TV NL EN

STUDIO: Hoe is het met… Sanne Terlingen?

In 2017 deed onderzoeksjournalist Sanne Terlingen mee aan het eerste STUDIO-traject. Hoe kijkt ze erop terug? En waar houdt ze zich nu mee bezig?

STUDIO Alumni

Onderzoeksjournalist Sanne Terlingen was een van de deelnemers van de eerste STUDIO-lichting. Ze studeerde geschiedenis en journalistiek in Leiden en haalde daar ook de master African Languages and Cultures. Nu is ze werkzaam bij Argos (HUMAN/VPRO), waar ze onderzoek doet naar misstanden rondom vluchtelingen en mensenhandel. Bijna 4 jaar na STUDIO 1 spraken we haar om te kijken hoe het met haar gaat.

Wat is de meest bruikbare tool die STUDIO jou heeft gegeven om je beter in het debat te mengen?
“STUDIO kwam op mijn pad in een periode dat ik aan het nadenken was welke kant ik op wilde in de journalistiek. Het heeft mij geholpen om niet voor een bestaand pad te kiezen – zoals bijvoorbeeld solliciteren bij een krant – maar mijn eigen weg te zoeken. Mensenrechten staan daarin centraal.”

Het leidde ertoe dat Sanne haar werk uitbreidde met de oprichting van een eigen organisatie. Samen met Geesje van Haren van platform VersPers begon ze in 2018 Lost in Europe. Met een team van onderzoeksjournalisten onderzoekt ze hoe het kan dat duizenden vluchtelingenkinderen na aankomst in Europa verdwijnen. Verschillende grote Europese media als The Guardian, VRT en het Italiaanse onderzoeksproject IRPI sloten zich hierbij aan.
Zo startte ze bijvoorbeeld een onderzoek naar verdwijningen van Vietnamese kinderen uit de beschermde opvang. Naar aanleiding van die eerste reportage, twee jaar geleden, eiste de Tweede Kamer een onderzoek. Daaruit kwam naar voren dat er wel degelijk indicaties zijn van mensensmokkel met uitbuiting als doel. Iets wat de staatssecretaris daarvoor juist had ontkend. Het onderzoek kreeg opvolging in Engeland (The Guardian), Duitsland (RBB, documentaire handelsware kind) en België. Ook maakte ze een uitzending over de bijna duizend Nigeriaanse asielzoekers die in een jaar tijd uit de opvang verdwenen. Ook hoogzwangere vrouwen raakten vermist. De landelijk Officier van Justitie mensenhandel vreest zelfs voor babyhandel.

Wat was het hoogtepunt van de afgelopen periode?
“In de zomer van 2019 werd ik als eerste Nederlandse journalist uitgekozen als ‘Ochberg Fellow’. Dat is een fellowship van het Dart Center for Journalism & Trauma van Columbia University, waarbij je met een bijzondere club collega’s leert hoe je nog beter onderzoek kunt doen in getraumatiseerde gemeenschappen, en hoe je goed op jezelf en elkaar kunt passen. Het was een enorme eer en ik heb enorm veel geleerd.”

Sanne heeft meerdere prijzen gewonnen voor haar werk. Zo kreeg ze al in 2014 De Tegel Publieksprijs voor drie verhalen voor OneWorld, en kreeg ze in 2016 de Dick Scherpenzeelprijs voor beste buitenlandjournalistiek. Het onderzoek naar Vietnamese kinderen van Lost in Europe is dit jaar genomineerd voor de Europese IJ4EU-impact award. Het is een greep uit een indrukwekkend dossier aan journalistiek en onthullingen.

Wat zou je nog willen bereiken? Staat er nog iets op de planning?
“In 2019 startte ik een onderzoek onder slachtoffers van georganiseerd kindermisbruik. Meer dan tweehonderd mensen hebben zich bij ons gemeld. Met Argos-collega Huub Jaspers heb ik meer dan een jaar intensief onderzoek gedaan. Op 27 juni 2020 hebben we op NPO Radio 1 onze bevindingen verteld in de uitzending ‘Glasscherven en Duistere Rituelen’. Het is een dossier waar we (helaas) nog lang niet klaar mee zijn.”


Meer weten over ons opleidingstraject STUDIO? Klik hier.

Sanne TerlingenOnderzoeksjournalist