TV NL EN

Forum on European Culture gaat verder met vier spin-off’s

Het Forum on European Culture gaat door en blijft het belang van gedeelde Europese kunst en cultuur uitdragen. Na een zeer geslaagde editie van het festival afgelopen zomer organiseert het FOEC de komende tijd welgeteld vier spin-offs in drie verschillende landen: The European Gen Z Manifesto, Afropean Express: Travels in Black Europe (Leipzig, DE), The Island (Coventry, UK) en European Literature Night.

The European Gen Z Manifesto

Wanneer: Zaterdag 22 mei / 20:00
Waar: De Balie, Amsterdam

De vergeten stem in de huidige Europese politiek is van de toekomstige leider. Jongeren worden het meest getroffen door de Corona-maatregelen. Vanwege hun cruciale positie in de samenleving moeten ze worden gehoord en serieus worden genomen.

Daarom startte de Nederlandse studente Dilara Bilgiç (18) in de aanloop naar het Forum on European Culture ‘We the People’ in september 2020 een briefwisseling met tieners in de Europese gemeenschap. Een briefwisseling over hun perspectief op de gezondheid van democratie in Europa. Wat moet er veranderen in Europa en hoe kan de jeugd een manier vinden om ervoor te zorgen dat hun stem gehoord wordt?

Vanavond wisselen tieners uit heel Europa perspectieven uit over de rol van de jeugd in de Europese democratie. Samen met haar mede-Europese jongeren zal Dilara haar mening geven over de dilemma’s waar Europa voor staat en hoe deze aan te pakken. De brieven met concrete aanbevelingen zullen worden overhandigd aan Europarlementariër Samira Rafaela en na het programma breed gedeeld onder politici en jongerenorganisaties.


Afropean Express: Travels in Black Europe

Wanneer: 21 mei – 30 juni
Waar: Leipzig, Duitsland

Schrijver en fotograaf Johny Pitts (Sheffield, UK), onderzoekt in Afropean al reizend door Europa het leven van de zwarte gemeenschap. Hij ging op zoek naar de ‘Afropean’ identiteit over het hele continent en reisde van Londen tot Parijs, via Brussel, Amsterdam, Berlijn, Stockholm, Moskou, Rome, Marseille, Madrid en Lissabon. In woord en en beeld schetst hij een onderbelicht verhaal over het continent.

Zo reist hij naar Amsterdam om bij The Black Archives te horen over Hermina en Otto Huiswoud, strijders tegen kolonialisme en voor zwart communisme. Hij documenteert Cova Da Moura, de Kaapverdische Favela aan de rand van Lissabon met zijn eigen ondergrondse economie en bezoekt de wijk Clichy Sous Bois in Parijs, waar in 2005 opstanden uitbraken naar aanleiding van de dood van Bouna en Zyed, twee jongens die zich na een achtervolging verborgen voor de politie.

These scattered fragments of Afropean experience had formed a mosaic inside my mind ( … ) the Afropean reality was a bricolage of blackness and I’d experienced an Africa that was both in and of Europe.

De foto’s die Pitts op zijn reis maakte waren tijdens het Forum on European Culture 2020 als expositie te zien in Foam en meer-dan-levensgrote prints prijkten op het Mercatorplein in Amsterdam. Nu reizen zijn foto’s in een nieuwe expositie – Afropean Express – af naar Leipzig.

Met zijn boek Afropean is Johny Pitts de winnaar van de Leipzig Book Award of European Understanding 2020, een prijs die jaarlijks hulde brengt aan publicaties die buitengewone diensten bewijzen in de bevordering van Europese culturele verzoening.


The Island

Wanneer: zondag 22 augustus | 15:00 uur
Waar: Coventry, Verenigd Koninkrijk

Stel je voor: je bevindt je plots op een eiland in de zee, niet ver van het vaste land. Met allerlei mensen woon je daar. Hoe kun je jullie eiland het beste beschermen in het geval van grote rampspoed?

The Island is een spannend sociaal experiment met een diverse groep stedelingen uit Coventry (UK) die de opdracht krijgen op democratische wijze een gedeelde leefruimte in te richten op een denkbeeldig eiland dat aan verschillende situaties wordt blootgesteld. Welke wetten en leefregels zijn er nodig om vrede en rust te waarborgen? Ten koste waarvan kan welvaart worden veilig gesteld? Hoe en wanneer kan er beroep worden gedaan op solidariteit?

In de maand mei beginnen we aan dit experiment met twaalf verschillende inwoners van Coventry. Het is een kleine, maar demografisch representatieve afspiegeling van de bevolking van Coventry. Alleen basisbeheersing van de Engelse taal en toegang tot een computer zijn vereist.

Op zondag 22 augustus om 15:00 uur is de première van The Island op het Assembly Festival Garden in Coventry te zien.

Dit is een project van De Balie en Arpad Schilling, ontwikkelt in de context van het Forum on European Culture. Het programma wordt volbracht in samenwerking met Coventry UK City of Culture 2021.


European Literature Night 2021

Wanneer: Zaterdag 19 juni / 20:00
Waar:
De Balie, Amsterdam

Tijdens de European Literature Night 2021 vieren we Europese literatuur in al haar verscheidenheid. Een tiental schrijvers en dichters uit het hele continent verkennen het centrale thema van dit jaar: The Courage of the Writer.

Hoe moet een schrijver zich verhouden tot de brandende vraagstukken van de Europese samenleving? Welke moed vraagt Europa van haar schrijvers? Maak kennis met innovatieve en creatieve schrijvers uit heel Europa – van Spanje tot Litouwen, van Slovenië tot het Verenigd Koninkrijk – in een literair feest van meeslepende fictie, poëzie-slam, korte verhalen en discussies.

De European Literature Night brengt een groep van 12 schrijvers samen die allemaal een relatie hebben met Europese vraagstukken vanuit hun eigen lokale context en met lokale vraagstukken vanuit een Europese context.

Voorafgaand aan de start van de European Literature Night verzorgt de bekende Nederlandse schrijfster Nelleke Noordervliet de tweede editie van de State of European Literature in Spui25. Haar ideeën over de moed van de schrijver zullen worden gebruikt als input voor de European Literature Night.

Met Andrea Bajani (IT), Ramunas Bogdanas (LT), Elia Barceló (ES), Maarja Kangro (EE), Laurent Petitmangin (FR), Monique Roffey (UK / TT), Christoph Schneeberger (CH), Jan Škrob (CZ), Moni Stanila (RO), Max Temmerman (BE), Boštjan Videmšek (SI), Olivia Wenzel (DE).

Nederland Amsterdam 20 september 2020. The Vaccine – Who should get it first? Foto: Jan Boeve
Afropean op het Mercatorplein in Amsterdam, 2020

Over Forum on European Culture 2020

Na eerdere succesvolle edities organiseerden De Balie en DutchCulture van 17 t/m 20 september 2020 voor de derde keer het Forum on European Culture. Tijdens dit vierdaagse festival vol kunst, cultuur en gesprek komen internationale kunstenaars, denkers en publiek samen, zowel online als fysiek, om een betere toekomst voor Europa te verbeelden. Het festival droeg dit jaar de titel: We, the People.
https://cultureforum.eu