Kees Foekema
Programmamaker Natuur, Voedsel, Klimaat
Als programmamaker bij De Balie denkt Kees na over de toekomst op het snijvlak van natuur en cultuur. Hij maakt en modereert hoofdzakelijk programma’s over duurzame oplossingen op het gebied van klimaat, landbouw en ruimtelijke ordening.
Kees studeerde Politics, Psychology, Law and Economics (PPLE) aan de Universiteit van Amsterdam en MSc Global Environment, Politics and Society aan de Universiteit van Edinburgh.
Kees Foekema maakte:
Central Asia’s changing climate and freedom of expression
Central Asians are feeling the effects of their leaders’ close ties to Russia and China. Today, the region is facing steep rise of authoritarianism that is further catalysed by the effects of climate change, floods and severe droughts. Both the natural and media landscape are changing beyond recognition. In De Balie we’ll talk about the current crackdown of civil society and the alarming environmental degradation in Central Asia.
Hoe krijgen Nederlanders een bestuur dat wél werkt?
In hoog tempo volgen de schandalen elkaar op: hoe krijgen Nederlanders een bestuur dat wél werkt? In gesprek met journalist Kustaw Bessems
In De Balie gaan we aan de hand van de film Vogels kun je niet melken in gesprek over de toekomst van natuur in de Fryske Feangreiden. Een avond met Theunis Piersma en Bote de Boer.
Hoe de voedingsindustrie ons ziek maakt
Volgens voedselfabrikanten zijn het vooral wijzelf die verantwoordelijkheid dragen voor onze voedselkeuzes. Maar is dat wel zo?
Ondanks de vintage kleding hype en nieuwe, duurzame textielsoorten zoals schimmeldraden en fruitleer, is de kledingindustrie nog steeds een van de vervuilendste industrieën ter wereld. Nederland heeft de ambitie om per 2050 een volledige circulaire textielindustrie voor elkaar te krijgen. Hoe verduurzamen we?
An evening on rare foods and edible landscapes
Food writer Dan Saladino embarks on a journey across the globe to uncover foods that are on the brink of disappearing forever. Can we tune the Dutch food system to respond to the dynamics and diversity of our unique delta landscape?
Gratis toegankelijk. Het voedselsysteem van de toekomst is al op ontelbare manieren in kaart gebracht en uitgeschreven. Samen met Imke de Boer zoeken we in bestaande visies naar gemeenschappelijke uitgangspunten. Waar kunnen we het in elk geval over (on)eens zijn? En wat voor landbouw en landschap levert dat op?
Tonight we discuss the future of European farming with young farmers and Europarliamentarian Mohammed Chahim. Can climate adaptation in agriculture be organized in a just way – that protects jobs as well as the planet? And how can we take critical steps in a debate that is frustrated by mutual image-building and pitchfork politics?
Hoe kan men in dit gebied werken aan toekomstbestendige landbouw, met een gezond verdienvermogen voor de boer?
Maas in de wet, rivier in de Rechtszaal
Al jaren behandelt de mens de natuur als rechteloos, maar daar lijkt verandering in te komen. Over de hele wereld, van Ecuador tot Spanje, krijgt de natuur rechten die in de wet worden vastgelegd.
Plein Publiek – een serie diepte-interviews
Een interview met Bram Vermeulen over zijn werk, zijn obsessie met grenzen en de gebeurtenissen die zijn kijk op het nieuws blijvend hebben veranderd.
‘Liefde voor de natuur begint met goed kijken’, horen we de vader van regisseur Sanne Rovers zeggen in haar nieuwe documentaire Groenkijkers. ‘Want wat je liefhebt, koester je toch?’.
Wat is de toekomst van Europa?
In niet eerder gepubliceerde verhalen, essays en reportages verstrengelen herinneringen, opvattingen en ideeën zich tot een portret van de Europese Unie.
De Koplopers – over de eiwittransitie
Wat is het effect van een plantaardig dieet op ons eigen darmmicrobioom en het bodemleven? En zijn schimmels en bacteriën de ideale alternatieve bron van eiwitten?
