TV NL EN

Open Call | Winnaars

Winnaars Open Call De Balie en Amsterdams 4 en 5 mei comité bekend

De Balie
Amsterdam, 02 mei 2020 – De jury van de Open Call van De Balie en Amsterdams 4 en 5 mei comité heeft op vrijdag 1 mei de winnaars bekend gemaakt: Ties Dams (Essay), Nachoem Wijnberg (Poëzie), Navid Nuur (Beeldende Kunst) en Adriana Ivanova & Danique Jaspers (Spoken Word).

De winnaars worden dit weekend op verschillende plekken gepresenteerd. Het winnende essay van Ties Dams is vanaf zaterdag te lezen op de website van De Groene Amsterdammer. Adriana Ivanova en Danique Jaspers treden zaterdagavond op bij VPRO Mondo, Navid Nuur’s kunstwerk is van 4 t/m 10 mei te zien in het Stedelijk Museum Amsterdam, door de glazen pui. En Het Parool publiceert zaterdag het winnende gedicht van Nachoem Wijnberg.

De jury bestaande uit Yoeri Albrecht (directeur De Balie), Nadia Moussaid (VRPO Mondo), Andrée van Es (Amsterdams 4 en 5 mei comité), Rein Wolfs (directeur Stedelijk Museum) en Joost de Vries (schrijver / recensent De Groene Amsterdammer) geven aan dat alle inzendingen van hele hoge kwaliteit waren dat er prachtige winnaars uit voort zijn gekomen.

Over het werk van Adriana Ivanova: “Een heel urgent gedicht. Adriana deelt rake klappen uit.”

Over het werk van Nachoem Wijnberg: “Het gedicht van Wijnberg vat de complexiteit van de huidige situatie en zet op allerlei manieren je hersenen aan het werk.”

Over het werk van Ties Dams: “Speels en dapper om grote stroken over de wereld te leggen en grotere verbanden te zien. Europa is in de verhalen van de andere partij gaan geloven – een mooi nieuw idee.”

Over het werk van Navid Nuur: “De centrale zin in Nuur’s werk, We Share(d) Air, blijft in je hoofd zitten. Het is een sterk concept: een hele intelligente inzending.” En:“ Idee is briljant, verdient absoluut verspreiding en is mooi in zijn eenvoud.”

Het gedicht van Rashid Novaire, genomineerd in de categorie Poëzie, is hier te lezen. De kunstwerken van Sarah van Sonsbeeck en Sanne Vaassen, beide genomineerd in de categorie Beeldende Kunst, zijn hier en hier te zien.


Lees hier het juryrapport

WINNAARS:

Ties Dams (1993) is schrijver en strateeg. Hij is auteur van het boek De Nieuwe Keizer (2018), over de mythe van Xi Jinping, China’s machtigste man sinds Mao.

Adriana Ivanova (1986) is een Bulgaars-Nederlandse dichter en poëzieperformer. Eind 2020 verschijnt haar debuutbundel bij Uitgeverij Vrijdag. Voor de Open Call werkt ze samen met filmmaker Danique Jaspers. Jaspers studeerde aan Maastricht Academy of Media Design and Technology en maakte onder meer de films Oud Zeer, Nectar en Reality Check.

Nachoem Wijnberg (1961) is dichter, schrijver en hoogleraar aan de faculteit economie en bedrijfskunst (UvA). Hij publiceerde achttien dichtbundels en vijf romans. Wijnberg won in 2018 de P.C. Hooftprijs voor zijn poëzie.

Navid Nuur (1976) studeerde in 2004 af aan Het Piet Zwart Instituut in Rotterdam en aan Plymouth University (UK). Zijn werk wordt internationaal geëxposeerd.

Navid Nuur
Nachoem Wijnberg
Adriana Ivanova
Ties Dams

OPEN CALL

Onze wereld zit op slot. Ook kunstenaars, die vaak vernieuwing, troost en beschouwing brengen, zitten thuis. We vroegen hen in deze uitzonderlijke tijd een idee in te sturen over onze OPEN samenleving. De coronacrisis vraagt om een frisse blik op hoe we met elkaar willen samenleven: wat is er te zeggen over onze ‘open’ samenleving in 2020, het jaar waarin we in Nederland 75 jaar bevrijding vieren? Waarnaar wordt verlangd, wat gaat beter dan ooit, wat wordt gemist? Om kunstenaars te ondersteunen en toch te kunnen lezen, horen en zien, verstrekte Amsterdams 4 en 5 mei comité aan negen kunstenaars een geldbedrag om hun idee uit te werken.

GESPREK VOOR DE DAM

Twee genomineerden van de Open Call, Sarah van Sonsbeeck en Rashid Novaire doen zondagavond mee met het jaarlijkse Gesprek Voor de Dam (LIVE vanaf 19:00 uur op www.debalie.nl) – een jarenlange samenwerking tussen Theater Na de Dam en De Balie. Dit jaar praten we over het belang van kunst en cultuur – in crisistijd en daarbuiten. Dit doen we in een estafette-interview met o.a. regisseur Ivo van Hove van ITA, theatermaker Jan Joris Lamers van Maatschappij Discordia, zangeres Nora Fischer, mede-oprichter en zakelijk leider van Likeminds Jarrod Francisco, theatermaker en schrijver Marjolijn van Heemstra en schrijver Novaire en kunstenaar Van Sonsbeeck. We openen de avond met een interview met Jaïr Stranders en Bo Tarenskeen van Theater Na de Dam.