TV NL EN

Vrijdenkersfestival: Vrouw, leven, vrijheid!

Over de protesten in Iran

ProGrammamaker
ProGrammamaker
Tijdens Vrouw, leven, vrijheid! gaan Iraniërs van verschillende generaties in gesprek. Met welke verwachting kijken zij naar de aanhoudende protesten en demonstraties in Iran? Wat maakt deze opstand anders dan voorgaande?

De vrijheidskreet ‘Jin, Jîyan, Azadî’ (in het Perzisch ‘Zan, Zendegi, Azadi’) is de slogan geworden van de protesten in Iran naar aanleiding van de dood van Jina Mahsa Amini. De Iraans-Koerdische vrouw (22 jaar) stierf nadat ze op 13 september werd gearresteerd en ernstig mishandeld door de Iraanse zedenpolitie. Ze voldeed niet aan de strenge kledingvoorschriften van het regime.

Ook op de Dam, het Malieveld en het 18 Septemberplein is de afgelopen weken gedemonstreerd. Hoe kunnen we in en vanuit Nederland bijdragen aan de strijd?

Deze middag wordt georganiseerd voor iedereen die de opstand en politieke situatie in Iran beter wil begrijpen, de Iraanse en Koerdische gemeenschap wil ondersteunen of behoefte heeft aan samenkomst.

Over de sprekers

Beri Shalmashi (1983) is filmmaker en auteur. Met haar werk won ze diverse prijzen, recentelijk de prestigieuze Zilveren Camera voor Storytelling met Big Village, een interactieve film over de strijd van de Koerden tegen het regime van Ayatollah Khomeini. Shalmashi is o.a. werkzaam als adviseur bij het Filmfonds en als directeur van programmabureau Avanti.

Afagh Morrowatian (Teheran, 1984) is een Iraans-Nederlandse fotograaf, art director en kunstdocent gevestigd in Amsterdam. In haar werk staan vooral maatschappelijke thema’s zoals censuur, onderdrukking, ontheemding en haar bi-culturele achtergrond centraal.

Raha Heshmatikhah (Amersfoort, 1997) is masterstudente en Iraanse mensenrechtenactiviste. Ze is geboren in de strijd van haar moeder voor een vrij Iran en stond als kind al op protesten. Momenteel organiseert ze talks en solidariteitsprogramma’s en gaat ze met parlementariërs in gesprek over de situatie in Iran.

Heidi Dorudi is filosoof, intersectioneel feminist en columnist en projectmanager in de zorg.

Pooyan Tamimi Arab (1983) is universitair docent religiewetenschappen aan de Universiteit van Utrecht. Hij is lid van De Jonge Akademie en secretaris van GAMAAN – The Group for Analyzing and Measuring Attitudes in Iran.

Sprekers

Beri ShalmashiFilmmaker en auteur
Afagh Morrowatian
Afagh MorrowatianBeeldend kunstenaar
Raha Maryam Heshmatikhah
Raha HeshmatikhahMensenrechtenactivist
Heidi DorudiFilosoof en intersectioneel feminist
Pooyan Tamimi ArabCultureel antropoloog
Sara Emami