Een portret van de verslaglegging in Oekraïne
In dit indrukwekkende portret volgt filmmaker, Joost van der Valk, oorlogsfotograaf Eddy van Wessel in Oekraïne.
Surrounded by the advancing exponents of modernity—distribution centers, highways, multinationals – he moves through the seasons at his own pace. We follow Gerlach for several years.
N.a.v. het boek van Ewald Engelen
Naar aanleiding van het boek van Engelen blikken we in De Balie terug op de verkiezingen. Nu het stof is neergedaald, maken we de balans van de verkiezingsuitslag op.
Plein Publiek – een serie diepte-interviews
In zijn nieuwste werk brengt Kadir van Lohuizen het wereldwijde voedselsysteem in kaart. Hoe kijkt Kadir naar wat er op het Nederlandse bord ligt?
Hoe kijken we terug op het oeuvre van Cees Nooteboom?
Het debat over voedsel en landbouw bereikt, in de aanloop naar de verkiezingen, een nieuw kruispunt.
Kunnen we boer en burger dichter tot elkaar laten komen? Over de Koplopers in het veenweidegebied rondom Amsterdam.
Peter Frankopan, author of the international bestseller The Silk Roads (2015) will open the fourth edition of the Forum on European Culture.
Waar in het buitengebied habitats verdwijnen, visstanden instorten, bossen ontbossen, rivieren en bodems vergiftigd raken en insectenpopulaties verdwijnen, doemt de stad op.
How should the Netherlands and other European member states respond to attain justice for the people, Kurds and other minorities, of North Syria?
A super-rich fraction of the financial sector has made a steep anti-democratic turn towards free market authoritarianism. Can we put a hold to the ongoing coup on European democracy?
Op Witte Donderdag staan De Balie en World Opera Lab tijdens een muzikale avond stil bij de wereldwijde voedselcrisis
The loss of biodiversity due to human agricultural land use is the global elephant in the room. How can we radically scale up biodiverse landscapes, according to George Monbiot?
In gedeelde grond proberen we het gesprek over de toekomst van onze landbouw op een constructieve manier te voeren. Welke ruimte is er voor melkveehouderijen in Oost-Nederland?
Als het aan aquatisch ecoloog Ellen Weerman en bioloog en trekvogelspecialist Theunis Piersma ligt, ziet het Nederlandse landschap er in de toekomst een stuk natter uit.
Hoe kunnen we onze omgang met de natuur en de bodem wereldwijd verbeteren? En hoe belangrijk zijn de naderende verkiezingen voor de Nederlandse bodem?
50 oplossingen voor een duurzame relatie tussen stad en toerist. Welke 50 dingen zouden op de bucketlist van elke wethouder moeten staan?
Er is sprake van een groeiende voedselkloof in Nederland. Hoe kunnen mensen die minder te besteden hebben toch toegang krijgen tot gezond eten?
In his latest book George Monbiot points to farming as the biggest threat to nature and its capacity to restore itself. Changing our food system is both essential and possible: but how?
Are we eating ourselves to extinction? An evening about biodiversity on our plate, the rarest foods on the planet, and stories for a better future.
Ahmed Aboutaleb, burgemeester van Rotterdam, gaat in gesprek met studenten van STC Group Rotterdam over vrijheid, democratie en actief burgerschap.
De Balie gaat in gesprek met Frans Vera, bioloog, natuurbeschermer én dwarsdenker over de natuur in Nederland. Hoe zou die er volgens Vera uit moeten zien?
Moeten de ecologische gevolgen van vlees worden doorberekend in de consumentenprijs? Is onze overheid in staat tot éénduidig beleid met true pricing als uitgangspunt?
De impact van verdozing op de schaarse ruimte in Nederland is groot. En dat te midden van een woon- en biodiversiteitscrisis. Hoe moet het wel?
Opzienbarende natuurfilm over de wolf gevolgd door een tête-à-tête met filosofen Martin Drenthen en Norbert Peeters. Hoe houdt de wolf ons een spiegel voor?
