TV NL EN

World Cinema Amsterdam

Veelbelovende titels, hartverscheurende verhalen en de moedige vrouwen in Iran.

World Cinema Amsterdam

Dit jaar is De Balie weer trotse partner van World Cinema Amsterdam. Deze editie kent een aantal vaste onderdelen van het filmfestival: het competitieprogramma, een focusprogramma Strong & Unwavering en special screenings.

De Balie presenteert samen met World Cinema Amsterdam de WCA Talk – waar verschillende Iraans-Nederlandse artiesten in gesprek gaan over protest, kunst en feminisme. Daarnaast vinden er speciale programma’s plaats die bestaan uit een filmvertoning + Q&A met de regisseur achteraf. Hierbij schuiven o.a. regisseurs Lila Avilés (Totem) en Apolline Traoré (Sira) aan.

World Cinema Jury Award

In de competitie van 2023 strijden acht genomineerde films om de World Cinema Jury Award. De combinatie van films neemt je mee over de wereld. Zo speelt Totem zich af in Mexico, Sira in Burkina Faso, Opponent in Zweden en Sisters & Sisters in Panama. Maar ze hebben één ding met elkaar gemeen; het zijn allemaal Nederlandse premières. 

Strong & Unwavering

Het programma Strong & Unwavering: Women of Iran vertoont de positie van vrouwen in de Iraanse samenleving. In samenwerking met Iraanse en Nederlands-Iraanse regisseurs is er een selectie gemaakt van vier films die een eerbetoon vormen aan moedige vrouwen in Iran. 

De bijzondere poster is dit jaar speciaal ontworpen door de Nederlands-Iraanse illustrator Sara Emami en de in Iran gevestigde grafisch ontwerper Innerjalz. 

22 – 27 Augustus