TV NL EN

De beste films én documentaires gewoon thuis vanaf de bank

Kijk de beste films en docu’s via het online platform Picl.

We zullen de komende tijd met zijn allen net wat meer tijd thuis doorbrengen. Via onze samenwerkingspartner Picl kijk je de films van De Balie Cinema gewoon thuis op de bank! Wij hebben speciaal voor jou een lijst samengesteld met de beste documentaires en speelfilms van het afgelopen jaar.


For Sama
For Sama is een brief van een moeder aan haar kind en biedt een intieme en hartverscheurende blik van binnenuit op het Syrische conflict. De documentaire van de Syrische filmmaker en burgerjournalist Waad al-Kateab en regisseur Edward Watts won op het filmfestival van Cannes de prijs voor Beste Documentaire.

For Sama

Monos
Een groep tienerguerrillastrijders in de bergen van de Amazone bewaakt een Amerikaanse gijzelaar en een koe die Shakira heet. Ze brengen het grootste deel van hun tijd door met drinken, feesten en met hun wapens spelen. Na een rampzalige gebeurtenis met de koe speelt de gijzelaar de soldaten tegen elkaar uit in een poging te ontsnappen. De visuele lyriek van de Nederlandse cameraman Jasper Wolfs werd in de Amerikaanse filmpers opgemerkt: evocatief, lyrisch en treffend, zo heet het.

Citizen K.
Een onthullende blik op de recente geschiedenis van Rusland en de wurggreep van het Kremlin. Michail Chodorkovski wist een fortuin te vergaren waardoor hij een van de rijkste mannen in Rusland werd. Toen Poetin aan de macht kwam veranderde dit echter in korte tijd en werd Chodorkovski van corruptie beschuldigd en gearresteerd. Hij moest een gevangenisstraf van tien jaar in Siberië uitzitten. Nu leeft de Rus in ballingschap in Londen en spreekt hij zich ferm uit tegen het Poetin-regime dat intussen al meer dan twee decennia de volledige macht in handen heeft.

La Cordillera de los Suenos
Meester documentairemaker Patricio Guzmán analyseert de verhouding tussen dat tijdloze landschap en de roerige geschiedenis van zijn vaderland, waar hij sinds de staatsgreep van legerleider Augusto Pinochet niet meer woont. Inmiddels is de dictatuur overwonnen, maar het economische beleid dat eraan ten grondslag lag heeft het land nog steeds in haar greep. La Cordillera de los suenos won dit jaar Beste Documentaire op het Cannes Filmfestival.

King of the Cruise
Een rijke en extravagante Schotse Baron brengt zijn tijd door op luxe cruise schepen, omgeven door romantische koppels, welgestelde families, hard werkend personeel en gepensioneerde ouderen. Hij schept op over zijn status en extravagante levensverhalen, terwijl hij met zijn schotse kilt en koninklijke cape over het dek paradeert. Gaandeweg onderzoekt de documentaire iets groters; een menselijk verlangen naar erkenning en validatie.

King of the Cruise

Diego Maradona
Diego Maradona is de nieuwe film van Asif Kapadia, die een Oscar ontving voor de documentaire Amy. Met meer dan 500 uur aan archiefmateriaal schetst Kapadia een uniek portret van deze man, rebel, held, en voor velen: God.

Muidhond

Muidhond
Jonathan, een zachtaardige jongeman, wordt bij gebrek aan bewijs vrijgelaten uit de gevangenis. Hij keert terug naar zijn moeder die in een huisje bij de duinen woont. Jonathan wil het verleden vergeten en neemt zich stellig voor een ander, beter mens te worden. Maar ook al houdt hij zich strikt aan de regels, zijn goede intenties worden al snel op de proef gesteld als er een moeder met haar dochtertje naast hen komt wonen.

Honeyland
Hatidze speurt duizelingwekkend steile bergflanken af op zoek naar bijenkolonies die zich verschanst hebben in de rotsen. Ze woont in een stenen huisje in Noord-Macedonië, samen met haar zieke moeder. Haar leven, haar passie en haar inkomen zijn de wilde bijen die ze met veel zorg, en volgens oude tradities teelt. “Neem de helft van de honing, en laat de andere helft voor de bijen” – is haar gouden regel.

De Balie Cinema, maar dan thuis. Je kijkt films al vanaf €4,99 – hiermee steun je gelijk ons filmtheater.