TV NL EN

Expositie: Oeigoerse stemmen

Verhalen van een onderdrukt volk op het Leidseplein

Gratis
25 – 31 okt
9:00 – 19:00
Vrijdenkersfestival 2022: Tegen de macht

In het kader van het Vrijdenkersfestival: Tegen de macht, wordt midden op het Leidseplein de expositie ‘Oeigoerse stemmen’ ingericht. In 2022 zijn duizenden foto’s en rapporten uit de kampen gelekt en gepubliceerd als de Xinjiang Police Files. ‘Oeigoerse stemmen’ is gemaakt op basis van deze portretten, en de stemmen van Oeigoerse vluchtelingen in Nederland.

In Nederland wonen ongeveer 3000 Oeigoerse Nederlanders. Zij worden nauw in de gaten gehouden door China: hun telefoons worden gehackt en ze worden bedreigd. Als ze zich uitspreken over de onderdrukking van de Oeigoeren lopen hun familieleden in China gevaar.

De Oeigoeren zijn een etnische bevolkingsgroep in het noordwesten van China. In Oost-Turkestan zijn miljoenen Oeigoeren door China opgesloten in concentratiekampen. In deze kampen worden Oeigoeren gehersenspoeld, gesteriliseerd en gemarteld. Soms krijgen ze geen eten, worden ze mishandeld of moeten ze gedwongen werken. Ouders en kinderen worden gescheiden en seksueel misbruik komt vaak voor. De regering probeert zo opzettelijk en systematisch de gemeenschap te vernietigen. Hiermee is China schuldig aan genocide op de Oeigoeren.

Oeigoerse stemmen is een samenwerking tussen De Balie en de Oeigoers-Nederlandse activist Alerk Ablikim, en is onderdeel van het Vrijdenkersfestival: Tegen de macht in De Balie. De verhalen die u hoort zijn van Oeigoerse Nederlanders Abdurehim Abdurehim Gheni, Ahmedjan Kasim, Alerk Ablikim, Omar Bekali en Qelbinur Sedik. 

Concept: Gatool Katawazi en Sophie Rutenfrans (De Balie), Alerk Ablikim
Curator & vormgeving: Michelle van der Plas
Video editor: Ryan Oduber
Geluidsontwerp: Laura Kampman
Techniek: Jan Willem Bogers
Met: Abdurehim Gheni, Ahmedjan Kasim, Omar Bekali, Qelbinur Sedik
Gesteund door: Amsterdam 750