TV NL EN

SAVE THE DATE:
Een Vooruitblik

Wat kun je verwachten van en in De Balie in 2020? Koop nu alvast kaarten voor de programma’s de komende maanden.

Wat kun je verwachten van en in De Balie in 2020? Een vooruitblik: 

We starten het jaar met het spannendste interviewprogramma van Nederland: Operatie Interview. Programmamakers Merlijn Geurts en Rokhaya Seck hebben een nieuwe reeks van deze veelbesproken serie samengesteld. De formule is hetzelfde: 3 geheime interviewers voelen de hoofdgast aan de tand. Niemand minder dan cabaretier Youp Van ’t Hek – die vaak voor ophef zorgde – mag zich als eerste laten ondervragen. De volgende gasten in de reeks zijn presentator Beau van Erven Dorens en vicepremier Hugo de Jonge.

De Balie vindt het van groot belang dat er meer aandacht is voor de positie van de burgers met de kleinste beurs in de stad. Na de onderzoeken naar werkende armen en achterstallig onderhoud van Amsterdamse huurhuizen succesvol te hebben afgesloten begint onze Live Journalism-redactie (Tim Wagemakers, Zara Toksöz, Manon Stravens en Mandy Fit) met een nieuw onderzoek. Dit keer nemen ze het onderwijs onder de loep. Kijk hier de slotvoorstellingHet Schimmelparadijsvan het vorige onderzoek terug.

Om de kloof tussen de Nederlandse bestuurselite en MBO-studenten te dichten organiseren wij gesprekken over wat vrijheid betekent en wat je er persoonlijk aan bijdraagt tussen ministers, staatssecretarissen, CEOs, andere bestuurders en studenten op MBO-scholen door het hele land. Na succesvolle eerste edities met o.a. Klaas Dijkhoff en Gerdi Verbeet zetten we de reeks voort met o.a. Ank Bijleveld op ROC ZuidOost, Jan van Zanen op MBO Utrecht, Rob Jetten in Leeuwarden, Femke Halsema op ROC Westpoort en Kajsa Ollongren op het Deltion Zwolle. Kijk voor meer informatie op de website van Het Nationaal Gesprek over Vrijheid of neem contact op met programmamaker Joris Bastiaan.

Samen met Internationaal Theater Amsterdam ontwikkelen wij een nieuwe theatrale vorm: Sign of the Times. Deze mengvorm tussen theater en debat gaat over de grote vraagstukken van onze tijd. Op 11 mei ontvangen we Franse schrijver Édouard Louis. We onderzoeken met hem de scheidslijnen tussen de elite en arbeidersklasse, tussen de oppositie en het establishment. Hoe blijf je als schrijver radicaal en onafhankelijk als de wereld je werk omarmd en op een voetstuk plaatst?

Programmamaker Merlijn Geurts heeft weer nieuwe afleveringen gemaakt in de populaire theatrale literaire reeks Grote Denkers. Zij zoomt het komend seizoen in op de eerste feminist van Indonesië Raden Adjeng Kartinie en op de Russische dichter Anna Achmatova. Stay tuned voor meer info!

In het Grote Schrijversinterview interviewt programmamaker Ianthe Mosselman grote schrijvers over hun werk. Aan de hand van fragmenten wordt het publiek meegenomen door hun romans, verhalen en essays. In dit eerste seizoen worden schrijvers Vonne van der Meer (2 februari), Astrid Roemer (17 maart), Charlotte Mutsaers (16 april), Saskia de Coster (20 mei) en Connie Palmen (juni) geïnterviewd.

Komend jaar bestaat internet een halve eeuw. Tijd om de balans op te maken. Hoe is het begonnen, groot geworden, en waar gaan we naartoe? In een 12-uur durend gesprek surfen we langs alle uithoeken van het web in al zijn grootsheid: van de kabels onder de grond, naar de satellieten in de lucht. Van de meest bezochte pagina’s tot de nooit geziene weblogs. In De Internetmarathon interviewen onze directeur Yoeri Albrecht samen met Bits of Freedom-directeur Evelyn Austin meer dan 30 internationale gasten de relatie tussen internet en rechtsstaat, economie, filosofie, kunst, mensenrechten, het verleden, het heden en de toekomst. Welkom op het wereldwijde web! De Internetmarathon wordt gemaakt door onze programmamakers Sophie Rutenfrans en Luuk Ex.

En tot slot, als kers op de taart: in juni organiseren we de derde editie van het Forum on European Culture – een festival dat wij ontwikkelden om in het gesprek over de toekomst van Europa ook de stem van de kunstenaar te laten klinken. Dit tweejaarlijks festival over Europese kunst en cultuur vindt plaats op allerlei plekken in Amsterdam, zoals in de Melkweg, de Stadsschouwburg en natuurlijk in De Balie. Makers en doeners uit heel Europa verzamelen zich een weekend lang in Amsterdam en vieren Europese cultuur!

Naast deze blikvangers organiseren we ook in 2020 elke dag prachtige programma’s en vertonen we de beste films. Verder is ook ons café elke dag geopend vanaf 09:00 met de beste koffie en vele (inter)nationale kranten. Kijk op onze website voor de laatste informatie en het volledige programma.