TV NL EN

Series

Thematische reeksen die een seizoen lang – en soms jarenlang – nieuw licht proberen te werpen om tot verdieping te komen. Ontdek nu al onze series.

Nu te zien

Nationaal Gesprek over Vrijheid

We brengen ministers, staatssecretarissen, commissarissen van de Koning, burgemeesters, CEO’s en andere topbestuurders samen met studenten op 75 MBO-scholen door heel Nederland. Daar gaan ze met elkaar in gesprek: wat betekent vrijheid in Nederland? En wat wil je er persoonlijk aan bijdragen?

Operatie Interview

In het spannende interviewprogramma Operatie Interview wordt het vraaggesprek ontleed. 1 gast en drie vlijmscherpe interviewers. Wie de interviewers zijn, blijft tot op het podium geheim voor de gast. Eerdere hoofdgast waren Femke Halsema, André van Duin, Khadija Arib, Bénédicte Ficq en Arjen Lubach.

The Freedom Lecture

freedom lecture inna

Freedom is something that we in the Netherlands often take for granted. Four times a year, De Balie invites someone who knows from personal experience what it means not to be free. We want to share their stories, spread their message, and learn from their struggle. We already welcomed FEMEN leader Inna Shevchenko, Ugandan LGBT activist Frank Mugisha, Russian journalist Yevgenia Albats, internet activist Esra’a Al Shafei from Bahrain and Patrisse Cullors & Janaya Khan from the Black Lives Matter-movement.

TOONZETTERS

In de serie Toonzetters maakt De Balie samen met toonaangevende Nederlandse muzikanten inspirerende programma’s waarin hun muzikale vakmanschap en maatschappelijke interesses centraal staan. Avonden vol muziek, voordracht en bijzondere gesprekken die een unieke inkijk bieden in de belevingswereld van talentvolle muzikanten van eigen bodem. Eerdere Toonzetters waren Typhoon, jazz saxofonist Benjamin Herman, de Duitse zanger en producer Shantel en wereldberoemd violist Liza Ferschtman.

Grote Denkers

In de programmareeks Grote Denkers staan vooruitstrevende en eigenzinnige vrouwelijke denkers uit de wereldgeschiedenis centraal. Vrouwen die met hun leven en werk onze blik op de wereld hebben veranderd en vandaag de dag niets aan relevantie hebben verloren. We maakten al afleveringen over Grote Denkers als Simone de Beauvoir, Fatima Mernissi, Audre Lorde, Toni Morrison en Anais Nin.

De Balie Kijkt

Voor een speciale filmvertoning met verdieping ben je bij De Balie Kijkt aan het juiste adres. In een voor- of nagesprek van de film gaat een programmamaker in gesprek met de filmmaker of relevante experts over prangende onderwerpen die de film aansnijdt. Zo praatten we al met politicus Lodewijk Asscher over privatisering van gevangenissen in Nederland en over het filmmaken met regisseur Reber Dosky.

De Balie Icons

In our series De Balie Icons, we warmly welcome renowned international thinkers to discuss global topical issues. A wide range of modern icons from all walks of life and fields of expertise take the stage in Amsterdam to share their valuable insights. Previously De Balie Icons featured these thought leaders: Kishore Mahbubani (Singapore), Zineb El Rhazoui (France), Taiye Selasi (UK/US/Ghana/Nigeria), Mark Lilla (US) and Francis Fukuyama (US).

Het Grote Schrijversinterview

In deze serie interviewt programmamaker Ianthe Mosselman grote schrijvers over hun werk. Schrijvers die zij inspirerend vindt en die een imposant oeuvre hebben opgebouwd. Aan de hand van fragmenten wordt het publiek meegenomen door hun romans, verhalen en essays. In het eerste seizoen worden o.a. schrijvers Astrid H. RoemerSaskia de CosterCharlotte Mutsaers en Connie Palmen geïnterviewd.

Democratie in digitale tijden

We geven én krijgen steeds meer informatie online. De mens anno 2020 heeft daarom te maken met dilemma’s omtrent waarheidsvinding, het organiseren van tegengeluid en het sturen met data. Wat zijn de gevolgen van online mediagebruik voor onze democratische besluitvorming? Mag je sturen met data, en zo ja, hoe doe je dat goed?

Open Kaart

In de onregelmatig verschijnende serie Open Kaart daagt De Balie hoofdrolspelers uit het Amsterdamse nieuws uit om een uur lang open kaart te spelen. Een één-op-één gesprek waarin de belangen van de Amsterdammer centraal staan.

