TV NL EN

Vrouwen in de verdrukking

Over de innige vriendschap tussen religie en het patriarchaat

In English
programmamaker
Ianthe Mosselman
programmamaker
sophie
Sophie Rutenfrans
programmamaker
Gatool Katawazi
in samenwerking met
Gemeenteraad Amsterdam
Overal ter wereld en al eeuwenlang wordt religie misbruikt om de rechten van vrouwen te beperken. In extreem conservatieve en religieuze kringen zijn vrouwen veelal veroordeeld tot een rol waarin zij onvrijheid kunnen ervaren. Welke systemen liggen daaraan ten grondslag?

Tijdens dit programma praten we met onder andere Deborah Feldman en Maryam Namazie over de positie van vrouwen in religie en over de systemen die ten grondslag liggen aan vrouwenonderdrukking. Werkt religie onderdrukking in de hand of werkt het ook andersom en wordt geloof misbruikt door het patriarchaat om vrouwen onder de duim te houden?

English:

In this programme we will discuss the complex relationship between religion and the role of women. Across the world, religion is misused to limit the rights of women. But which systems underlie this repression? Are religion and oppression two sides of the same coin, or is religion being used by patriarchal structures to keep women under control? Writers Deborah Feldman, Maryam Namazie, and Nazmiye Oral will discuss their own experiences with these topics, and the answers to these questions at large.

Vrijdenkersfestival
In aanloop naar het 750-jarig bestaan van Amsterdam in 2025 organiseert De Balie van donderdagavond 28 tot en met zaterdagavond 30 oktober het Vrijdenkersfestival 2021, met onafhankelijke geesten uit alle windhoeken, de een nog moediger dan de ander. Ieder bevecht een vrijheid, of het nu gaat om persvrijheid, vrouwenrechten, de vrijheid om te mogen geloven of juist de vrijheid om niet te hoeven geloven. In De Balie vertellen ze het verhaal van hun verzet, welk effect dat verzet op de status quo heeft en welke dreigingen er nog in het verschiet liggen.

Het Vrijdenkersfestival kwam tot stand in samenwerking met de Amsterdamse gemeenteraad, naar aanleiding van een motie die raadslid Diederik Boomsma (CDA) indiende. In die motie riep hij op een serie stadsgesprekken te organiseren over het belang van ondeelbare grondrechten, zoals de vrijheid van meningsuiting.

Let op: bij binnenkomst vragen we om een vaccinatie- of testbewijs. Lees hier wat je moet doen voor je bezoek.

Sprekers

Deborah FeldmanSchrijver (Foto: Amrei-Marie)
Maryam NamazieSchrijver en activist
Nazmiye OralFoto: Jan Boeve
Nikki SterkenburgOnderzoeker en auteur
Katarzyna MortonVrouwenactivist