TV NL EN

Gezocht: nieuwe stemmen in het publieke debat

Vacature STUDIO

Solliciteer t/m 26 juni 2022
Vind je dat het publieke debat gevoed wordt met onvolledige of verkeerde informatie? Merk je dat jouw perspectief, kennis of ervaring (nog) geen of onvoldoende onderdeel vormt van het publieke debat? En wil je graag, met jouw kennis, bijdragen aan het maatschappelijk debat, maar weet je niet goed hoe? Dan is De Balie STUDIO wat voor jou! De Balie zoekt namelijk nieuwe stemmen in het publieke debat.

Tijdens het opleidingstraject STUDIO krijg je handvatten om je expertise en maatschappelijke doel te laten gelden in het publieke debat. Want hoe leg je ingewikkelde stof uit aan een groot publiek? En hoe word je zichtbaar voor mediamakers?

Hoe?
Middels een kleinschalig (8/10 deelnemers) op maat gemaakt programma.

Wanneer?
Elke vrijdagmiddag van 23 september t/m 16 december 2022.

Waar?
De Balie in Amsterdam.

Je gaat praktisch aan de slag, maar het is ook een mentaliteitstraining.

Deelnemer 2021

Voor elke leergang zoeken we leermeester met de juiste expertise aansluitend bij jullie leerbehoeften en doelen. Zo leerden STUDIO-deelnemers die jullie voorgingen van theatermaker Daria Bukvić hoe een boodschap krachtig over te brengen aan het publiek, van voormalig wereldkampioen debatteren Lars Duursma hoe te debatteren, goede teksten schrijven van journalist Nausicaa Marbe en hoe de maatschappij in beweging te brengen van activist Jerry Afriye, programmamaker Janine Abbring en Femke Halsema, Burgemeester van Amsterdam.

De leergang voor nieuwe stemmen

Elke STUDIO-editie is een kleinschalige (8-10 deelnemers) en op maat gemaakte leergang. Elke deelnemer schrijft hiervoor een leerplan met individuele leerbehoeftes, wat het uitgangspunt vormt van dit traject.

De leergang wordt als volgt opgebouwd:

  • Een kernprogramma gericht op het aanscherpen van spreek- en schrijfvaardigheden. Bijvoorbeeld sessies: retorica / debatteren / programma maken / spreken in het openbaar / opiniërend schrijven / omgaan met kritiek.
  • Een gespecialiseerd programma gebaseerd op leerbehoeftes van elke individuele lichting. Eerdere sessies: lobbyen / campagnevoering / podcasts maken / talkshows.              
  • Toegang tot een coach
  • Gratis naar programma’s in De Balie.

Bouw je medianetwerk
Tijdens de leergang bouwen deelnemers aan een eigen medianetwerk en begeleidt De Balie deelnemers met het vinden hun boodschap en stem. Zo maakte historicus Katie Digan een videocolum voor Vrij Nederland, schreef Gerbrich Kozijn, jurist bij Autoriteit Consument en Markt, een opiniestuk voor Trouw en schoof schrijver Pete Wu aan bij Pauw.

Jij hebt

  • Een duidelijke expertise – je weet veel van een bepaald onderwerp;
  • Een maatschappelijk doel – je wilt iets veranderen in de samenleving;
  • De wens om bij te dragen aan het publieke debat – onderdeel van STUDIO is het actief zoeken van publiciteit in media en op podia;
  • De tijd – je hebt ruimte voor een tijdsinvestering van gemiddeld 8 uur per week. Deelname aan alle sessies is verplicht.

Aanmeldprocedure vacature nieuwe stemmen in het publieke debat

Eerste ronde
Met een aanmeldformulier vragen we naar je cv, expertise, wat je wil leren en bereiken. Aanmelden kan t/m 26 juni 2022. We zijn hard op zoek naar nieuwe stemmen in het publieke debat, dus twijfel niet te lang.

Tweede ronde
Vervolgens vinden er kennismakingsgesprekken plaats op 6 juli 2022. Binnen tien werkdagen krijg je dan te horen of je bent geselecteerd voor STUDIO 11.

Na selectie

  • Kick-off: woensdag 14 september 13:00-17:00 is de eerste bijeenkomst.
  • Sessies: de sessies vinden grofweg van 13:00-17:00 op de volgende vrijdagmiddagen plaats: 23/09, 30/09, 07/10, 14/10, 21/10, 28/10, 4/11, 11/11. 18/11, 25/11, 2/12, 9/12, 16/12. Tien van de sessies hebben een leermeester.

Opleidingsbudget

Ook zonder geld moet een geselecteerde deelnemer kunnen meedoen aan STUDIO. Daarom hebben we altijd enkele plaatsen beschikbaar voor mensen die geen budget hebben vanuit hun werkgever. Werk je bij een organisatie, overleg dan met je werkgever of De Balie STUDIO past in het ontwikkeltraject van het bedrijf en of het daaruit bekostigd kan worden. We proberen de kosten zo laag mogelijk te houden voor deelnemers: € 2500 per deelnemer. Werk je bij een ANBI, dan vragen we je te vragen bij je werkgever om een opleidingsbudget van € 1500. Is er geen sprake van een werkgever of een andere financieringsmogelijkheid, solliciteer dan vooral. Heb je vragen? Neem dan contact op met Lola ‘t Hart over de mogelijkheden (lolathart@debalie.nl).

Solliciteer

Meld je nu aan voor STUDIO 11. Aanmelden kan t/m 26 juni via dit formulier.

Voor vragen over STUDIO kun je contact opnemen met Lola ’t Hart, coördinator STUDIO.