite tot onze hedendaagse realiteit behoren.
Over de sprekers
Robert Glas is beeldend kunstenaar en momenteel resident bij de Rijksakademie voor de Beeldende Kunsten. In zijn werk onderzoekt Glas door middel van film, fotografie en literatuur – zowel wetenschappelijke literatuur als fictie – de technologieën die in toenemende mate door overheden worden ingezet om de wet te handhaven.
Max Welling is hoogleraar Machine Learning aan de Universiteit van Amsterdam en Distinguished Scientist bij Microsoft Research. Verder is hij mede-directeur van onderzoekslab QUVA en Fellow bij het Canadian Institute for Advanced Research (CIFAR) en het European Lab for Learning and Intelligent Systems (ELLIS).
Stefan Buijsman is filosoof en AI onderzoeker aan de TU Delft. Stefan studeerde op zijn achttiende af als filosoof aan de Universiteit Leiden, waarna hij naar Zweden vertrok om te promoveren op de filosofie van de wiskunde. Hij behaalde zijn doctorstitel op zijn twintigste, waarmee hij in Zweden de jongste doctor ooit werd. Nu werkt hij aan de TU Delft als universitair docent aan het verantwoord gebruik van kunstmatige intelligentie. Hij schreef daarnaast populairwetenschappelijke boeken, de meest recente over kunstmatige intelligentie, AI: Alsmaar Intelligenter.
Dasha Simons werkt als Senior AI & AI Ethics consultant voor het techbedrijf IBM. In haar werk wordt ze gedreven door een passie om technologische ontwikkelingen te voorzien van een ‘menselijke hartslag.’ Als consultant bij IBM gebruikt zij haar creativiteit en haar menselijke perspectief om nieuwe manieren te vinden hoe technologie ons leven kan verbeteren. Hierbij staan voor haar de volgende vragen centraal: hoe kan kunstmatige intelligentie ons helpen financiële criminaliteit op te sporen? Hoe creëren we nieuwe businessmodellen en toekomstbestendige strategieën? Maar ook, hoe ontwerpen we eerlijke AI?
Pim Haselager is hoogleraar kunstmatige intelligentie aan het Donders Instituut voor Brein, Cognitie en Gedrag aan de Radboud Universiteit. Zijn onderzoek richt zich op de implicaties van cognitieve neurowetenschappen en kunstmatige intelligentie op de samenleving en op het menselijk bewustzijn. Hij onderzoekt onder andere de ethische en maatschappelijke vraagstukken die opduiken bij het onderzoek naar, en de ontwikkeling van nieuwe technologieën door, CNS en AI, zoals robotica, Brain Computer Interfacing en Deep Brain simulaties.
Sprekers
Livestream
Stilstaan bij vooruitgang Met de programmaserie Techdenkers slaan De Balie en Adyen de handen ineen om tot serieuze en structurele reflectie op de rol van technologie in onze samenleving te komen. We gaan de dialoog aan met specialisten, beleidsmakers, kunstenaars en ervaringsdeskundigen en onderzoeken het spanningsveld tussen wat kan en wat wenselijk is. Vanaf maart 2022 vindt er iedere maand een programma plaats in de evenementenruimte van het nieuwe kantoor van Adyen aan het Rokin. De programma’s worden inhoudelijk verzorgd en uitgezonden door De Balie. |
Verder in De Balie
Op zondag 13 maart, de avond voor de eerste stemlokalen openen, organiseren De Balie en Het Parool nog één keer een groot lijsttrekkersdebat! Met vooraf de stand van zaken rond de peilingen en na afloop politieke duiding van kenners en experts. Op 16 maart stemmen Amsterdammers voor de toekomst van hun stad. Welke beslissingen moeten worden genomen om
De Balie en het Amsterdamse fintech-bedrijf Adyen hebben de handen ineen geslagen om tot structurele reflectie op de rol van technologie in de samenleving te komen. TechdenkersTechnologie is een onlosmakelijk onderdeel geworden van ons leven, maar staan we daar wel genoeg bij stil? Iedere maand presenteren we in de evenementenruimte van Adyen aan het Rokin