We moeten zo snel mogelijk van het gas af en op duurzame manieren onze huizen verwarmen: aan duidelijke doelen en urgentie geen gebrek in Nederland. Maar hoe maken we de energietransitie op een rechtvaardige manier door – samen met stedelingen? Zonder verlies van vertrouwen en een oneerlijke verdeling van baten en lasten? Bewoners zijn onmisbaar
Veel schrijvers zijn in hun werk kritisch ten opzichte van de maatschappij waarin zij leven. Je zou zelfs kunnen stellen dat zo’n kritische houding een van de belangrijke taken is van de literatuur – en van kunst in het algemeen. Of moet een kunstenaar zich alleen met kunst bezig houden? Dat was lang de tendens, maar de laatste decennia neemt het engagement in
Grote dossiers als het effect van veeteelt op het klimaat, stikstof en dierenwelzijn in de bio-industrie tonen aan dat de de manier waarop Nederland is omgegaan met zijn land en zijn agrariërs onvermijdelijk leidt tot de uitputting van beiden. Dit heeft geresulteerd in een gepolariseerd debat, wat de samenwerking tussen beleidsmakers, boeren en de rest
Wat is vrijheid voor jou, wat betekent dit voor de vrijheid van anderen, en hoe draag jij bij aan vrijheid? Anna Timmerman, directeur van vredesorganisatie PAX, en Derk Boswijk, Tweede Kamerlid namens het CDA, gaan op bezoek bij het Landstede MBO om met de studenten in gesprek te gaan over vrijheid, democratie, actief burgerschap en
Na afloop kan je het programma op deze pagina bekijken. Hoe zien Nederlandse jongeren de toekomst van Europa voor zich? Hoe willen zij ‘sterker uit de pandemie komen’? Europarlementariër Kim van Sparrentak ontmoet studenten van Albeda Rotterdam, Drenthe College, Nova College Haarlem en ROC Amsterdam. Of het nu gaat over de Russische invasie in Oekraïne,
Wat is vrijheid voor jou, wat betekent dit voor de vrijheid van anderen, en hoe draag jij bij aan vrijheid? Tweede Kamerlid Barbara Kathmann gaat op bezoek bij STC Group in Rotterdam om met de studenten in gesprek te gaan over vrijheid, democratie en actief burgerschap. Barbara Kathmann is een Rotterdammer in hart en nieren.
Wat is vrijheid voor jou, wat betekent dit voor de vrijheid van anderen, en hoe draag jij bij aan vrijheid? Burgemeester Wienen gaat op bezoek bij het Nova College Haarlem om met de studenten in gesprek te gaan over vrijheid, democratie en actief burgerschap. Mondkapjesplicht, gelimiteerd contact met geliefden, de eerste avondklok sinds de Tweede
Wat is vrijheid voor jou, wat betekent dit voor de vrijheid van anderen, en hoe draag jij bij aan vrijheid? Burgemeester Schuurmans gaat op bezoek bij het Nova College Hoofddorp om met de studenten in gesprek te gaan over vrijheid, democratie en actief burgerschap. Mondkapjesplicht, gelimiteerd contact met geliefden, de eerste avondklok sinds de Tweede
Wat is vrijheid voor jou, wat betekent dit voor de vrijheid van anderen, en hoe draag jij bij aan vrijheid? Lilian Marijnissen gaat op bezoek bij het ROC Tilburg om met de studenten in gesprek te gaan over vrijheid, democratie en actief burgerschap. Het Nationaal Gesprek over Vrijheid is een gesprek tussen generaties, tussen studenten
Wat is vrijheid voor jou, wat betekent dit voor de vrijheid van anderen, en hoe draag jij bij aan vrijheid? Burgemeester van Nijmegen Hubert Bruls gaat op bezoek bij Het Rijks om met de leerlingen in gesprek te gaan over vrijheid, democratie en actief burgerschap. Het Nationaal Gesprek over Vrijheid is een gesprek tussen generaties,
Het publieke debat wordt gevoerd in kranten, talkshows en zaaltjes door het land. Openbaar, voor iedereen te lezen of te zien. Maar vaak vertelt wat achter de schermen gebeurt meer over de maatschappij dan wat on the record wordt gezegd. Zo zegt wie niet komt spreken soms evenveel als wie wel het woord neemt. Daarom
