TV NL EN

Vrijheid om te geloven en samen te leven

programmamaker
Ianthe Mosselman
programmamaker
sophie
Sophie Rutenfrans
programmamaker
Gatool Katawazi
in samenwerking met
Gemeenteraad Amsterdam
Verschillende mensen en religies hebben verschillende opvattingen van vrijheid. Soms botsen die opvattingen, en soms kunnen ze ons nieuwe perspectieven bieden op de samenleving.

Amsterdam herbergt meer dan 180 nationaliteiten, en evenzoveel opvattingen over hoe te leven. Hoe kunnen mensen met een verschillend geloof, of zonder geloof, samenleven in de stad? We spreken met geloofsleiders en gemeenteraadsleden.

In het eerste gesprek spreken een dominee, een rabbijn en een imam over de vraag wat religie hen en hun gemeenschap brengt. Kan het een ‘medicijn’ zijn tegen de individualisering, en kunnen niet-gelovigen iets meenemen van hun mede-Amsterdammers die wel geloven?

Diederik Boomsma, gemeenteraadslid voor het CDA in Amsterdam nam naar aanleiding van dit festival het initiatief om een essaybundel over vrijheid samen te stellen, waarin verschillende raadsleden hun opvatting over vrijheid uiteenzetten. Want hoe verschillend zijn de opvattingen van vrijheid binnen onze gemeente? Hoe bestaan die naast elkaar en met elkaar?

Vrijdenkersfestival
In aanloop naar het 750-jarig bestaan van Amsterdam in 2025 organiseert De Balie van donderdagavond 28 tot en met zaterdagavond 30 oktober het Vrijdenkersfestival 2021, met onafhankelijke geesten uit alle windhoeken, de een nog moediger dan de ander. Ieder bevecht een vrijheid, of het nu gaat om persvrijheid, vrouwenrechten, de vrijheid om te mogen geloven of juist de vrijheid om niet te hoeven geloven. In De Balie vertellen ze het verhaal van hun verzet, welk effect dat verzet op de status quo heeft en welke dreigingen er nog in het verschiet liggen.

Het Vrijdenkersfestival kwam tot stand in samenwerking met de Amsterdamse gemeenteraad, naar aanleiding van een motie die raadslid Diederik Boomsma (CDA) indiende. In die motie riep hij op een serie stadsgesprekken te organiseren over het belang van ondeelbare grondrechten, zoals de vrijheid van meningsuiting.

Let op: bij binnenkomst vragen we om een vaccinatie- of testbewijs. Lees hier wat je moet doen voor je bezoek.

Sprekers

Diederik BoomsmaFractievoorzitter CDA Amsterdam en initiatiefnemer van de essaybundel over Vrijheid
Tirza de FockertRaadslid GroenLinks Amsterdam
Numan YilmazFractievoorzitter DENK Amsterdam
Alexander NoordijkPredikant PG Monnickendam
Azzedine KarratImam van de Rotterdamse Essalam Moskee en Directeur bij IslamOmroep
Joram RookmaakerRabbijn Liberaal Joodse Gemeente
Annabel NanningaFractievoorzitter JA21