TV NL EN

Zwarte Huid, Witte Maskers. Over Frantz Fanon

In 1952 zette psychiater en schrijver Frantz Fanon de onderwerpen kolonialisme en racisme op de agenda met zijn boek Zwarte huid, witte maskers. Fanon streefde ernaar de vervreemding van zwarte mensen op te heffen. Hoe ver zijn we bijna 70 jaar na zijn boek met deze opheffing? Waarom is zijn werk juist nú weer heel relevant?

Redactie
Anne-Marijn Epker & Rokhaya Seck
Moderator
Aldith Hunkar
In samenwerking met
Uitgeverij Octavo

Een avond over het werk van Frantz Fanon

Live uitzending vanaf 20:00 uur
ook via:  live.debalie.nl
en via facebook.com/debalie

In 1952 zette psychiater en schrijver Frantz Fanon de onderwerpen kolonialisme en racisme op de agenda met zijn boek Zwarte huid, witte maskers. Fanon streefde ernaar de vervreemding van zwarte mensen op te heffen. Hoe ver zijn we bijna 70 jaar na zijn boek met deze opheffing? Waarom is zijn werk juist nú weer heel relevant?

Met psychiater Glenn Helberg, schrijver en filosoof Babah Tarawally en hoogleraar film wetenschap Patricia Pisters trekken we zijn bevindingen van toen, naar het hier en nu.

In Zwarte huid, witte maskers beschrijft Fanon wat het betekent voor een zwart persoon om te leven in de witte westerse wereld. In zijn boek analyseert hij de manieren waarop hen duidelijk wordt gemaakt dat ze gelden als minderwaardig en hoe zij dit proberen te compenseren door zich ‘wit’ te gedragen.

Frantz Fanon (1925-1961) was psychiater en schrijver. Hij werd geboren op het eiland Martinique en trad tijdens de Tweede Wereldoorlog in dienst van het Franse bevrijdingsleger. Hij studeerte in Lyon, en werkte vervolgens in een psychiatrische inrichting in Algerije. In zijn korte leven publiceerde hij twee invloedrijke boeken: Peau noire, masques blancs (1952) en Les damnés de la terre (1961). Van het eerstgenoemde boek verschijnt binnenkort een nieuwe Nederlandse vertaling door Jeanne Holierhoek.

 

 

Over de Sprekers:

Glenn Helberg is psychiater. Helberg is gespecialiseerd in kinder- en jeugdpsychiatrie en transculturele psychiatrie. Daarnaast is hij lid van de Raad van Advies van het College voor de Rechten van de Mens.

Babah Tarawally is schrijver en journalist. Onlangs verscheen van hem het boek Gevangen in zwart wit denken. Een boek voor iedereen die een uitweg zoekt uit het vastgelopen debat over kleur en identiteit. Tarawally vluchtte uit Sierra Leone en woont inmiddels even lang in Nederland als dat hij in zijn geboorteland woonde.

Patricia Pisters is hoogleraar filmwetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam en onderzoeksdirecteur van de ASCA (Amsterdam School of Cultural Analysis). Het werk van Fanon bespreekt ze elk jaar in haar werkgroepen en colleges.

Babs Gons is als schrijver, performer en theatermaker de stuwende kracht achter een duizelingwekkende serie spokenword-initiatieven waaronder Clubspoken en De Vurige Harten Club. Ook presenteert ze verschillende programma’s, waaronder de muzikaal-literaire show Babs’ Woordsalon waarmee ze o.a. op Oerol en Lowlands stond. Babs Gons zal een verhaal voordragen.

Grâce Ndjako is schrijver, filosoof en politicoloog. Ze heeft zich binnen de politicologie toegelegd op politieke theorie. Als filosoof is ze gespecialiseerd in Afrikaanse filosofie en Zwarte/Afrikaanse gender theory. Ndjako schreef haar scriptie over Afrikaanse filosofie. Het werk van Fanon vormde daarvoor de aanleiding. 

Jeanne Holierhoek vertaalde onder meer het werk van Simone de Beauvoir, Samuel Beckett, Marguerite Duras, Marie NDiaye, Jean-Paul Sartre, Michel Foucault en Achille Mbembe. Dit jaar ontving ze de Martinus Nijhoff Vertaalprijs. Jeanne Holierhoek kan niet aanwezig zijn, maar zal in een korte videocolumn een toelichting geven op haar vertaling van Zwarte huid, witte maskers.

Speakers

Glenn HelbergPsychiater
Babah TarawallySchrijver en journalist
Patricia Pisters hoogleraar filmwetenschappen
Babs Gons Schrijver, performer, theatermaker
foto: Achmed Peroti
Jeanne HolierhoekVertaler
foto: Sasha de Boer
Grâce NdjakoSchrijver, filosoof en docent niet-westerse wijsbegeerte aan de UvA

Waarom is zijn werk juist nú weer heel relevant?

Speakers