TV NL EN

Onderzoeksredactie: Live Journalism

Verhalen uit de stad: onderzoek, theater én debat

Amsterdam. De stad die met de dag welvarender wordt, maar waar toch niet iedereen meekomt. Waar het succes op de stoep ligt, maar de kloof tussen arm en rijk alsmaar groeit. De onderzoeksredactie van De Balie Live Journalism, duikt samen met jou in de verhalen van de stad. Want wie kan deze ontwikkelingen beter duiden dan de Amsterdammer zelf?

We gaan met je brainstormen en we publiceren journalistieke verhalen, portretten en podcasts. Tot slot brengen we alles samen in verrassende theatervoorstellingen. Want wij geloven: verhalen moet je tot leven wekken, in de journalistiek en op het podium.

Het theater is bij uitstek de plek waar je emotionele, schokkende en belangrijke verhalen kan vertellen. Juist ook als het gaat om onderzoeksjournalistiek. Live Journalism is een methode die op zijn best, met dramatische middelen, licht kan werpen op wat anders verborgen blijft.

Yoeri Albrecht, directeur De Balie


De redactie

Wij, de redactieleden van De Balie Live Journalism, doen onderzoek naar belangrijke Amsterdamse onderwerpen waarbij het algemeen belang in het geding is.

Benieuwd naar wie wij zijn? Lees meer / minder

Zara Toksöz, Projectleider/ onderzoeksjournalist

Lees meer / minder

Zara studeerde Politicologie en Internationale Betrekkingen in Amsterdam. Hierna werkte ze o.a voor de Turkije-correspondent van De Volkskrant, maakte ze samen met een collega als ‘theatraal journalist’ een voorstelling voor theater Frascatie en leidde ze een migratieplatform voor OneWorld. Binnen Live Journalism hoopt ze de moeilijkheden van Amsterdammers op een artistieke manier onder de aandacht te brengen.

Gatool Katawazi, onderzoeksjournalist

Lees meer / minder

Gatool studeerde Sociologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Hierna deed zij o.a. onderzoek voor het Van Gogh Museum over hoe toegankelijk de Amsterdamse cultuursector is voor alle inwoners, schreef ze voor Hard//hoofd en maakte ze programma’s over stedelijke, landelijke en globale onderwerpen. Door de vaak onderbelichte verhalen in Amsterdam een podium te geven en die onderwerpen te agenderen wil Gatool als redactielid binnen Live Journalism bijdragen aan een mooiere en eerlijkere stad.

Monique Hindriks, onderzoeksjournalist

Lees meer / minder

Monique studeerde mediastudies en journalistiek aan de Universiteit van Amsterdam. Hiervoor werkte ze als journalist bij o.a. NOS Economie en AT5. Op dit moment is Monique programmamaker bij De Balie en onderzoeksjournalist bij Live Journalism. Amsterdammers zijn mensen met een mening, die ze graag laten horen. En toch zijn er ook nog heel veel mensen die niet gehoord worden, juist die mensen wil ze op het podium of in de zaal brengen. 

Max Wind, theatermaker

Lees meer / minder

Max Wind is performer en theatermaker. Hij studeerde in 2017 af aan de performance opleiding van de toneelacademie in Maastricht. Na zijn afstuderen was hij werkzaam bij het internationale performance collectief Ontroerend Goed. Hiermee tourde hij de wereld over met o.a. £¥€$ – een interactieve voorstelling. Ook maakte hij samen met Peter Missotten, Casper Wortmann en studenten van de toneelacademie in Maastricht Dear Lollipop, een voorstelling exclusief toegankelijk voor smartphones.

Tijdens zijn residency bij de Balie onderzoekt Max hoe theater en het publieke debat elkaar wederzijds kunnen verdiepen en inspireren. In oktober sluit hij dit proces af met een avondvullende voorstelling.

Katarina Schul, onderzoeksjournalist trainee

Lees meer / minder

Katarina is journalist met een achtergrond in antropologie en Italiaanse taal en cultuur. Ze heeft een grote voorliefde voor de persoonlijke verhalen, die staan voor iets groters en haalt de meeste inspiratie voor onderzoeksjournalistiek uit consumentenprogramma’s van Omroep MAX of spontane praatjes op straat. Hiervoor werkte Katarina onder meer bij ANP, Stichting Verhalende Journalistiek en HLF8.

Je kunt haar hier volgen op Twitter


De Balie Live Journalism wordt ondersteund door

Op de hoogte blijven van Live Journalism?
Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!