TV NL EN

Live Journalism

Verhalen uit de stad: in de journalistiek en in het theater

Amsterdam. De stad die met de dag welvarender wordt, maar waar toch niet iedereen meekomt. Waar het succes op de stoep ligt, maar de kloof tussen arm en rijk alsmaar groeit. We duiken samen met jou in de verhalen van de stad. Want wie kan deze ontwikkelingen beter duiden dan de Amsterdammer zelf? We gaan met je brainstormen en we publiceren journalistieke verhalen, portretten en podcasts. Tot slot brengen we alles samen in verrassende theatervoorstellingen. Want wij geloven: verhalen moet je tot leven wekken, in de journalistiek en op het podium.

Het theater is bij uitstek de plek waar je emotionele, schokkende en belangrijke verhalen kan vertellen. Juist ook als het gaat om onderzoeksjournalistiek. Live Journalism is een methode die op zijn best, met dramatische middelen, licht kan werpen op wat anders verborgen blijft.

Yoeri Albrecht, directeur De Balie


De redactie

Wij, de redactieleden van De Balie Live Journalism, doen onderzoek naar belangrijke Amsterdamse onderwerpen waarbij het algemeen belang in het geding is.

Benieuwd naar wie wij zijn? We stellen onszelf graag aan je voor.

Zara Toksöz, onderzoeksjournalist
Locatie: Makassarplein, Amsterdam-Oost

Lees meer / minder

Zara studeerde Politicologie en Internationale Betrekkingen in Amsterdam. Hierna werkte ze o.a voor de Turkije-correspondent van De Volkskrant, maakte ze samen met een collega als ‘theatraal journalist’ een theaterstuk voor theater Frascatie en leidde ze een migratieplatform voor OneWorld. Op dit moment is Zara programmamaker bij De Balie en onderzoeksjournalist bij Live Journalism. Binnen Live Journalism hoopt ze de onderbelichte moeilijkheden van Amsterdammers op een artistieke manier onder de aandacht te brengen.

Gatool Katawazi, onderzoeksjournalist
Locatie: Bos en Lommer, Amsterdam-West

Lees meer / minder

Gatool studeerde Sociologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Hierna deed zij o.a. onderzoek voor het Van Gogh Museum over hoe toegankelijk de Amsterdamse cultuursector is voor alle inwoners, schreef ze voor Hard//hoofd en maakte ze programma’s over stedelijke, landelijke en globale onderwerpen. Door de vaak onderbelichte verhalen in Amsterdam een podium te geven en die onderwerpen te agenderen wil Gatool als redactielid binnen Live Journalism bijdragen aan een mooiere en eerlijkere stad.

Jelle Zijlstra, vaste theatermaker
Locatie: De Baarsjes, Amsterdam-West

Lees meer / minder

Jelle maakt theater dat schuurt, confronteert, verrast en verwart. In zijn werk heeft Jelle een sterke en heldere beeldtaal ontwikkeld waarin vorm en inhoud naadloos samenkomen. Een stijl waarin vlijmscherpe humor samensmelt met genadeloos engagement. Jelle wil dat het publiek constant op het puntje van zijn stoel zit en geen moment de kans krijgt af te haken. Theater dat grijpt, fascineert en uitdaagt, daar gaat het om. Jelle Zijlstra (1988) studeerde in 2011 af aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten in Zwolle en behaalde daar zijn bachelor Theatre & Education. Sindsdien werkt Jelle als regisseur en theatermaker door het hele land. Als speler werkte Jelle o.a. voor het gezelschap Vloeken in de Kerk, TG Grupo Revolver en cabaretduo Vlerk & Zijlstra. Foto: Ramona Deckers

Monique Hindriks, onderzoeksjournalist
Locatie: Dapperbuurt, Amsterdam-Oost

Lees meer / minder

Monique studeerde mediastudies en journalistiek aan de Universiteit van Amsterdam. Hiervoor werkte ze als journalist bij o.a. NOS Economie en AT5. Op dit moment is Monique programmamaker bij De Balie en onderzoeksjournalist bij Live Journalism. Amsterdammers zijn mensen met een mening, die ze graag laten horen. En toch zijn er ook nog heel veel mensen die niet gehoord worden, juist die mensen wil ze op het podium of in de zaal brengen. 

Eline Durand, stagiaire Live Journalism
Locatie: NDSM, Amsterdam-Noord

Lees meer / minder

Eline studeerde Sociologie in Seoul en Amsterdam. Voor haar studie deed ze onderzoek naar de framing van de opstanden in Libië en Tunesië door West-Europese kranten. Momenteel werkt ze aan een publicatie over de officieuze criteria van een revolutie, en wat dit zegt over de relatie tussen oriëntalisme en objectiviteit. Bij Live Journalism wil ze op een creatieve manier de aandacht leggen op de onderbelichte problemen die dichter bij huis spelen.


Artikelen

De Balie Live Journalism wordt ondersteund door

Op de hoogte blijven van Live Journalism?
Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!