In de week dat in De Balie het Vrijdenkersfestival 2021 plaatsvond, stond op het Leidseplein een levensgrote gevangenis. De kunstinstallatie SİLİVRİ – prison of thought is een replica van de cel waarin de Turkse journalist Can Dündar gevangen werd gehouden. Vanuit dit kunstwerk gingen onze programmamakers een dag lang in gesprek met journalisten, activisten en
De legendarische Joost van Bellen zag vanuit de DJ booth hoe aids in de jaren ’80 om zich heen sloeg in de gay scene. In zijn oprecht gelogen biografie ‘Nachtdier’ vertelt hij de verhalen die deze tijd tekenden: verhalen van angst, stigma, maar ook van house-muziek en carpe noctem. Rosalie Dielesen en Jaël Poelen van
Studio 52nd heet je welkom in het dierenrijk, waar mannelijke flamingostellen andermans eieren uitbroeden en de anemoonvismannetjes in vrouwtjes veranderen. Waar niemand ooit van homo, hetero of trans heeft gehoord. Want alleen de mens zet zijn soortgenoten vast in hokjes. En wie zijn hokje durft te verlaten, krijgt vaak de volle laag. Geschreven door jongeren
Kees Foekema maakte:
Teun van de Keuken spreekt bij De Koplopers met experts over de toekomst van schoon water.
Wat is de toekomst van de Nederlandse landbouw?
Met Elsbeth Etty, Arnon Grunberg en Christiaan Weijts onderzoeken we het nalatenschap van Hugo Brandt Corstius.
Hoe zorgen we dat wat we verbouwen ook echt leidt tot een gezonde samenleving?
Over hamsterhersenen, rationele frikandellen en betuttelende broccoli
We maken multitasken nóg interessanter en makkelijker voor je met De Balie Podcast. Met deze keer: Hoe eten we ons gezond in een ziekmakende samenleving?
Programmamaker Kees Foekema gaat in gesprek met schrijver en NRC-columnist Carolina Trujillo over haar roman De Instructies.
We blikken terug op de programma's van afgelopen seizoen met De Balie Podcast. Deze keer: Stuurloos met Kustaw Bessems.
We look back on a variety of programmes from last season in De Balie Podcast. This time with: The Biodiversity Buffet with Dan Saladino.
Programmamaker Kees Foekema gaat in gesprek met documentaire fotograaf Kadir van Lohuizen, bekend van zijn foto’s van migranten, de diamantindustrie en afvalbergen in megasteden.
Nagesprek met o.a. Frank Westerman, Hans Dortmans en Thijs de Zeeuw
Een ode aan het verborgen en sierlijke (seks)leven van dit ongrijpbare dier. Nagesprek met o.a. Frank Westerman, Hans Dortmans en Thijs de Zeeuw
Hoe maken we de juiste ruimtelijke keuzes zodat Nederlandse boeren een duurzame toekomst tegemoet gaan?
Hoe maken we de juiste ruimtelijke keuzes zodat Nederlandse boeren een duurzame toekomst tegemoet gaan?
We blikken terug op de programma's van afgelopen seizoen met De Balie Podcast. Deze keer: De mens is een plofkip met Teun van de Keuken.
Programmamaker Kees Foekema gaat met schrijver Frank Westerman in gesprek over zijn nieuwste boek Zeven dieren bijten terug.
Terwijl politiek Den Haag de klok wil terugdraaien in het landbouwbeleid, zijn er genoeg boeren en anderen in de landbouwsector die wél bezig zijn met de toekomst, schrijft De Balie programmamaker Kees Foekema. Dit opiniestuk is gepubliceerd in Het Financieele Dagblad. Het hoofdlijnenakkoord presenteert een landbouwlijn die niet meer is dan een verzameling pijnlijke omwegen.
Hoe moet Nederland zich in de spiegel kijken na het toeslagenschandaal?
Met het toeslagenschandaal stortte de Belastingdienst talloze gezinnen in de ellende. De affaire is inmiddels een icoon van Nederlands overheidsfalen geworden, maar hebben we onze les wel geleerd? Wat er misging is geen toeval, maar het gevolg van jarenlange verwaarlozing van de democratische rechtsstaat. Hoe werken we aan het nodige herstel? In gesprek met Renske Leijten en Ellen Pasman.
