Verdieping
De Balie maakt unieke en onafhankelijke programma’s over kunst, maatschappij en politiek. In meer dan veertig jaar is De Balie uitgegroeid tot een voorloper op het gebied van verdiepende gesprekken, films en kunstprojecten. We creëren samen met grote denkers en kunstenaars publieke ruimte voor ideeënuitwisseling, toenadering en nuance. Hieronder vind je een selectie van programma reeksen en projecten die De Balie maakt.
De onderzoeksredactie duikt samen met Amsterdammers in de verhalen van de stad. Die na uitgebreid onderzoek tot leven worden gebracht in een theatervoorstelling.
De Balie organiseert door het land gesprekken tussen MBO-studenten en politici. In wat voor maatschappij willen we leven en hoe werken we hier samen naartoe?
Er zijn in ons land veel specialisten en deskundigen. Maar te vaak zien we dezelfde mensen in de krant en aan de talkshowtafel. De Balie wil dat veranderen: STUDIO is een op maat gemaakte leergang van De Balie om een nieuwe generatie deskundigen tot publieke experts op te leiden. Van denkers tot ondernemers, van makers tot onderzoekers. STUDIO
Technologie is een onlosmakelijk onderdeel geworden van ons leven, maar staan we daar wel genoeg bij stil? Tijdens Techdenkers leggen we technische innovatie langs de ethische meetlat.
De ambities voor Nederland zijn groot, maar de realiteit is weerbarstig. In deze serie ontmoet Teun van de Keuken maandelijks mensen die oplossingen van de toekomst nu al in de praktijk brengen.
Komt met vrijheid de verantwoordelijkheid om niet álles te zeggen? Die vraag staat centraal tijdens het Vrijdenkersfestival, onderdeel van Amsterdam 750 jaar.
De agrarische sector ligt onder een vergrootglas, met als grote thema’s het effect van veeteelt op het klimaat, stikstof en dierenwelzijn in de bio-industrie. Deze vraagstukken tonen aan dat de manier waarop Nederland is omgegaan met zijn land en zijn agrariërs onvermijdelijk leidt tot de uitputting van beiden. De positie van boeren in de maatschappij
Een serie diepte-interviews met bekende makers, geïnterviewd door onze programmamakers. Wie er aan tafel zit en waarom, dat bepalen onze programmamakers.
Hét klassenuitje voor de bèta-leerling Er bestaan heel veel school-uitjes voor alfaleerlingen, zoals een bezoek aan een museum, theater of bibliotheek. Maar hoeveel extra-curriculair onderwijs is er voor de ontluikende bèta leerling? Elke laatste vrijdag van de maand bundelen De Balie en Adyen hun krachten om een Amsterdamse vmbo-klas een leuke en leerzame tech-middag te
Forum on European Culture 31 mei – 04 juni 2023 During the fourth edition of the Forum, the focus was on the meaning and future of democracy in Europe. Since the war in Ukraine, it has become increasingly clear that democracy is no longer an abstract self-evidence but a fragile construction under pressure. The discussions
In the series, De Balie welcomes freedom fighters like Egyptian writer and activist Nawal el Saadawi, Ugandan LGBT activist Frank Mugisha, and Hungarian journalist Veronika Munk to share their personal story.
Er zijn in ons land veel specialisten, experts en deskundigen op allerlei gebieden. Toch zien we vaak dezelfde mensen met steeds terugkerende ideeën op een podium, in de krant en aan de talkshowtafel. Wij willen dat veranderen en nieuwe deskundigen helpen hun weg te vinden in het publieke debat. Van denkers tot ondernemers, van makers
De winnaars van de Open Call: Empathie zijn bekend! Uit de vele bijzondere en uiteenlopende inzendingen heeft de jury zes winnaars geselecteerd: 3 in de categorie ‘beeldende kunst’ en 3 in de categorie ‘literatuur’. De winnaars hebben een geldbedrag gekregen om hun concepten uit te werken en presenteren dit in het weekend van 4&5 mei.