STUDIO

Er zijn in ons land enorm veel specialisten, experts en deskundigen op allerlei gebied. Van denkers tot ondernemers, van makers tot onderzoekers. Toch zien we vaak dezelfde mensen met steeds terugkerende ideeën op een podium, in de krant en aan de talkshow tafel.

Originele perspectieven en geïnformeerde stemmen zijn nodig in een open samenleving en nodig voor een goed publiek debat. Daarom is het belangrijk dat nieuwe experts hun weg vinden naar het publieke debat.

Maar hoe leg je ingewikkelde stof uit aan een groot publiek? En hoe word je zichtbaar voor mediamakers?

NB: Van nu t/m 20 december kan je je via deze link aanmelden voor STUDIO 6. STUDIO 6 heeft een ontwerpdag op 7 februari van 13.00 tot 17.00. Het programma vindt plaats op elke vrijdagmiddag van vrijdag 6 maart t/m vrijdag 15 mei.

De leergang

Elke STUDIO editie is een kleinschalige (8-10 deelnemers) en op maat gemaakte leergang. Elke deelnemer schrijft een leerplan met individuele leerbehoeftes en dit vormt het uitgangspunt van de leergang.

De leergang wordt als volgt opgebouwd:

  • Een kern programma gericht op het aanscherpen van spreek en schrijf vaardigheden. Sessies: retorica / debatteren / programma maken / modereren / public speaking / opiniërend schrijven / omgaan met kritiek. 
  • Een gespecialiseerd programma gebaseerd op leerbehoeftes van elke individuele lichting. Eerdere sessies: lobbyen / campagne voeren / podcasts maken / talkshows. 
  • Als er grote (inter)nationale sprekers naar De Balie komen, dan organiseren we waar mogelijk een aparte ontmoeting met STUDIO en STUDIO alumni.
  • Individuele begeleiding van communicatie expert & coach.

Meesters uit eerdere edities: luitenant-generaal Mostafa Hilali / burgemeester Femke Halsema / journalist Nausica Marbe / programmamaker Janine Abbring / activist Jerry Afriyie / debattrainer Lars Duursma / theatermaker Daria Bukvić lobbyist Rene Rouwette  oud-politicus Michael Ignatieff / cartoonist Khalid Albaih / stedenbouwkundige Adeola Enigbokan / theater docent Yvette Fijen /  onderzoeker Abram de Swaan / journalist Chris Rutenfrans

De deelnemers

Doeners, denkers, makers, onderzoekers – specialisten die met nieuwe ideeën en perspectieven een plek in de schijnwerpers verdienen. Deelnemers hebben een wens om actief bij te dragen aan het publieke debat vanuit hun eigen kennis en ervaring. Scroll naar beneden voor de deelnemers, hun expertise en hun media optredens.

Waarom?

De Balie ziet het als haar taak om het publiek debat te stimuleren. Verschillende perspectieven van inhoudelijk specialisten voeden een gezonde debatcultuur – die van levensbelang is voor een open samenleving.

Samenwerken?

STUDIO werkt graag samen met media partners om te zorgen voor een goede doorstroom van nieuwe talent. Zo werkte we eerder samen met het Parool, De Wereld Draait Door, Vrij Nederland, BNN Vara, TEDx Amsterdam, Brainwash Festival, Pauw en meer.

Op de hoogte blijven van de leergang en de deelnemers? Volg ons op twitter of facebook.

Vragen of samenwerken? Neem contact op met Lily Schim van der Loeff (lily.schimvanderloeff[at]debalie.nl).

STUDIO wordt o.a. mogelijk gemaakt door Stimuleringsfonds voor de Journalistiek en Stichting Democratie en Media.