Turning Tables

De huidige mondiale crisis veroorzaakt door het coronavirus legt opnieuw de grote ongelijkheden in de wereld bloot. Extreme armoede ligt wereldwijd voor velen op de loer. Tegelijkertijd staan we op een kruispunt in de geschiedenis om het radicaal anders te doen. De Balie en Oxfam Novib slaan in de reeks Turning Tables de handen ineen om duiding te geven aan de ongekende uitdagingen maar ook aan de unieke kans die voor ons ligt.

Vogelen in De Balie

Een programmareeks voor nieuwelingen en vogelnerds. Elke keer staat één vogel centraal, maar die vogel staat niet op zichzelf. Want waar vogels en mensen elkaar ontmoeten ontstaat liefhebberij, concurrentie en verstoorde trektochten. We duiken in de historie, wetenschap, cultuur en gaan ook zo nu en dan de natuur in, op zoek naar vogels.

The modern faces of modern China

Together with the LeidenAsiaCentre, we present a new series containing diverging views on China’s multifaceted development. In three sessions, experts, politicians and artists offer a much needed reality check of China’s economy, its political system and its rise on the international stage. How can we better understand the political, social and economic reality of this country with its 1.3 billion inhabitants? And what can we learn from China?

Arnon Grunberg ontmoet…

arnon grunberg ontmoet

Arnon Grunberg ontmoet… is een gesprekkenreeks in De Balie waarin Arnon Grunberg spreekt met prominente denkers, schrijvers, kunstenaars, en politici. Grunberg sprak onder anderen met Marlene Dumas, Zadie Smith, Tomas Sedlacek, Ulrich Seidl, Deborah Feldman en Damiaan Denys.

Sign of the Times

With Sign of the Times, Internationaal Theater Amsterdam and De Balie explore the social themes of today. In previous episodes, Femke Halsema and Thierry Baudet reflected on political identity, we spoke about the fury of Catalans with ex-President Carles Puigdemont, who fled from Spain, and Maaike Meijer and Sylvana Simons examined the ancient taboo on female anger. With this serie, we want to start the conversation, bring groups of people together and create space for multiple perspectives. Also, or rather in particular, when opinions differ.

De Koplopers

In De Koplopers duiken we in maatschappelijke vraagstukken die allang een transitie doormaken, kijken we waar de uitdagingen en kansen liggen en wat de bijdrage van praktijkgericht onderzoek aan hogescholen is.

Food for Thought

Tijdens Food for Thought, een culinair programma en diner ineen, kom je alles te weten over het eten op je bord zonder je smaak te verliezen. Zo namen we al de tomaat en rundvlees onder de loep.

DeBalie@Rialto

Vijf keer per jaar bundelen De Balie en Rialto hun krachten tijdens DeBalie@Rialto. Tijdens deze avonden wordt de film van de dag in een relevante en actuele context geplaatst. Hiertoe nodigen we wetenschappers, filmmakers, kunstenaars en andere doeners en denkers uit die met hun kennis en kritische blik hun licht over de film laten schijnen.

Oh Oh Den Haag

Een combinatie van actualiteit van de week, het gesprek van de maand en één thema per aflevering. Voor de kenners die meer willen weten en de liefhebbers die geen genoeg kunnen krijgen. Oh Oh Den Haag, wat gebeurt daar, achter de duinen!

Onze Man/Vrouw in…

De reeks Onze Man/Vrouw in… is een serie in samenwerking met het ministerie van Buitenlandse Zaken, waarin telkens de ervaringen van een Nederlandse Ambassadeur in een land uit de MENA-regio centraal staan. In edities bijvoorbeeld verschenen bijvoorbeeld al de ambassadeur in Iran, Susanna Terstal, en de ambassadeur in Marokko, Désirée Bonis.

Beeldbepalers

beeldbepalers ronald ophuis

In de serie Beeldbepalers krijgen toonaangevende Nederlandse kunstenaars een avond lang de gelegenheid om De Balie als laboratorium te gebruiken. In samenwerking met andere kunstenaars, wetenschappers, theatermakers, schrijvers en journalisten presenteren zij nieuw werk of zetten ze bestaand werk in een ander daglicht. Eerdere Beeldbepalers waren o.a. Jan Dibbets, Marlene Dumas, Erik van Lieshout, Renzo Martens en Joost Conijn.

KennisCafé

kenniscafé

Elke derde maandag van de maand duiken we samen met de Volkskrant in de wondere wereld van wetenschap. Samen met academici, deskundigen en spraakmakers bevragen de immer nieuwsgierige moderatoren Maarten Keulemans en Tonie Mudde afwisselend de actualiteit. Eigentijdse wetenschapsjournalistiek, maar dan live. Tijdens KennisCafé is de Grote Zaal een café – een dynamische ontmoeting van columns, live interviews en debat, met een wetenschappelijke demonstratie of experiment.

