TV NL EN

Theo van Gogh in beeld

Vrijdenkersfestival: in gesprek n.a.v. fragmenten uit De hunkering

Programmamaker
Veronica Baas
Programmamaker
Rokhaya Seck
Rokhaya Seck

Samen met David de Jongh kijken wij naar nog niet eerder vertoonde scènes uit De hunkering, de nieuwe documentaire over het leven van Theo van Gogh.

Theo van Gogh werd deze dag 20 jaar geleden vermoord. Met De hunkering schetst documentairemaker David de Jongh een psychologisch portret van de regisseur. Samen met De Jongh kijken we naar fragmenten uit de documentaire en gaan we in gesprek over van Goghs leven en zijn radicale zoektocht naar liefde, aandacht en bovenal vrijheid. Wie was deze man, die zo empathisch en zo kwetsend kon zijn?

David de Jongh is de documentairemaker van de serie Theo van Gogh, de Hunkering. Hij maakte eerder documentaires over zijn vader, Vrij Nederland fotograaf Eddy de Jongh, Renate Rubenstein en Otto Frank.

Meer over het Vrijdenkersfestival

Ter gelegenheid van het 750-jarig bestaan van de stad reflecteren we op ons begrip van vrijheid en wat het voor ons betekent. Vrijheid is onlosmakelijk met Amsterdam verbonden; de stad deed in de 17de eeuw al dienst als veilige haven voor vrijdenkers en afvalligen. In samenwerking met de Gemeente Amsterdam, BIMHUIS en Podium Mozaïek organiseert De Balie voor de vijfde keer op rij het Vrijdenkersfestival. Tussen 31 oktober en 3 november zijn er diverse programma’s samengesteld waarin dit thema onderzocht wordt met o.a. debat, theater en andere kunstvormen.

Twintig jaar geleden werd Theo van Gogh vermoord. Zijn laatste woorden waren ‘Genade, genade. We kunnen er toch over praten?’ Hoewel Nederland na de moord diep verdeeld raakte, kan Van Goghs smeekbede als opdracht gelezen worden. Hoe hou je het gesprek gaande in een land dat met elkaar lijkt uitgepraat?

Sprekers

David de JonghDocumentairemaker

Vrijdenkersfestival: ‘We kunnen er toch over praten?’

Twintig jaar geleden werd Theo van Gogh vermoord. Zijn laatste woorden waren ‘Genade, genade. We kunnen er toch over praten?’ Hoewel Nederland na de moord diep verdeeld raakte, kan Van Goghs smeekbede als opdracht gelezen worden. Hoe hou je het gesprek gaande in een land dat met elkaar lijkt uitgepraat? Tijdens het Vrijdenkersfestival richten we

Meer Info
vr 1 nov / 20:00
Democratie en rechtstaat

De nalatenschap van de moord op Theo van Gogh

Twintig jaar geleden werd Theo van Gogh op straat in Amsterdam vermoord. Een gebeurtenis die Nederland voorgoed veranderde.

Meer Info Tickets
za 2 nov / 16:30
Democratie en rechtstaat

Openbare herdenking van Theo van Gogh

Vanmiddag staan we stil bij het belang van vrijheid van meningsuiting en de strijd tegen geweld en extremisme. We gedenken op het Leidseplein een markante man, wiens dood een gat sloeg in het leven van zijn naasten.  

Meer Info Tickets