Programmamaker Kees Foekema gaat met journalist Bram Vermeulen in gesprek over het nieuwste seizoen van Frontlinie.
Plein Publiek – een serie diepte-interviews
Programmamaker Kees Foekema bevraagt Westerman over de veranderende landschappen en ecosystemen op zijn reis ons leren over maakbaarheid.
Central Asia's changing climate and freedom of expression
Central Asians are feeling the effects of their leaders’ close ties to Russia and China. Today, the region is facing steep rise of authoritarianism that is further catalysed by the effects of climate change, floods and severe droughts. Both the natural and media landscape are changing beyond recognition. In De Balie we'll talk about the current crackdown of civil society and the alarming environmental degradation in Central Asia.
Hoe krijgen Nederlanders een bestuur dat wél werkt?
In hoog tempo volgen de schandalen elkaar op: hoe krijgen Nederlanders een bestuur dat wél werkt? In gesprek met journalist Kustaw Bessems
Gratis toegankelijk. Het voedselsysteem van de toekomst is al op ontelbare manieren in kaart gebracht en uitgeschreven. Samen met Imke de Boer zoeken we in bestaande visies naar gemeenschappelijke uitgangspunten. Waar kunnen we het in elk geval over (on)eens zijn? En wat voor landbouw en landschap levert dat op?
Ondanks de vintage kleding hype en nieuwe, duurzame textielsoorten zoals schimmeldraden en fruitleer, is de kledingindustrie nog steeds een van de vervuilendste industrieën ter wereld. Nederland heeft de ambitie om per 2050 een volledige circulaire textielindustrie voor elkaar te krijgen. Hoe verduurzamen we?
An evening on rare foods and edible landscapes
Food writer Dan Saladino embarks on a journey across the globe to uncover foods that are on the brink of disappearing forever. Can we tune the Dutch food system to respond to the dynamics and diversity of our unique delta landscape?
Tonight we discuss the future of European farming with young farmers and Europarliamentarian Mohammed Chahim. Can climate adaptation in agriculture be organized in a just way - that protects jobs as well as the planet? And how can we take critical steps in a debate that is frustrated by mutual image-building and pitchfork politics?
Hoe de voedingsindustrie ons ziek maakt
Volgens voedselfabrikanten zijn het vooral wijzelf die verantwoordelijkheid dragen voor onze voedselkeuzes. Maar is dat wel zo?
Hoe kan men in dit gebied werken aan toekomstbestendige landbouw, met een gezond verdienvermogen voor de boer?
Maas in de wet, rivier in de Rechtszaal
Al jaren behandelt de mens de natuur als rechteloos, maar daar lijkt verandering in te komen. Over de hele wereld, van Ecuador tot Spanje, krijgt de natuur rechten die in de wet worden vastgelegd.
Plein Publiek – een serie diepte-interviews
Een interview met Bram Vermeulen over zijn werk, zijn obsessie met grenzen en de gebeurtenissen die zijn kijk op het nieuws blijvend hebben veranderd.
Een portret van de verslaglegging in Oekraïne
In dit indrukwekkende portret volgt filmmaker, Joost van der Valk, oorlogsfotograaf Eddy van Wessel in Oekraïne.
De Koplopers - over de eiwittransitie
Wat is het effect van een plantaardig dieet op ons eigen darmmicrobioom en het bodemleven? En zijn schimmels en bacteriën de ideale alternatieve bron van eiwitten?
Monira Al Qadiri, Hartwig Art Foundation
The Kuwaiti visual artist Monira Al Qadiri researches how entire cultures and landscapes are exploited by the addictive but destructive substance of oil.
Monira Al Qadiri, Hartwig Art Foundation
The Kuwaiti visual artist Monira Al Qadiri researches how entire cultures and landscapes are exploited by the addictive but destructive substance of oil.
Monira Al Qadiri, Hartwig Art Foundation
The Kuwaiti visual artist Monira Al Qadiri researches how entire cultures and landscapes are exploited by the addictive but destructive substance of oil.