De snijtafel offline

De populaire YouTube-serie De snijtafel presenteert de nieuwe aflevering én gaat aansluitend in gesprek met tegenstanders.

Publieke Intellectuelen

De rechtsstaat, haar vrijheden en verworvenheden staan onder druk, in Europa en daarbuiten. De ideologische tegenstellingen in de samenleving groeien, wat leidt tot polarisatie. In Publieke Intellectuelen onderzoeken we met hedendaagse denkers, schrijvers en politici essays en ideeën van invloedrijke schrijvers uit de vorige eeuw en kijken we wat van we van hun ideeën over vrijheid, democratie en de rechtsstaat kunnen leren.

Sunday Assembly

Het populaire concept Sunday Assembly, overgevlogen vanuit Londen, is nu ook in Amsterdam! Een maandelijkse bijeenkomst met een wetenschappelijke lezing, live-muziek, comedy, stilte, persoonlijke verhalen, filosofische speeddates en uw eigen gebakken taart.

Interviewmarathon

Interview Marathon

Een unieke groep experts komt bijeen in De Balie om in een 6- of 12-uur durende interviewmarathon te discussiëren over een specifiek onderwerp, zoals het klimaat, het internet of afwijkende meningen.


Afgelopen series

De Nieuwe Tijd

Door de coronacrisis worden de kwetsbaarheden van de oude wereld zichtbaar: hoewel er veel goed ging, zie je juist in crisistijd waar we te weinig aandacht aan hebben besteed. De Balie en de Nationale Postcode Loterij gingen daarom op zoek gaan naar nieuw perspectief. Onder leiding van Humberto Tan en een programmamaker van De Balie lichten we mensen en organisaties uit die de nieuwe tijd vormgeven.

Collectie Nederland

De Balie organiseert in samenwerking met Boekmanstichting een serie drie openbare debatavonden die in het teken staan van Nederlands erfgoed. Nationaal erfgoed gaat ons allemaal aan. Verschillende experts en betrokkenen zullen daarom het gesprek aangaan met elkaar en het publiek om vragen uit te diepen omtrent erfgoed en identiteit, koloniaal erfgoed en de toekomst van erfgoed.

De Balie Live

Programmamaker Anne-Marijn in gesprek in Studio De Balie

Terwijl de zalen van De Balie gesloten waren, ging onze programmering zoveel mogelijk online door onder het mom van De Balie Live. We introduceerden ook nieuwe reeksen: In de Coronagesprekken praatten De Balie-programmamakers vanuit een leeg café met bijzondere gasten over de vergaande consequenties van de coronacrisis voor onze samenleving. En tijdens de Stadsgesprekken praatten we met wethouders én bewoners over actuele onderwerpen.

Vergezichten

Na de nieuwe serie Coronagesprekken, kijken we in de serie Vergezichten verder vooruit en werpen we een blik op de toekomst met wetenschappers, kunstenaars en politici. Wat leert de coronacrisis ons voor de lange termijn? Eerdere gasten waren o.a. president KNAW Ineke Sluiter en wethouder van cultuur Touria Meliani.

People of Europe

Whereas the European Union could be called the most successful peace project in the history of mankind, it has not completely succeeded in uniting all Europeans and banning out the nationalism that stood at the root of the European catastrophe of the first part of the 20th century. Therefore we ask thinkers from different European backgrounds to reflect on Europe and its people and the rise of nationalism from their field of expertise. Philosopher Susan Neiman and journalist Géraldine Schwarz have already presented their essay.

NATO: Under Attack?

70 years after NATO’s foundation, in a world which looks remarkably different, De Balie will make a series of three talkshows to unfold the following question: (How) did NATO contribute to international peace the last decades, and what should be its role in the future? We will shed light on NATO’s powerful presence in Central Europe and its influence on the future of international geopolitical chess.

Onder Amsterdammers

Onder Amsterdammers: Wethouder Marjolein Moorman

De Balie daagt in 2019 de wethouders van het nieuwe college uit in gesprek te gaan met Amsterdammers over hun belangrijkste dossiers. Wat willen ze bereiken? En hoe nemen ze Amsterdammers mee in hun verhaal? Onder Amsterdammers is dé onafhankelijke politieke talkshow van Amsterdam.

Politieke Junkies

Politieke Junkies is dé politieke ontspinshow. Binnenhof-watchers en politiek analisten ontrafelen in De Balie de mooiste en meest bepalende politieke fragmenten van voor en achter de Haagse schermen. Wat je niet te zien kreeg, krijg je te weten. Wat je wel zag, krijgt een andere betekenis. Na Politieke Junkies kun je nooit meer zoals vroeger naar politiek kijken.