TV NL EN

Live Journalism

Verhalen uit de stad: in de journalistiek en in het theater

Amsterdam. De stad die met de dag welvarender wordt, maar waar toch niet iedereen meekomt. Waar het succes op de stoep ligt, maar de kloof tussen arm en rijk alsmaar groeit. We duiken samen met jou in de verhalen van de stad. Want wie kan deze ontwikkelingen beter duiden dan de Amsterdammer zelf? We gaan met je brainstormen, we publiceren journalistieke verhalen en brengen tot slot alles samen in verrassende theatervoorstellingen. Want wij geloven: verhalen moet je tot leven wekken, in de journalistiek en op het podium.

Het theater is bij uitstek de plek waar je emotionele, schokkende en belangrijke verhalen kan vertellen. Juist ook als het gaat om onderzoeksjournalistiek. Live Journalism is een methode die op zijn best, met dramatische middelen, licht kan werpen op wat anders verborgen blijft.

Yoeri Albrecht, directeur De Balie

Onderzoeken

Klik op het onderzoek waar je meer over te weten wilt komen.

Uitgelicht

Slotdebat Live Journalism: Gelijke Kansen op de basisschool

Live Journalism is genomineerd voor De Tegel

De redactie

Wij, de redactieleden van De Balie Live Journalism, doen onderzoek naar belangrijke Amsterdamse onderwerpen waarbij het algemeen belang in het geding is. We doen niet zomaar onderzoek. We brainstormen samen met Amsterdammers, publiceren journalistieke verhalen en brengen tot slot alles samen in verrassende theatervoorstellingen. Want wij geloven: verhalen moet je tot leven wekken, in de journalistiek en in het theater.

Benieuwd naar wie wij zijn? We stellen onszelf graag aan je voor ➝

Tim Wagemakers, projectleider & onderzoeksjournalist

Locatie: Meeuwenplein, Amsterdam-Noord

Als journalist en programmamaker heeft Tim Wagemakers zich de afgelopen jaren vastgebeten in Amsterdam. Voor de Amsterdambijlage van NRC Handelsblad schreef hij onder meer over erfpacht & de gemeenteraadsverkiezingen. Als programmamaker maakt en presenteerde hij reeksen als Stadsgesprek (in samenwerking met Het Parool) en de debatten rond de gemeenteraadsverkiezingen van 2018, met lokale en landelijke fractievoorzitters. Momenteel presenteert hij de maandelijkse politieke talkshow Onder Amsterdammers. Dit jaar start hij De Balie Live Journalism: de kans om onderzoeksjournalistiek en theater elkaar te laten versterken én Amsterdammers mee te laten praten over hun stad. Want dat de verhalen voor het oprapen liggen is wel duidelijk, Live Journalism is een nieuwe vorm om ze te vertellen.

Manon Stravens, onderzoeksjournalist

Locatie: Sarphatipark, De Pijp

Manon is journalist, met wortels in de internationale samenwerking. Ze werkte vier jaar in Mali, schreef een boek over Boko Haram en maakte verschillende verhalen over ondernemen, mensenrechten en arbeidsomstandigheden in onder meer de kledingindustrie, palmolie en landbouw. Ze schreef onder meer voor het Financieele Dagblad, De Volkskrant, Wordt Vervolgd, Vice Versa en De Zaak. Na jaren van een blik op verre buitenlanden, neemt ze nu graag haar eigen stad onder de loep. Want om de hoek liggen genoeg verborgen verhalen te vertellen.

Zara Toksöz, onderzoeksjournalist

Locatie: Makassarplein, Amsterdam-Oost

Zara studeerde Politicologie en Internationale Betrekkingen in Amsterdam. Hierna werkte ze o.a voor de Turkije-correspondent van De Volkskrant, maakte ze samen met een collega als ‘theatraal journalist’ een theaterstuk voor theater Frascatie en leidde ze een migratieplatform voor OneWorld. Op dit moment is Zara programmamaker bij De Balie en onderzoeksjournalist bij Live Journalism. Binnen Live Journalism hoopt ze de onderbelichte moeilijkheden van Amsterdammers op een artistieke manier onder de aandacht te brengen.

Mandy Fit, onderzoeksjournalist

Locatie: Oostpoort, Amsterdam-Oost

Mandy studeerde Future Planet Studies en Politieke Economie in Amsterdam. Tijdens haar studie schreef ze voor VICE Media en MaatschapWij. Ook werkte ze onder andere voor European Press Prize aan alle externe communicatie rondom de jaarlijkse prijsuitreiking voor de beste diepgravende, opiniërende, verslaggevende en innoverende journalistiek. Nu zal ze zich voor Live Journalism inzetten als redactielid. Ze hoopt hiermee lokale problemen, waar doorgaans te weinig aandacht aan wordt besteed, op levensechte en creatieve wijze onder de aandacht te brengen.

Luuk Ex, onderzoeksjournalist

Locatie: Vondelpark, Oud-West

In het schooljaar 2017/2018 reed Luuk Ex, samen met geschiedenisleraar en broer Erik, met een oud Volkswagenbusje van Finland naar Singapore op zoek naar goed onderwijs. In dertien landen bezocht hij scholen en sprak met docenten en leerlingen over thema’s als kansenongelijkheid, schooladviezen, schaduwonderwijs en krimpregio’s. Over de onderwijsreis publiceerde hij verhalen bij De Volkskrant en op NPO Radio 1. Terug in zijn thuisland verdiept hij zich in het Nederlandse onderwijs. Bij De Balie is hij programmamaker Onderwijs en voor dit seizoen heeft hij zich aangesloten bij de redactie van Live Journalism. Als onderzoeksjournalist werkte hij onder andere voor Argos, Brandpunt en Reporter Radio.

Op de hoogte blijven van Live Journalism?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

De Balie Live Journalism wordt ondersteund door

Blijf op de hoogte

Mis nooit meer een programma! Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van De Balie

Inschrijven