Monira Al Qadiri, Hartwig Art Foundation
The Kuwaiti visual artist Monira Al Qadiri researches how entire cultures and landscapes are exploited by the addictive but destructive substance of oil.
Monira Al Qadiri, Hartwig Art Foundation
The Kuwaiti visual artist Monira Al Qadiri researches how entire cultures and landscapes are exploited by the addictive but destructive substance of oil.
Monira Al Qadiri, Hartwig Art Foundation
The Kuwaiti visual artist Monira Al Qadiri researches how entire cultures and landscapes are exploited by the addictive but destructive substance of oil.
Monira Al Qadiri, Hartwig Art Foundation
The Kuwaiti visual artist Monira Al Qadiri researches how entire cultures and landscapes are exploited by the addictive but destructive substance of oil.
Monira Al Qadiri, Hartwig Art Foundation
The Kuwaiti visual artist Monira Al Qadiri researches how entire cultures and landscapes are exploited by the addictive but destructive substance of oil.
Monira Al Qadiri, Hartwig Art Foundation
The Kuwaiti visual artist Monira Al Qadiri researches how entire cultures and landscapes are exploited by the addictive but destructive substance of oil.
Monira Al Qadiri, Hartwig Art Foundation
The Kuwaiti visual artist Monira Al Qadiri researches how entire cultures and landscapes are exploited by the addictive but destructive substance of oil.
Monira Al Qadiri, Hartwig Art Foundation
The Kuwaiti visual artist Monira Al Qadiri researches how entire cultures and landscapes are exploited by the addictive but destructive substance of oil.
Monira Al Qadiri, Hartwig Art Foundation
The Kuwaiti visual artist Monira Al Qadiri researches how entire cultures and landscapes are exploited by the addictive but destructive substance of oil.
Monira Al Qadiri, Hartwig Art Foundation
The Kuwaiti visual artist Monira Al Qadiri researches how entire cultures and landscapes are exploited by the addictive but destructive substance of oil.
Monira Al Qadiri, Hartwig Art Foundation
The Kuwaiti visual artist Monira Al Qadiri researches how entire cultures and landscapes are exploited by the addictive but destructive substance of oil.
Plein Publiek - een serie diepte-interviews
In zijn nieuwste werk brengt Kadir van Lohuizen het wereldwijde voedselsysteem in kaart. Hoe kijkt Kadir naar wat er op het Nederlandse bord ligt?
Wat is de toekomst van Europa?
In niet eerder gepubliceerde verhalen, essays en reportages verstrengelen herinneringen, opvattingen en ideeën zich tot een portret van de Europese Unie.
De Koplopers i.s.m. Regieorgaan SIA
Hoewel het lijkt alsof we milieubewust diëten, blijft de impact op het klimaat klein. De Koplopers onderzoeken de eiwittransitie grondig.
N.a.v. het boek van Ewald Engelen
Naar aanleiding van het boek van Engelen blikken we in De Balie terug op de verkiezingen. Nu het stof is neergedaald, maken we de balans van de verkiezingsuitslag op.
Deze aflevering staat Foodvalley centraal, een regio waar ondernemers en onderwijs- en kennisinstellingen als Wageningen Universiteit en overheden werken aan toekomstbestendige landbouw
Wat is de rol van taal in het werk en leven van Lucky Fonz III? Wat maakt een songtekst steengoed?
Hoe kijken we terug op het oeuvre van Cees Nooteboom?
Het debat over voedsel en landbouw bereikt, in de aanloop naar de verkiezingen, een nieuw kruispunt.
Kunnen we boer en burger dichter tot elkaar laten komen? Over de Koplopers in het veenweidegebied rondom Amsterdam.
Waar in het buitengebied habitats verdwijnen, visstanden instorten, bossen ontbossen, rivieren en bodems vergiftigd raken en insectenpopulaties verdwijnen, doemt de stad op.
50 oplossingen voor een duurzame relatie tussen stad en toerist. Welke 50 dingen zouden op de bucketlist van elke wethouder moeten staan?
