
Op de avond van de Nationale Dodenherdenking op 4 mei om 21.00 uur spelen gelijktijdig meer dan honderddertig voorstellingen die ieder op hun eigen manier betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog. In De Balie spelen Olga Zuiderhoek en Gerard Bouwhuis Maar wat er ook gebeurt er klinkt muziek.
Maar wat er ook gebeurt er klinkt muziek is een tekst uit Wintertenen luizen en eczeem, de typhus en de kanker en de griep van Ischa Meijer, Olga’s lievelingslied en de titel van de voorstelling, over haar twintigste eeuw. ‘De 20e eeuw telt 2 wereldoorlogen, ik ben ze beide misgelopen, hoeveel mazzel kan je hebben.’
Ze wilde Gerard Bouwhuis voor de muziek: Schulhoff, Andriessen, Gershwin, Breuker, Antheil, Johnny & Jones en natuurlijk Stravinsky.
Gerard speelt en Olga vertelt waarom. Gerard speelt met Breuker, Olga zingt met Ischa. Ze laten de doden meespelen.
De voorstelling is aangepast voor 4 mei: je hoort en ziet meer Ischa Meijer. Geboren in 1943 werd Ischa een deel van Amsterdam, dat op straat, in de kroeg, in de krant en op de televisie van zich liet horen.
Met o.a. Arnon Grunberg en Judith Belinfante
Waarom is het belangrijk om te herdenken? Die vraag onderzoeken we in aanloop naar 4 mei met schrijver Philippe Sands, auteur van o.a. De Rattenlijn.

Simon Schama, Olga Zuiderhoek en verhalen van verzet
Op 4 mei herdenken we Nederlandse oorlogsslachtoffers. Op 5 mei vieren we dat we tachtig jaar in vrijheid leven. Het gebouw van De Balie heeft als voormalig Huis van Bewaring een bijzondere band met de Tweede Wereldoorlog. Kom op 4 en 5 mei naar De Balie voor verhalen over verzet. De Balie staat vandaag de

Op de eerste verdieping van De Balie, in de hoek van het kopieerhok, zit een deur verstopt. “Verboden toegang” staat erop, in klassieke letters. Je loopt er makkelijk aan voorbij. Waarom zit die deur daar? Waarom kan die niet open? En leidt de deur naar niks? Kunstenaar Sarah van Sonsbeeck zet de deur tijdelijk open.
