Onderzoeksredactie: Live Journalism
Bekijk videoHet team van journalisten van Live Journalism onderzoekt elk half jaar een onderbelicht onderwerp uit de stad. Ze publiceren artikelen in de krant, reportages op AT5 en organiseren bijeenkomsten waarbij burger en politiek elkaar ontmoeten. Als afsluiting maken ze een theatervoorstelling op basis van de bevindingen uit het onderzoek. Zo komt journalistiek tot leven op het podium. En het werkt. Lees meer over Live Journalism.
Huidig onderzoek
Staat van sociale huur: van wachtrij tot wisselwoning
Ben jij op zoek naar een sociale huurwoning? Dan sta je in grote steden jarenlang op een wachtlijst. Keer op keer worden meer sociale huurwoningen beloofd, maar het tegenovergestelde gebeurt: het aanbod loopt terug. Deze woningschaarste past in een lange rij van problemen waar de sociale huursector mee kampt, van achterstallig onderhoud tot scheefwonen en illegale onderhuur.
Hoe gaan sociale woningbouwcoöperaties en gemeenten de ambitieuze en dure renovaties tegemoet die door de klimaattransitie op de agenda staan? Alle huizen met lage energielabels moeten binnen vijf jaar duurzamer gemaakt worden en op termijn moeten alle woningen van gas af. Nu al verkopen coöperaties een deel van hun woningen uit het sociale segment om hier geld voor vrij te maken.
Alle onderzoeken
Vrouwenuitbuiting
Jong en crimineel
Mantelzorg
Online seksuele intimidatie
Ongedocumenteerde Amsterdammers
Jeugdzorg
Achterstallig onderhoud
Werkende armen
Kansenongelijkheid in het basisonderwijs
Deel je verhaal
De redactie van Live Journalism is altijd op zoek naar de verhalen van ervaringsdeskundigen. Ervaar jij misstanden in de stad die aansluiten op ons onderzoek? Of zijn er andere onderwerpen die we met jou op de agenda van de beleidsmakers in Amsterdam moeten zetten? Laat het ons weten:
De redactie
Zara Toksöz, Projectleider
Lees meer / minder
Zara studeerde Politicologie en Internationale Betrekkingen in Amsterdam. Hierna werkte ze o.a voor de Turkije-correspondent van De Volkskrant, maakte ze samen met een collega als ‘theatraal journalist’ een voorstelling voor theater Frascatie en leidde ze een migratieplatform voor OneWorld. Binnen Live Journalism hoopt ze politici in contact te brengen met de zorgen en emoties van de stad.
Monique Hindriks, onderzoeksjournalist
Lees meer / minder
Monique studeerde mediastudies en journalistiek aan de Universiteit van Amsterdam. Hiervoor werkte ze als journalist bij o.a. NOS Economie en AT5. Op dit moment is Monique programmamaker bij De Balie en onderzoeksjournalist bij Live Journalism. Amsterdammers zijn mensen met een mening, die ze graag laten horen. En toch zijn er ook nog heel veel mensen die niet gehoord worden, juist die mensen wil ze op het podium of in de zaal brengen.
Katarina Schul, onderzoeksjournalist trainee
Lees meer / minder
Katarina is journalist met een achtergrond in antropologie en Italiaanse taal en cultuur. Ze heeft een grote voorliefde voor de persoonlijke verhalen, die staan voor iets groters en haalt de meeste inspiratie voor onderzoeksjournalistiek uit consumentenprogramma’s van Omroep MAX of spontane praatjes op straat. Hiervoor werkte Katarina onder meer bij ANP, Stichting Verhalende Journalistiek en HLF8.
Je kunt haar hier volgen op Twitter
Over Live Journalism
Voor het publiek begint en eindigt een onderzoek vaak met een artikel. Bij Live Journalism werkt dit anders. Zes maanden lang duikt de onderzoeksredactie in een onderwerp en nemen ze het publiek mee. Vanaf de eerste bijeenkomst, waar burger en politiek elkaar ontmoeten, tot de theatervoorstelling op basis van de verhalen van het onderzoek en het slotgesprek tussen Live Journalism en een politicus. Tussendoor publiceren ze artikelen voor o.a. NRC en MUG Magazine en maken ze reportages voor AT5.
En het werkt. Zo hebben veertien flexwerkers bij de gemeente Amsterdam een vast contract gekregen na het Live Journalism-onderzoek over werkende armen. Verwaarloosde huizen zijn opgeknapt na het onderzoek naar achterstallig onderhoud. Na een ontmoeting met raadsleden in De Balie kregen Ongedocumenteerde Amsterdammers ook zonder DigiD een QR-code als ze gevaccineerd waren tegen corona. En er zijn Kamervragen gesteld over kleine jeugdgevangenissen naar aanleiding van een artikel in NRC.
Live Journalism onderzoekt altijd onderbelichte onderwerpen in Amsterdam. Daarnaast werken ze in elk onderzoek samen met partners in twee andere steden. Tijdens het onderzoek naar mantelzorgers werkten ze met Bureau Spotlight in Ede en De Stadsbron in Amersfoort. In het onderzoek naar jeugdcriminaliteit werken ze samen met Omroep West en Spot on Stories.
De Balie Live Journalism heeft samengewerkt met:
AT5, Mug Magazine, NRC, Trouw, VICE, FunX, Pointer, Bureau Spotlight, De Stadsbron, Omroep West en Spot on Stories
Wil je in contact komen met Live Journalism? Mail naar livejournalism@debalie.nl
Het theater is bij uitstek de plek waar je emotionele, schokkende en belangrijke verhalen kan vertellen. Juist ook als het gaat om onderzoeksjournalistiek. Live Journalism is een methode die op zijn best, met dramatische middelen, licht kan werpen op wat anders verborgen blijft.
Yoeri Albrecht, directeur De Balie
De Balie Live Journalism wordt ondersteund door