Peter Frankopan, author of the international bestseller The Silk Roads (2015) will open the fourth edition of the Forum on European Culture.
The loss of biodiversity due to human agricultural land use is the global elephant in the room. How can we radically scale up biodiverse landscapes, according to George Monbiot?
Op Witte Donderdag staan De Balie en World Opera Lab tijdens een muzikale avond stil bij de wereldwijde voedselcrisis
How should the Netherlands and other European member states respond to attain justice for the people, Kurds and other minorities, of North Syria?
Als het aan aquatisch ecoloog Ellen Weerman en bioloog en trekvogelspecialist Theunis Piersma ligt, ziet het Nederlandse landschap er in de toekomst een stuk natter uit.
Er is sprake van een groeiende voedselkloof in Nederland. Hoe kunnen mensen die minder te besteden hebben toch toegang krijgen tot gezond eten?
Ahmed Aboutaleb, burgemeester van Rotterdam, gaat in gesprek met studenten van STC Group Rotterdam over vrijheid, democratie en actief burgerschap.
Are we eating ourselves to extinction? An evening about biodiversity on our plate, the rarest foods on the planet, and stories for a better future.
De Balie gaat in gesprek met Frans Vera, bioloog, natuurbeschermer én dwarsdenker over de natuur in Nederland. Hoe zou die er volgens Vera uit moeten zien?
In his latest book George Monbiot points to farming as the biggest threat to nature and its capacity to restore itself. Changing our food system is both essential and possible: but how?
Moeten de ecologische gevolgen van vlees worden doorberekend in de consumentenprijs? Is onze overheid in staat tot éénduidig beleid met true pricing als uitgangspunt?
De impact van verdozing op de schaarse ruimte in Nederland is groot. En dat te midden van een woon- en biodiversiteitscrisis. Hoe moet het wel?
We moeten zo snel mogelijk van het gas af en op duurzame manieren onze huizen verwarmen: aan duidelijke doelen en urgentie geen gebrek in Nederland. Maar hoe maken we de energietransitie op een rechtvaardige manier door – samen met stedelingen? Zonder verlies van vertrouwen en een oneerlijke verdeling van baten en lasten? Bewoners zijn onmisbaar
Wat is vrijheid voor jou, wat betekent dit voor de vrijheid van anderen, en hoe draag jij bij aan vrijheid? Anna Timmerman, directeur van vredesorganisatie PAX, en Derk Boswijk, Tweede Kamerlid namens het CDA, gaan op bezoek bij het Landstede MBO om met de studenten in gesprek te gaan over vrijheid, democratie, actief burgerschap en
Grote dossiers als het effect van veeteelt op het klimaat, stikstof en dierenwelzijn in de bio-industrie tonen aan dat de de manier waarop Nederland is omgegaan met zijn land en zijn agrariërs onvermijdelijk leidt tot de uitputting van beiden. Dit heeft geresulteerd in een gepolariseerd debat, wat de samenwerking tussen beleidsmakers, boeren en de rest
Wat is vrijheid voor jou, wat betekent dit voor de vrijheid van anderen, en hoe draag jij bij aan vrijheid? Senna Maatoug gaat op bezoek bij het IJburg College om met de studenten in gesprek te gaan over vrijheid, democratie en actief burgerschap. Het Nationaal Gesprek over Vrijheid is een gesprek tussen generaties, tussen studenten
Wat is vrijheid voor jou, wat betekent dit voor de vrijheid van anderen, en hoe draag jij bij aan vrijheid? Lilian Marijnissen gaat op bezoek bij het ROC Tilburg om met de studenten in gesprek te gaan over vrijheid, democratie en actief burgerschap. Het Nationaal Gesprek over Vrijheid is een gesprek tussen generaties, tussen studenten
Wat is vrijheid voor jou, wat betekent dit voor de vrijheid van anderen, en hoe draag jij bij aan vrijheid? Burgemeester van Nijmegen Hubert Bruls gaat op bezoek bij Het Rijks om met de leerlingen in gesprek te gaan over vrijheid, democratie en actief burgerschap. Het Nationaal Gesprek over Vrijheid is een gesprek tussen generaties,