TV NL EN

Tegen de macht: de pen vs Pegasus

Vrijdenkersfestival

Taal / Language
EN
PRogrammamaker
PRogrammamaker
PRogrammamaker

English below

Spionagesoftware Pegasus wordt door vele, ook Europese, overheden gebruikt om burgers te controleren. Honderden journalisten, mensenrechtenactivisten, rechtsgeleerden en politici over de hele wereld werden gehackt met behulp van het programma. Deze avond spreken we Pavla Holcova en Stella Braam, twee journalisten die deze heimelijke praktijken aan den lijve ondervonden. 

Europa geldt als vrijhaven voor mensen die vluchten van repressie. Hier wordt verondersteld dat persvrijheid, gelijk met waarden als vrijheid van meningsuiting en expressie, goed zijn gewaarborgd. Maar is dat wel zo? Hoe veilig ben je als je overal kunt worden gevolgd?

Pavla Holcova is een onderzoeksjournaliste die zich heeft ingezet voor The Pegasus Project, waarbij wereldwijd meer dan 80 journalisten van 17 mediaorganisaties inzage hebben gekregen in een gelekte lijst met doelwitten en verdachte gebruikers van de spionagesoftware. De tweede gast, journalist Stella Braam werd zonder dat ze dat wist decennialang gevolgd door de AIVD. Ze kreeg inzage in een dossier van driehonderd pagina’s waarvan driekwart onleesbaar was gemaakt.

We spreken hen over hun strijd voor vrije journalistiek en wat het gebruik van software zoals Pegasus betekent voor de veiligheid van journalisten in Europa. 

Lees meer over de sprekers

Pavla Holcova is onderzoeksjournaliste en regionale editor bij OCCRP voor centraal Europa. Zij heeft meerdere prijzen gewonnen voor haar onderzoek naar misdaad en corruptie in Europese overheden. Naast het Pegasus Project heeft ze journalistieke bijdragen geleverd aan andere grensoverschrijdende onderzoeken zoals de Panama Papers en de Paradise Papers. 

Stella Braam is onderzoeksjournalist. Zij heeft onder meer onderzoek gedaan naar de extreem-rechtse Turkse organisatie Grijze Wolven in Nederland en naar misstanden aan de onderkant van de arbeidsmarkt. Tegenwoordig is Braam verbonden aan The Investigative Desk, een Nederlands onderzoekscollectief.


Spy software Pegasus is used by many, including European, governments to monitor citizens. Hundreds of journalists, human rights activists, lawyers and politicians around the world were hacked using the program. This evening we speak to Pavla Holcova and Stella Braam, two journalists who experienced such covert practices first hand.


Vrijdenkersfestival: Tegen de macht

In De Balie is en blijft het woord het wapen. We maken drie dagen lang programma’s over en met vrijheidsstrijders en dissidenten. Kunst, discussie en verhalen met nationale en internationale journalisten en vrijdenkers die zich verzetten tegen een totalitair regime. Is Amsterdam nog altijd een veilig toevluchtsoord voor dissidenten en andersdenkenden? Wat betekent het om tegen de stroom in te zwemmen, en hoe hou je dat vol? 

Vrijdenkersfestival is in samenwerking met Gemeente Amsterdam in het kader van 750 jaar Amsterdam.

Sprekers

Pavla HolcováJournalist Centraal Europa, OCCRP
Stella BraamOnderzoeksjournalist
Szabolcs PanyiOnderzoeksjournalist Direkt36.hu