TV NL EN

Vogelen in De Balie: de Hoatzin

We bespreken de vreemdste vogel tot nu toe: de Hoatzin

Programmamaker & Moderator
Luuk Ex

Let op: één gekocht ticket biedt toegang voor twee personen.

Op het eerste gezicht lijkt deze vogel een kruising tussen een pauw en een gier, maar ergens lijkt het ook of je een reptiel in de ogen kijkt. Wetenschappers ruziën in ieder geval al jaren over de vraag tot welke vogelfamilie deze soort behoort, want geen enkele andere vogel lijkt op dit bizarre schepsel. Tijdens deze aflevering van Vogelen in De Balie bespreken we het meest bizarre exemplaar tot nu toe: de Hoatzin.

De vogel komt alleen voor in moerasbossen rondom de Amazone, maar is – ondanks zijn opvallende kleuren, leefgebied in de nabijheid van mensen, naïve en slome voorkomen en smakelijke aanblik – geenszins met uitsterven bedreigd. Vanavond breken we samen met bioloog Piet J. van den Hout, paleontoloog Jelle Reumer en microbioloog Rosanne Hertzberger ons hoofd over de Hoatzin.

Sprekers

kop van de hoatzin vogel
HoatzinSpreek uit Hgotsin, ofwel de Vliegende Koe, Stankvogel, Reptielvogel
Jelle ReumerPaleontoloog en columnist Trouw
Rosanne HertzbergerMicrobioloog en columnist NRC

Sprekers

Bioloog Piet J. van den Hout promoveerde op het effect van valken op hun prooi. Recent publiceerde hij het boek Gevaarlijk spel over de relatie tussen jagers en hun prooi. Van den Hout verdiept zich voor ons in de vraag waarom deze vogel zo belabberd vliegt en waarom hij ondanks zijn aantrekkelijk voorkomen zo weinig in trek lijkt bij jagende dieren en mensen.

Jelle Reumer is geen vogelaar maar kent als paleontoloog de wetenschappelijke discussie over waartoe de Hoatzin behoort. Volgens sommige theorieën is de vogel namelijk een “levend fossiel”. Reumer zal ons meenemen in de wereld van taxonomie -de menselijke obsessie om dieren in categorieën in te delen- en uitleggen waarom de Hoatzin zo’n buitenbeentje is.

Microbioloog Rosanne Hertzberger duikt voor ons in het mysterie van het verteringsstelsel van de Vliegende Koe. Wat gebeurt er in de magen van de vogel die bijna alleen op groene blaadjes teert? 94% van de bacteriële soorten in het darmmicrobioom is nog volstrekt onbekend en onbeschreven, weet Hertzberger. We gaan op ontdekkingstocht om erachter te komen waar de onaangename geur vandaan komt die de Hoatzin schijnt te verspreiden.

Vogelen in De Balie

Een programmareeks voor nieuwelingen en vogelnerds. Elke keer staat één vogel centraal, maar die vogel staat niet op zichzelf. Want waar vogels en mensen elkaar ontmoeten ontstaat liefhebberij, concurrentie en verstoorde trektochten. We duiken in de historie, wetenschap, cultuur en gaan ook zo nu en dan de natuur in, op zoek naar vogels.

Misschien ook wat voor jou

De Balie TV / di 22 oktober 2019

Vogelen in De Balie: de Parotia

Expositie / di 7 januari 2020

Spreeuwig

Steun De Balie

Zie jij ook de noodzaak van het vrije, publieke debat? Je kunt op verschillende manieren meewerken aan de onafhankelijkheid van De Balie en het verbreden en verdiepen van de programmering.