TV NL EN

Vrijdenkersfestival: persvrijheid of zelfcensuur?

Tegen de macht

Taal / Language
EN
PRogrammamaker
PRogrammamaker
PRogrammamaker

English below

Spionagesoftware Pegasus wordt door vele, ook Europese, overheden gebruikt om burgers te controleren. Honderden journalisten, mensenrechtenactivisten, rechtsgeleerden en politici over de hele wereld werden gehackt met behulp van het programma. Deze avond spreken we Szabolcs Panyi die deze heimelijke praktijken persoonlijk ondervond. Onderzoeksjournalist Stella Braam werd meer dan dertig jaar gevolgd door AIVD en MIVD en gezien als ‘staatsgevaarlijk’. Pavla Holcová zet zich in om slachtoffers van spionage software te openbaren.

Europa geldt als vrijhaven voor mensen die vluchten van repressie. Hier wordt verondersteld dat persvrijheid, gelijk met waarden als vrijheid van meningsuiting en expressie, goed zijn gewaarborgd. Maar is dat wel zo? Hoe veilig ben je als je overal kunt worden gevolgd?

Pavla Holcova is een onderzoeksjournaliste die zich heeft ingezet voor The Pegasus Project, waarbij wereldwijd meer dan 80 journalisten van 17 mediaorganisaties inzage hebben gekregen in een gelekte lijst met doelwitten en verdachte gebruikers van de spionagesoftware. De tweede gast, journalist Stella Braam werd zonder dat ze dat wist decennialang gevolgd door de AIVD. Ze kreeg inzage in een dossier van driehonderd pagina’s waarvan driekwart onleesbaar was gemaakt.

We spreken hen over hun strijd voor vrije journalistiek en wat het gebruik van software zoals Pegasus betekent voor de veiligheid van journalisten in Europa. 

Lees ook deze twee artikelen van de NRC: AIVD hield onderzoeksjournalist 35 jaar in de gaten – en liet huisgenoot haar bespioneren en Golf van inzageverzoeken aan AIVD na publicatie over journalist Stella Braam.

Lees meer over de sprekers

Pavla Holcova is onderzoeksjournaliste en regionale editor bij OCCRP voor centraal Europa. Zij heeft meerdere prijzen gewonnen voor haar onderzoek naar misdaad en corruptie in Europese overheden. Naast het Pegasus Project heeft ze journalistieke bijdragen geleverd aan andere grensoverschrijdende onderzoeken zoals de Panama Papers en de Paradise Papers. 

Stella Braam is onderzoeksjournalist. Zij heeft onder meer onderzoek gedaan naar de extreem-rechtse Turkse organisatie Grijze Wolven in Nederland en naar misstanden aan de onderkant van de arbeidsmarkt. Tegenwoordig is Braam verbonden aan The Investigative Desk, een Nederlands onderzoekscollectief.

Tom Keunen werkt als Head of Security voor Press Free Unlimited, een internationale organisatie voor persvrijheid en veiligheid in Nederland. Tom richt zich op een geïntegreerde aanpak in security management en integreert beveiliging en veiligheid in zowel online als offline omgevingen. Tom heeft wereldwijd voor verschillende journalistieke, milieu-, ontwikkelings- en humanitaire organisaties gewerkt. 

Szabolcs Panyi is een Hongaars onderzoeksjournalist voor het Hongaarse platform Direkt36.hu. Panyi schrijft met name over corruptie, nationale veiligheid, diplomatie, buitenlandse inmenging en machtsmisbruik in Hongarije en Europa. Panyi is omwille van zijn werk afgeluisterd met behulp van de Pegasus Spyware.


Spy software Pegasus is used by many, including European, governments to monitor citizens. Hundreds of journalists, human rights activists, lawyers and politicians around the world were hacked using the program. This evening we speak to Pavla Holcova, Szabolcs Panyi and Stella Braam, three journalists who experienced such covert practices first hand.


Vrijdenkersfestival: Tegen de macht

In De Balie is en blijft het woord het wapen. We maken drie dagen lang programma’s over en met vrijheidsstrijders en dissidenten. Kunst, discussie en verhalen met nationale en internationale journalisten en vrijdenkers die zich verzetten tegen een totalitair regime. Is Amsterdam nog altijd een veilig toevluchtsoord voor dissidenten en andersdenkenden? Wat betekent het om tegen de stroom in te zwemmen, en hoe hou je dat vol? 

Vrijdenkersfestival is in samenwerking met Gemeente Amsterdam in het kader van 750 jaar Amsterdam.

Sprekers

Pavla HolcováJournalist Centraal Europa, OCCRP
Stella BraamOnderzoeksjournalist
Szabolcs PanyiOnderzoeksjournalist Direkt36.hu
Tom KeunenHead of Security Free Press Unlimited