TV NL EN

Wie zorgt er voor ons zorgpersoneel?

Een avond over de mentale weerbaarheid van hulpverleners

Foto ©Nora Teylouni/MSF

Programmamaker
Rokhaya Seck
In samenwerking met
moderator
sophie
Sophie Rutenfrans
Sinds de coronacrisis is er meer aandacht voor de mentale klachten die zorgmedewerkers ervaren, onder meer vanwege de hoge werkdruk, maar dit is uiteraard niet nieuw. Hoe verlichten we de druk op de zorg? En wat kunnen we doen om de mentale weerbaarheid van zorgpersoneel te vergroten? 

Hoe het is om onder hoge druk zorg te verlenen, weten de hulpverleners van Artsen zonder Grenzen als geen ander. Zij bieden noodhulp aan mensen in crisisgebieden over de hele wereld. Traumapsycholoog Kaz de Jong werkt al 25 jaar voor Artsen zonder Grenzen. Hij verleende psychische zorg aan oorlogsslachtoffers in Sarajevo (1994) en aan hulpverleners en patiënten tijdens de ebola-uitbraak in West-Afrika (2014). Tegenwoordig is hij samen met zijn team verantwoordelijk voor de mentale gezondheid van medewerkers van Artsen zonder Grenzen.

Samen met Artsen zonder Grenzen gaat De Balie in gesprek met noodhulpverleners, verpleegkundigen, artsen en werkgevers over de hoge werkdruk en mentale klachten in de medische wereld. Moet er iets veranderen in de zorg? Hoe kunnen inzichten uit crisissituaties hierbij helpen? Ons zorgpersoneel zorgt voor ons, maar wie zorgt er voor ons zorgpersoneel?

Het programma wordt ook live uitgezonden op onze website.

Let op: bij binnenkomst vragen we om een vaccinatie- of testbewijs. Lees hier wat je moet doen voor je bezoek.


Over de sprekers

Kaz de Jong werkt sinds 1994 als psycholoog bij Artsen zonder Grenzen. Zowel in het veld als op de medische afdeling. Nu is hij samen met zijn team verantwoordelijk voor de fysieke en mentale gezondheid van onze medewerkers. Tijdens de coronacrisis heeft hij psychologische hulp aan het zorgpersoneel van Nederlandse ziekenhuizen en verzorgingshuizen verleend.

Tessel Korver is opgeleid in Nijmegen, maar inmiddels werkzaam als arts-assistent kindergeneeskunde in het Amsterdam UMC. “Werken in de zorg is in mijn ogen een van de mooiste dingen die er is. Maar ondanks dat we de hele dag bezig zijn met de gezondheid van een ander, is er te weinig aandacht voor onszelf.” Het gebrek aan persoonlijke ontwikkeling, begeleiding en een cultuur waarin veel zaken onbesproken blijven, waren voor Tessel motivatie om zich bij De Jonge Dokter aan te sluiten, waar zij onder andere de organisatie van het Foutenfestival op zich neemt.

Erna Rijnierse is tropenarts en werkt sinds 2007 voor Artsen zonder Grenzen. Ze heeft de laatste 10 jaar in het noodhulpteam gezeten. Dit team van ervaren hulpverleners reist van de ene acute noodsituatie naar de andere om hulpacties op te zetten en aanwezige teams te ondersteunen. Erna heef de laatste jaren in vele landen gewerkt, onder andere in West Afrika voor de bestrijding van ebola, op de Middellandse Zee en in Libië. Nu is ze bezig met de afronding van een studie over internationale gezondheid.

Noura El Fahim rondde haar opleiding tot verpleegkundige af aan de Hogeschool van Amsterdam. Begin 2019 begon zij als verpleegkundige op de afdeling longgeneeskunde van OLVG Oost in Amsterdam. “Ik vind het belangrijk om onszelf niet weg te cijferen in de zorg en zeker in deze hectische tijden. Er moet meer oog zijn voor zorgverleners!”

Janet Bloemhof is stafadviseur verpleegkunde in het Tergooi ziekenhuis. Voor haar promotieonderzoek schrijft zij over het verbeteren van de verpleegkundige werkomgeving. De komende jaren hoopt Janet samen met verpleegkundigen, managers en anderen op zoek te gaan naar wat nodig is voor een optimale werkomgeving voor verpleegkundigen.

Joost van Galen is verpleegkundig directeur bij Amsterdam UMC. Hij werkt al 32 jaar bij Amsterdam UMC en is gestart als verpleegkundige. Ook werkte hij als hoofd zorgeenheid Spoedeisende Hulp en Acute Opname Afdeling. 

Sprekers:

Kaz de Jong MSF/AZG
Kaz de JongHoofd van de gezondheidsdienst voor hulpverleners bij Artsen Zonder Grenzen
Tessel KorverArts-assistent kindergeneeskunde / bestuurslid De Jonge Dokter
Erna Rijnierse Tropenarts bij Artsen zonder Grenzen met werkzaamheden in noodhulpteam
Janet BloemhofStafadviseur verpleegkunde en promovenda
Noura El Fahim
Noura el FahimVerpleegkundige in Amsterdam
Joost van GalenVerpleegkundig directeur bij Amsterdam UMC