TV NL EN

De Week van de Ontmoeting

Nu de zalen gesloten zijn, bieden wij iedereen graag een online inkijkje in de goede gesprekken en bijzondere ontmoetingen die De Balie nu en ook in de afgelopen jaren wist te organiseren.

De Balie leeft voor de ontmoeting. Er gebeurt iets bijzonders wanneer mensen samenkomen, met elkaar praten en vooral ook naar elkaar luisteren. Alleen zo kun je je gedachten scherpen over onderwerpen die ons allemaal aangaan. Wij zien dat keer op keer gebeuren bij onze sprekers en ons publiek. Nu de zalen gesloten zijn, bieden wij iedereen graag een online inkijkje in de goede gesprekken en bijzondere ontmoetingen die De Balie nu en ook in de afgelopen jaren wist te organiseren.

De Balie TV

 • Maandag, vanaf 19:00 uur: Francis Fukuyama over identiteitspolitiek (maart 2019). Naar aanleiding van zijn nieuwste boek Against Identity Politics nodigde De Balie de wereldberoemde schrijver en politicoloog uit in Amsterdam. In dit programma verklaart Fukuyama het electorale succes van populistische partijen door te wijzen op de groeiende behoefte aan erkenning van onze identiteit.
 • Dinsdag, vanaf 19:00 uur: De Balie Live met Marjolein Moorman en Maria StreefkerkOnderzoeksredactie De Balie Live Journalism onderzoekt kansenongelijkheid in het onderwijs. Onderwijs op afstand blijkt hier een hefboom voor te zijn. De Balie-programmamaker Luuk Ex interviewt de Amsterdamse wethouder Armoede en Onderwijs Marjolein Moorman en leerkracht Maria Streefkerk.
 • Woensdag, om 17:00 uur: De Balie Live Stadsgesprek. Een wekelijks gesprek over de impact van de coronacrisis met Amsterdammers die met hun voeten in klei staan, uitgezonden op AT5. In deze uitzending interviewt De Balie-programmamaker Rokhaya Seck wethouder Verkeer en Vervoer Sharon Dijksma en horecaondernemer Riad Farhat. Waar maken zij zich zorgen om?
 • Woensdag, vanaf 19:00 uur: De Balie Live met TINKEBELL. Vanuit een leeg café praten De Balie-programmamakers met bijzondere gasten over de vergaande consequenties van de coranacrisis voor onze samenleving. Dit keer interviewt De Balie-directeur Yoeri Albrecht TINKEBELL. De kunstenaar schreef in 2018 Het gevaar van angst over haar ervaringen in Fukushima na de kernramp. Zij zag daar ‘hoe angst soms gevaarlijker is dan het gevaar zelf’. Hoe moeten we omgaan met de angst voor het coronavirus? Vorige week was Arnon Grunberg te gast, kijk die aflevering hier terug.
 • Donderdag, vanaf 19:00 uur: De Balie Live met Kati Piri: hoe het coronavirus de democratie in Hongarije verder aantast.
  Nadat deze week in Hongarije een noodwet is aangenomen heeft premier Viktor Orbán voor onbepaalde tijd de mogelijkheid te regeren zonder tussenkomst van het parlement. Volgens de premier is dat nodig in de strijd tegen het coronavirus. Is de democratie in Hongarije hiermee definitief afgeschaft? En waarom zijn de strafmaatregelen die de EU in 2018 aankondigde nog altijd niet in werking? De Balie-programmamaker Zara Toksöz interviewt Europarlementariër Kati Piri. 
 • Vrijdag, vanaf 19:00 uur: Operatie Interview: Eberhard van der Laan (september 2016). Op Goede Vrijdag: een van de meest ontroerende afleveringen van Operatie Interview, waarin de voormalige burgemeester van Amsterdam wordt geinterviewd door onder andere zijn eigen vrouw.
 • Zaterdag, vanaf 19:00 uur: Arnon Grunberg Ontmoet Deborah Feldman (mei 2017). Grunberg ontmoet bestseller-auteur Deborah Feldman – die de ultra-orthodoxe Joodse gemeenschap in Williamsburg achter zich liet – over haar leven in een parallelle samenleving en de zoektocht naar een eigen identiteit. Hoe is het om een nieuw leven op te bouwen, wanneer je verleden zich tegen je keert? De op Feldman’s verhaal gebaseerde serie Unorthodox is momenteel een van de best bekeken series op Netflix.
 • Zondag, vanaf 11:00 uur: Sunday Assembly Online – Op Paaszondag organiseren we samen met Sunday Assembly een alternatieve paasmis. Met onder meer live muziek van The Ameezingband, comedy en presentatie door Ewout Jansen, Gitte Briffa en Revka Bijl, interviews met Mark Bos van het Humanistisch Verbond en met farmacoloog Adam Cohen. En kritiek op de Sunday Assembly van YouTube-ster Kasper C. Jansen
 • Zondag, vanaf 19:00 uur: Freedom Lecture Polly Higgins (januari 2017). Vooruitlopend op De Week van de Toekomst volgende week delen we op zondag de Vrijheidslezing van Polly Higgins. De ‘advocaat van de aarde’ wijst in haar lezing op de samenhang tussen ecocide, mensenrechten, duurzaamheid en vrijheid. Een eerbetoon aan deze bijzondere vrijheidsstrijder, die bijna een jaar geleden overleed.

De Balie Podcast

Donderdag 2 april: De Balie Podcast met Frauke Donners van basisschool Noorderlicht in ’s Hertogenbosch. Thuisonderwijs vergroot kansenongelijkheid in het onderwijs. Donners vertelt aan De Balie-programmamaker Manon Stravens hoe je als school toch goed thuisonderwijs kunt organiseren. Hoe je ouders zoveel mogelijk kunt ontlasten, hoe je kwetsbare kinderen bereikt, letterlijk bij de les houdt en de aandacht geeft die ze nodig hebben – om te voorkomen dat zij achterstand oplopen.

Luister hier De Balie Podcast met Stevo Akkerman en Naomi Ellemers terug. De Balie-programmamaker Sophie Rutenfrans interviewt Akkermans en Ellemers over goed- of slechtheid van de mens tijdens de coronacrisis.

Luister hier De Balie Podcast met Stephanie Afrifa terug. De Balie-programmamaker Rokhaya Seck interviewt Afrifa over confronterende kunst, safe spaces en gevraagd worden om je kleur in plaats van je expertise.

De Week van de Toekomst

Week 16 is De Week van de Toekomst bij De Balie – met o.a. tien wetenschappers over de toekomst bij KennisCafé, econoom Bas Jacobs over een post-coronatijdperk bij De Balie Live en programmamaker Parwin Mirrahimy spreekt met Jessica Durlacher over de omstreden film J’Accuse en #MeToo. Stay tuned!