TV NL EN

Onderzoeksredactie: Live Journalism

Bekijk video
Het team van journalisten van Live Journalism onderzoekt elk half jaar een onderbelicht onderwerp uit de stad. Ze publiceren artikelen in de krant, reportages op AT5 en organiseren bijeenkomsten waarbij burger en politiek elkaar ontmoeten. Als afsluiting maken ze een theatervoorstelling op basis van de bevindingen uit het onderzoek. Zo komt journalistiek tot leven op het podium. En het werkt. Lees meer over Live Journalism.

Huidig onderzoek

De Amsterdamse zorg onder druk

Regeldruk, rennen en rondkomen

Nederlanders worden steeds ouder en wonen steeds langer thuis. Daarom is er in de toekomst steeds meer zorgpersoneel voor de thuis- en ouderenzorg nodig. Met name in de randstad is de krapte groot; in Amsterdam steeg het aantal vacatures in de zorg en welzijn naar meer dan 13.000 in 2023.

Zorgpersoneel heeft het zwaar, waardoor de uitstroom in de sector hoog is. Veel helpenden en verzorgenden kunnen amper rondkomen van hun werk vanwege kleine contracten. Meer werken loont niet, omdat dat ten koste gaat van toeslagen. Steeds vaker kiezen deze mensen uit financiële nood voor het zzp-schap, maar deze onbeschermde constructie maakt hen extra kwetsbaar.

Hoge werkdruk, weinig inspraak, waardering, racisme en discriminatie op de werkvloer komen daar nog bovenop. Kortom: het piept en kraakt in de thuis- en ouderenzorg. Hoe kan de gemeente Amsterdam het beter regelen voor deze groep?

De onderzoeksredactie Live Journalism zoekt het, samen met jou, tot op de bodem uit.Deel je verhaal

De redactie van Live Journalism is altijd op zoek naar de verhalen van ervaringsdeskundigen. Ervaar jij misstanden in de stad die aansluiten op ons onderzoek? Of zijn er andere onderwerpen die we met jou op de agenda van de beleidsmakers in Amsterdam moeten zetten? Laat het ons weten:


De redactie

Zara Toksöz, Projectleider

Lees meer / minder

Zara studeerde Politicologie en Internationale Betrekkingen in Amsterdam. Hierna werkte ze o.a voor de Turkije-correspondent van De Volkskrant, maakte ze samen met een collega als ‘theatraal journalist’ een voorstelling voor theater Frascatie en leidde ze een migratieplatform voor OneWorld. Binnen Live Journalism hoopt ze politici in contact te brengen met de zorgen en emoties van de stad.

Monique Hindriks, onderzoeksjournalist

Lees meer / minder

Monique studeerde mediastudies en journalistiek aan de Universiteit van Amsterdam. Hiervoor werkte ze als journalist bij o.a. NOS Economie en AT5. Op dit moment is Monique programmamaker bij De Balie en onderzoeksjournalist bij Live Journalism. Amsterdammers zijn mensen met een mening, die ze graag laten horen. En toch zijn er ook nog heel veel mensen die niet gehoord worden, juist die mensen wil ze op het podium of in de zaal brengen. 

Katarina Schul, onderzoeksjournalist trainee

Lees meer / minder

Katarina is journalist met een achtergrond in antropologie en Italiaanse taal en cultuur. Ze heeft een grote voorliefde voor de persoonlijke verhalen, die staan voor iets groters en haalt de meeste inspiratie voor onderzoeksjournalistiek uit consumentenprogramma’s van Omroep MAX of spontane praatjes op straat. Hiervoor werkte Katarina onder meer bij ANP, Stichting Verhalende Journalistiek en HLF8.

Je kunt haar hier volgen op Twitter


Over Live Journalism

Voor het publiek begint en eindigt een onderzoek vaak met een artikel. Bij Live Journalism werkt dit anders. Zes maanden lang duikt de onderzoeksredactie in een onderwerp en nemen ze het publiek mee. Vanaf de eerste bijeenkomst, waar burger en politiek elkaar ontmoeten, tot de theatervoorstelling op basis van de verhalen van het onderzoek en het slotgesprek tussen Live Journalism en een politicus. Tussendoor publiceren ze artikelen voor o.a. NRC en MUG Magazine en maken ze reportages voor AT5.

En het werkt. Zo hebben veertien flexwerkers bij de gemeente Amsterdam een vast contract gekregen na het Live Journalism-onderzoek over werkende armen. Verwaarloosde huizen zijn opgeknapt na het onderzoek naar achterstallig onderhoud. Na een ontmoeting met raadsleden in De Balie kregen Ongedocumenteerde Amsterdammers ook zonder DigiD een QR-code als ze gevaccineerd waren tegen corona. En er zijn Kamervragen gesteld over kleine jeugdgevangenissen naar aanleiding van een artikel in NRC.

Live Journalism onderzoekt altijd onderbelichte onderwerpen in Amsterdam. Daarnaast werken ze in elk onderzoek samen met partners in twee andere steden. Tijdens het onderzoek naar mantelzorgers werkten ze met Bureau Spotlight in Ede en De Stadsbron in Amersfoort. In het onderzoek naar jeugdcriminaliteit werken ze samen met Omroep West en Spot on Stories.

De Balie Live Journalism heeft samengewerkt met:
AT5, Mug Magazine, NRC, Trouw, VICE, FunX, Pointer, Bureau Spotlight, De Stadsbron, Omroep West en Spot on Stories

Wil je in contact komen met Live Journalism? Mail naar livejournalism@debalie.nl

Het theater is bij uitstek de plek waar je emotionele, schokkende en belangrijke verhalen kan vertellen. Juist ook als het gaat om onderzoeksjournalistiek. Live Journalism is een methode die op zijn best, met dramatische middelen, licht kan werpen op wat anders verborgen blijft.

Yoeri Albrecht, directeur De Balie

De Balie Live Journalism wordt ondersteund door

Op de hoogte blijven van Live Journalism?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!