TV NL EN

Vrijdenkers: Can Dündar

In English
programmamaker
Ianthe Mosselman
in samenwerking met
Maxim Gorki Theater
in samenwerking met
Gemeenteraad Amsterdam
Can Dündar is uitgegroeid tot een icoon voor de vrije pers, in Turkije en ver daarbuiten. Hij was hoofdredacteur van de Turkse krant Cumhuriyet, schreef 20 boeken en werd vorig jaar na kritiek op het regime van president Erdoğan bij verstek veroordeeld tot 27 jaar gevangenisstraf. Vanavond is hij te gast in De Balie.

Dündar schreef in Turkije kritische artikelen over onder andere het neerslaan van de Gezi-protesten en de levering van wapens aan Syrische strijders door de Turkse overheid. President Erdogan beschuldigde hem van het openbaren van een staatsgeheim, en eiste een levenslange gevangenisstraf voor Can Dündar. Nadat hij in 2015 werd gearresteerd ontvluchtte hij zijn thuisland en vestigde hij zich in Duitsland. Daar is hij onder meer actief voor Verslaggevers Zonder Grenzen, waar hij zich inzet voor de persvrijheid.

In De Balie vertelt Dündar over die strijd, en over zijn situatie. Kan Europa veiligheid bieden aan journalisten die repressieve regimes ontvluchten?

Daarnaast staat SİLİVRİ. PRISON OF THOUGHT, een replica van de cel waarin Can Dündar in 2015 gevangen werd gehouden de hele week op het plein voor De Balie, als herinnering aan het gevaar die journalisten als hij lopen, simpelweg omdat ze hun werk doen. De cel is gemaakt door Can Dündar en Shahrzad Rahmani, geproduceerd door het Maxim Gorki Theater Berlin in het kader van het festival Re:Writing the Future van Allianz Kulturstiftung.

English:

This first evening of the freedom festival revolves around the Turkish journalist Can Dündar. Dündar is a pioneer of free press whose critical articles about the government rebuttal of the Gezi protests and the sales of weapons to Syrian fighters lead to him having to flee his home country. Since settling in Germany, he has been an active proponent of free press worldwide through his work at Reporters without Borders and his continuous practice of critical journalism. In this programme, he will talk about his fight against repression, and his current situation. Can Europe offer safety to journalists who have fled oppressive regimes?

Vrijdenkersfestival
In aanloop naar het 750-jarig bestaan van Amsterdam in 2025 organiseert De Balie van donderdagavond 28 tot en met zaterdagavond 30 oktober het Vrijdenkersfestival 2021, met onafhankelijke geesten uit alle windhoeken, de een nog moediger dan de ander. Ieder bevecht een vrijheid, of het nu gaat om persvrijheid, vrouwenrechten, de vrijheid om te mogen geloven of juist de vrijheid om niet te hoeven geloven. In De Balie vertellen ze het verhaal van hun verzet, welk effect dat verzet op de status quo heeft en welke dreigingen er nog in het verschiet liggen.

Let op: bij binnenkomst vragen we om een vaccinatie- of testbewijs. Lees hier wat je moet doen voor je bezoek.

Sprekers

Can DündarJournalist en ex-hoofdredacteur van Cumhuriyet