TV NL EN

Live Journalism

Verhalen uit de stad: in de journalistiek en in het theater

Amsterdam. De stad die met de dag welvarender wordt, maar waar toch niet iedereen meekomt. Waar het succes op de stoep ligt, maar de kloof tussen arm en rijk alsmaar groeit. We duiken samen met jou in de verhalen van de stad. Want wie kan deze ontwikkelingen beter duiden dan de Amsterdammer zelf? We gaan met je brainstormen en we publiceren journalistieke verhalen, portretten en podcasts. Tot slot brengen we alles samen in verrassende theatervoorstellingen. Want wij geloven: verhalen moet je tot leven wekken, in de journalistiek en op het podium.

Het theater is bij uitstek de plek waar je emotionele, schokkende en belangrijke verhalen kan vertellen. Juist ook als het gaat om onderzoeksjournalistiek. Live Journalism is een methode die op zijn best, met dramatische middelen, licht kan werpen op wat anders verborgen blijft.

Yoeri Albrecht, directeur De Balie

Uitgelicht

‘EXPOSED’ de slotvoorstelling

EXPOSED: social media en wetgeving

EXPOSED: onze zoektocht

Onderzoeken

Over welk onderzoek wil je meer te weten komen? Klik om verder te lezen, luisteren en kijken.

De redactie

Wij, de redactieleden van De Balie Live Journalism, doen onderzoek naar belangrijke Amsterdamse onderwerpen waarbij het algemeen belang in het geding is.

Benieuwd naar wie wij zijn? We stellen onszelf graag aan je voor ➝

Tim Wagemakers, projectleider & onderzoeksjournalist

Locatie: Meeuwenplein, Amsterdam-Noord

Als journalist en programmamaker heeft Tim Wagemakers zich de afgelopen jaren vastgebeten in Amsterdam. Voor de Amsterdambijlage van NRC Handelsblad schreef hij onder meer over erfpacht & de gemeenteraadsverkiezingen. Hij maakte en presenteerde reeksen als Stadsgesprek (in samenwerking met Het Parool) en de debatten rond de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 met fractievoorzitters. De Balie Live Journalism: de kans om onderzoeksjournalistiek en theater elkaar te laten versterken én Amsterdammers mee te laten praten over hun stad.

Zara Toksöz, onderzoeksjournalist

Locatie: Makassarplein, Amsterdam-Oost

Zara studeerde Politicologie en Internationale Betrekkingen in Amsterdam. Hierna werkte ze o.a voor de Turkije-correspondent van De Volkskrant, maakte ze samen met een collega als ‘theatraal journalist’ een theaterstuk voor theater Frascatie en leidde ze een migratieplatform voor OneWorld. Op dit moment is Zara programmamaker bij De Balie en onderzoeksjournalist bij Live Journalism. Binnen Live Journalism hoopt ze de onderbelichte moeilijkheden van Amsterdammers op een artistieke manier onder de aandacht te brengen.

Luuk Ex, onderzoeksjournalist

Locatie: Vondelpark, Oud-West

In het schooljaar 2017/2018 reed Luuk Ex, samen met geschiedenisleraar en broer Erik, met een oud Volkswagenbusje van Finland naar Singapore op zoek naar goed onderwijs. Hij bezocht scholen en sprak met docenten en leerlingen over thema’s als kansenongelijkheid, schooladviezen, schaduwonderwijs en krimpregio’s. Hij publiceerde daarover bij De Volkskrant en op NPO Radio 1. Nu verdiept hij zich in het Nederlandse onderwijs. Bij De Balie is hij programmamaker Onderwijs en versterkt hij de redactie van Live Journalism. Als onderzoeksjournalist werkte hij onder andere voor Argos, Brandpunt en Reporter Radio.

Jelle Zijlstra, vaste theatermaker

Locatie: De Baarsjes, Amsterdam-West

Jelle maakt theater dat schuurt, confronteert, verrast en verwart. In zijn werk heeft Jelle een sterke en heldere beeldtaal ontwikkeld waarin vorm en inhoud naadloos samenkomen. Een stijl waarin vlijmscherpe humor samensmelt met genadeloos engagement. Jelle wil dat het publiek constant op het puntje van zijn stoel zit en geen moment de kans krijgt af te haken. Theater dat grijpt, fascineert en uitdaagt, daar gaat het om. Jelle Zijlstra (1988) studeerde in 2011 af aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten in Zwolle en behaalde daar zijn bachelor Theatre & Education. Sindsdien werkt Jelle als regisseur en theatermaker door het hele land. Als speler werkte Jelle o.a. voor het gezelschap Vloeken in de Kerk, TG Grupo Revolver en cabaretduo Vlerk & Zijlstra. Foto: Ramona Deckers

Gatool Katawazi, onderzoeksjournalist

Locatie: Bos en Lommerplein, West

Gatool studeerde Sociologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Hierna deed zij o.a. onderzoek voor het Van Gogh Museum over hoe toegankelijk de Amsterdamse cultuursector is voor alle inwoners, schreef ze voor Hard//hoofd en maakte ze programma’s over stedelijke, landelijke en globale onderwerpen. Door de vaak onderbelichte verhalen in Amsterdam een podium te geven en die onderwerpen te agenderen wil Gatool als redactielid binnen Live Journalism bijdragen aan een mooiere en eerlijkere stad.

Jaël Poelen, stagiair onderzoeksredactie

Locatie: Kinkerstraat, Oud-West

Jaël studeerde Sociale Geografie (milieu) aan de Universiteit van Amsterdam. Voor zijn studie heeft hij in India onderzoek gedaan naar de sociaal ruimtelijke gevolgen van vismeelproductie. Zijn bacheloronderzoek was dichter bij huis, wat gentrificatie in de van der Pekbuurt (Amsterdam Noord) en Katendrecht (Rotterdam Zuid) vergeleek. Bij Live Journalism wil hij maatschappelijke Amsterdamse onderwerpen op een creatieve manier op de kaart zetten.

Op de hoogte blijven van Live Journalism?
Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!

De Balie Live Journalism wordt ondersteund door