TV NL EN

Vogelen in De Balie: de Parotia

De paradijsvogelfamilie, een van de meest wonderbaarlijke vogels uit het dierenrijk.

programmamaker

“One of the most beautiful and most wonderful of living things” 
Alfred Russel Wallace, 1869

De paradijsvogelfamilie is een van de meest wonderbaarlijke uit het dierenrijk. Ongeëvenaarde kleuren, gedaantewisselingen en uitzonderlijke dansrituelen om vrouwtjes het hof te maken, allemaal in één familie.

Direct na de ontdekking werden de vogels dan ook wereldwijd begeerd. Door inheemse volken en Europese dandy’s als versiering. Door verzamelaars en onderzoekers om te bestuderen. Het extravagante gedrag, de verenuitdossing en specifieke leefgebied bracht een nieuw inzicht in evolutionaire theorieën: survival of the sexiest. Met recente optredens in documentaireserie van David Attenborough gingen de danspasjes en gedaantewisselingen van de vogelfamilie opnieuw de wereld over.

De familie bestaat uit 39 leden die hoofdzakelijk wonen op het eiland Nieuw-Guinea. Vanavond verdiepen wij ons in de Parotia.

Sprekers

De Parotia De prima-ballerina van de vogelfamilie. Op een open plek in het bos vlak onder een tak maakt hij zorgvuldig zijn podium schoon. Om een vrouwtjes Parotia te verleiden zet hij zijn nekveren op als een paraplu en wiegt heen en weer. Als verrassingsact toont hij zijn borstveren die veranderen in veelkleurig blauw, geel en paars.

Kunstenaar Roos Holleman tekent kleurrijke paradijsvogels met verbluffend realisme. Haar werk is te zien tijdens grote nationale en internationale kunstbeurzen en maakt onderdeel uit van belangrijke bedrijfs- en particuliere collecties. Begin dit jaar verscheen een boek met een overzicht van haar werk: The Centre of Attention.

Schrijver Alexander Reeuwijk reisde meerdere malen naar Nieuw-Guinea. Hij schreef over de natuurhistorische impact en de opname in populaire cultuur van Victoriaanse tijden tot nu.

Biogeograaf Sietze Norder doet onderzoek naar patronen van biodiversiteit op eilanden. Wat kan de grote verschillen in soortenrijkdom tussen eilanden verklaren is zijn onderzoeksvraag. Met hem nemen we een dwarsdoorsnee van Nieuw-Guinea en bekijken we wat het eiland zo bijzonder maakt dat het de paradijsvogel voortbracht.

Verzamelaar Jeroen Poels heeft twee obsessies: sneakers en exotische vogels. Beiden verzamelt hij voor zover de oppervlakte van zijn flat het toelaat. Zijn paradijsvogelcollectie is de grootste bekendste privécollectie van Nederland. Jeroen neemt zijn mooiste exemplaren mee.

Schrijver en kunstenaar Errol Fuller heeft een voorliefde voor natuurhistorische kabinetten, taxidermie, uitgestorven vogels en paradijsvogels. Hij publiceerde vele internationaal geprezen boeken en maakte hij verschillende documentaires. In 2012 schreef hij samen met Sir David Attenborough het boek Drawn from Paradise, over de westerse ontdekkingsgeschiedenis van paradijsvogels en hoe de vogels vervolgens zijn verbeeld in westerse kunst.

Biofysicus Doekele Stavenga onderzoekt de optica van kleuren in de natuur. Zijn onderzoek concentreert zich met name op de kleuren van vlinders en vogels, maar ook kleurpatronen van kevers, spinnen en bloemen. Stavenga heeft oog voor het perspectief van de soortgenoten en bloembezoekers.

Dansers op het Indonesische Bali voeren sinds begin vorige eeuw een geografie op volledig geïnspireerd op de bewegingen die de Grote Paradijsvogel maakt om vrouwtjes te verleiden. Dansers Edi en Manika laten de Cendrawasih dans zien tijdens het programma.

Sprekers

ParotiaParadijsvogel
Roos HollemanKunstenaar
Alexander Reeuwijk Schrijver en reiziger
Errol FullerSchrijver en kunstenaar
Sietze Norder Eilandbiogeograaf van het Kwartair en Anthropoceen
Jeroen PoelsVerzamelaar
Doekele StavengaBiofysicus Rijksuniversiteit Groningen
Edi & ManikaParadijsvogeldansers

Livestream

Al onze programma’s zijn gratis te zien op De Balie TV. Waardeer je onze programmering en wil je toch graag een bijdrage doen?