Stilstaan bij vooruitgang
Een interview met Ingo Uytdehaage, CFO van samenwerkingspartner Adyen.
De Balie en het Amsterdamse fintech-bedrijf Adyen zijn begin 2022 een samenwerking aangegaan. Onder de naam Techdenkers maakt De Balie programma’s over de invloed van technologie in de samenleving, en hoe we daarmee om zouden kunnen gaan. We stelden Ingo Uytdehaage, CFO van Adyen, een aantal vragen over zijn visie op het partnerschap, en over de programmareeks waarin we stilstaan bij vooruitgang.
Wat is voor Adyen de reden om juist met De Balie een partnership aan te gaan?
Tech heeft grote invloed op de maatschappij. Wij willen die invloed graag zichtbaar maken. We hebben uiteraard onze eigen expertise en onze eigen praktijk, maar we vinden ook dat er een debat gevoerd moet worden. We willen graag meedoen in die discussie, maar we willen daarin niet sturend zijn. De Balie is in staat dat op een onafhankelijke manier te doen.
Daarnaast is De Balie een Amsterdamse organisatie, en is het voor ons vanzelfsprekend om met lokale partners te werken. Ook willen we de bewoners van Amsterdam graag laten zien wie we zijn en waar we voor staan. We proberen op deze manier een bijdrage te leveren aan de stad.
Kan je spreken van gemeenschappelijke waarden of karakteristieken van De Balie en Adyen?
Wat we waarderen aan De Balie is dat het vrije debat er gevoerd wordt. Het is een plek waar verschillende perspectieven het podium krijgen. Dat vinden we binnen ons bedrijf ook belangrijk. Het komt de besluitvorming ten goede. Het aanscherpen van je eigen ideeën door de inzichten van anderen is een belangrijke waarde in onze organisatie.
Het gevaar is dat mensen technologie als gevaar gaan zien
Ingo Uytdehaage
We gaan programma’s maken over de rol van tech in de samenleving. Waarom zijn die programma’s volgens jou noodzakelijk?
Het gevaar is dat mensen technologie als gevaar gaan zien, terwijl – of misschien wel omdat – ze het niet precies begrijpen. Tech leidt tot veel vooruitgang, maar het maakt veel uit welke keuzes je maakt. Je moet daarin dus transparant durven zijn. We hopen dat we, door het debat te voeren, bij kunnen dragen aan het inzichtelijk maken van die keuzes en daarmee de ethiek van technologie.
Zijn er onderwerpen die voor jou met name belangrijk zijn of waar je je specifiek op verheugd?
Ik verheug me misschien wel het meest op het educatieprogramma. De aandacht voor tech in ons onderwijs is relatief beperkt. Mijn kinderen op de middelbare school kunnen prima met techniek omgaan, maar onderliggende vakken als natuur- en wiskunde zijn nog steeds vrij basaal.
Die basis is natuurlijk hartstikke nodig, maar ze weten ondertussen niet veel meer van technologie dan ik toen ik van school kwam. Terwijl kinderen tegenwoordig echt een wereld vol technologie worden ingezogen. We willen ze graag meer bijbrengen over hoe die wereld werkt, en ze beter laten nadenken over de ethische kant van wat er achter hun telefoon gebeurt.