TV NL EN

Vrijdenkersfestival 2021: Stadslucht maakt vrij

28 t/m 30 oktober
Met onafhankelijke geesten uit alle windhoeken, de een nog moediger dan de ander.

Het begrip vrijheid is onlosmakelijk verbonden met Amsterdam. De stad deed in de 17e eeuw al dienst als veilige haven. Voor vrijdenkers, afvalligen en andere lastpakken. Vanzelfsprekend trokken scherpe geesten als René Descartes, John Locke en Baruch de Spinoza naar de stad. Waar anders konden ze wonen, denken, schrijven en publiceren? Wie elders om zijn denkbeelden werd verjaagd, kreeg in Amsterdam een warm welkom. Als andersdenkende werd je er gezien en gehoord. Vanaf dat moment is onze stad een brandpunt gebleven. Voor filosofen, dolle mina’s en onruststokers.

In aanloop naar het 750-jarige bestaan van de stad staan we stil bij ons vrijheidsbegrip en wat voor betekenis dit heeft. Hoe vrij zijn wij? Vrijgemaakt van religie, dogma’s of ideologie? En wat heeft die vrijheid ons gebracht? Hoe verhoudt vrijheid zich tot empathie en inlevingsvermogen voor anderen? Hoe verdedigen we onze vrijheden en wat kunnen we daarbij leren van de geschiedenis?

Van donderdagavond 28 tot en met zaterdagavond 30 oktober organiseren we het Vrijdenkersfestival 2021, met onafhankelijke geesten uit alle windhoeken, de een nog moediger dan de ander.

Het Vrijdenkersfestival kwam tot stand in samenwerking met de Amsterdamse gemeenteraad, naar aanleiding van een motie van Diederik Boomsma (CDA) cs. In die motie riep hij op een serie stadsgesprekken te organiseren over het belang van ondeelbare grondrechten, zoals de vrijheid van meningsuiting.



Line-up Vrijdenkersfestival 2021

De Brits-Iraanse Maryam Namazie is een vooraanstaand mensenrechtenactivist. Zij is woordvoerster van Iran Solidarity, One Law for All en de Council of Ex-Muslims of Britain. Hoewel Namazie al vele jaren in Engeland woont, houden de Iraanse staat en media haar nog steeds in de gaten.

Mohamedou Ould Slahi zat 14 jaar lang zonder proces vast in de Amerikaanse gevangenis op Guantanamo Bay. Het boek dat hij hierover schreef, Guantánamo Diary, groeide uit tot een internationale bestseller en is recentelijk verfilmd als het gevierde The Mauritanian. Mohamedou Ould Slahi is als writer-in-residence’ een jaar lang in dienst is bij NITE (Club Guy & Roni en Noord Nederlands Toneel). Hij schreef de tekst voor de op zijn verhaal gebaseerde voorstelling Freedom, die op 16 oktober in première gaat in Groningen. In De Balie komt hij vertellen over zijn leven in gevangenschap, en wat het ervaren van totale onvrijheid deed met zijn blik op vrijheid.

Alexander Noordijk was als homoseksuele dominee werkzaam in Amsterdam. Wat betekent het geloof voor hem, op welke manier vindt hij God en hoe kunnen we elkaar in vrijheid laten leven, en toch naar elkaar omkijken? Alexander Noordijk heeft ook in Amsterdam bedreigingen en intimidatie meegemaakt. Hoe kunnen we elkaar in vrijheid accepteren en van elkaar leren?

Can Dündar is journalist in ballingschap. Icoon van de vrije pers in Turkije. Als hoofdredacteur van dagblad Cumhuriyet was hij in 2015 verantwoordelijk voor een stuk over Turkse vrachtwagens die met wapens naar Syrië onderweg waren. Als fel verdediger van het vrije woord en politiek vluchteling in Duitsland draagt Dündar een essay voor waarin hij vooruitblikt. Kunnen we nog samenleven in vrijheid én veiligheid in het Europa van morgen?

Deborah Feldman schreef de autobiografie Unorthodox: The Scandalous Rejection of My Hasidic Roots. Dat debuut vertelt het verhaal van haar breuk met de orthodox-joodse gemeenschap in Brooklyn. Het boek werd gebruikt als basis voor de Netflix-serie Unorthodox uit 2020, en werd een wereldwijde hit. In augustus dit jaar verscheen haar nieuwste boek Exodus, Revisited.

Keyvan Shahbazi vluchtte in 1983 uit Iran. In zijn net verschenen autobiografische debuutroman De Amerikaan van Karadj is te lezen hoe hij en zijn familie slachtoffer werden van het regime van Khomeini. Na zijn vlucht werd hij gebeld en geïntimideerd door de inlichtingendienst in Iran. Ze gebruikten zijn moeder, die daar nog was, om hem onder druk te zetten. Het staat symbool voor de invloed die buitenlandse staten kunnen hebben op Nederlandse burgers.

De 21-jarige Alerk Ablikim is een Nederlands-Oeigoerse activist. Zijn vader zit op dit moment vast in een concentratiekamp. Ablikim krijgt ook in Nederland veel te maken met intimidatie vanuit zijn thuisland, in de vorm van mailtjes, sms’jes, en zelfs belletjes waarop geschreeuw en gehijg te horen is. Hoe vrij is hij om zich uit te spreken, als zijn thuisland altijd over zijn schouder mee kijkt?

Diederik Boomsma is fractievoorzitter van CDA Amsterdam en promovendus in de rechtsfilosofie. Hij nam het initiatief tot een bundel over de verschillende opvattingen van vrijheid binnen de gemeenteraad.

Laila Ezzeroili is een Nederlandse burger en activiste met een ongewenste, maar verplichte Marokkaanse nationaliteit. Ze zet zich in voor keuzevrijheid in nationaliteit en tegen inmenging en beïnvloeding door de Marokkaanse staat.

Nikki Sterkenburg (1984) schreef achtereenvolgens voor Nieuwe Revu, Quote, Elsevier en Vrij Nederland. Haar non-fictieboek Maar dat mag je niet zeggen verscheen eerder dit jaar bij uitgeverij Das Mag en werd lovend ontvangen door zowel recensenten als publiek.

Tirza de Fockert is raadslid van GroenLinks Amsterdam, waar ze zich voornamelijk richt op onderwijs, integratie, en LHBTIQ+ rechten. Tijdens het Vrijdenkersfestival 2021 deelt ze haar visie op tolerantie, vrijheid en samen leven in de stad. Wat delen Amsterdammers ondanks onderlinge verschillen met elkaar?