TV NL EN

Van pleeggezin naar pleeggezin: hoe het systeem vastloopt

Het systeem uit: een nieuwe programmareeks in De Balie

Uitvoeringsorganisaties lopen steeds vaker vast. Door falend bestuur, bezuinigingen of te weinig menskracht. Met als gevolg dat het systeem vaak niet meer werkt voor de mensen voor wie het zou moeten werken – en de kloof tussen burger en overheid groeit. Waar gaat het mis? En welke veranderingen zijn noodzakelijk om het systeem wél goed te laten functioneren? Dat onderzoeken we in de nieuwe serie ‘Het systeem uit.’ 

De eerste editie op woensdag 4 juni staat in het teken van de jeugdbescherming. Deze instantie, die over de veiligheid van kwetsbare kinderen waakt, kampt al lange tijd met problemen. De werkdruk is hoog, de uitval enorm. Jongeren krijgen tot hun frustratie met een carrousel aan begeleiders te maken, vertelt programmamaker Sylvia Vegter. ‘Zo spraken we met iemand die al acht jeugdbeschermers toegewezen heeft gekregen. Net wanneer ze een vertrouwensrelatie met iemand had opgebouwd, vertrok die persoon weer. Met name voor jongeren met een complexere hulpvraag is de situatie schrijnend. Zij worden van instelling naar instelling gesleept, van pleeggezin naar pleeggezin.’ 

We spraken met iemand die al acht jeugdbeschermers toegewezen heeft gekregen. Net wanneer ze een vertrouwensrelatie met iemand had opgebouwd, vertrok die persoon weer.

Jeugdbeschermingsinstellingen verliezen het vertrouwen in de overheid. Zij trokken zich begin dit jaar terug uit een gezamenlijk actieplan geïnitieerd door de overheid om de jeugdzorg te verbeteren: het Toekomstscenario Kind- en Gezinsbescherming. In De Balie gaan de verschillende betrokken partijen aan tafel: jongeren die met het systeem te maken krijgen, medewerkers die erin moeten functioneren en bestuurders die ervoor verantwoordelijk zijn.

Voor deze serie doen programmamakers van De Balie uitgebreid onderzoek. Er wordt uitvoerig gesproken met betrokken ouders en jongeren. Wat zijn hun ervaringen? Wat hebben ze nodig? Ook kijken programmamakers achter de schermen bij instellingen door bijvoorbeeld een dagje mee te lopen. ‘Dat kweekt een vertrouwensband’, vertelt Vegter. ‘Mensen merken dat we uitgebreid de tijd voor ze nemen en oprecht geïnteresseerd zijn. Daardoor voelen ze het vertrouwen om hun verhaal te komen doen in De Balie.’

In september vindt de tweede editie van ‘Het systeem uit’ plaats. Dan staat het COA centraal, de organisatie die verantwoordelijk is voor de opvang van vluchtelingen. De doorstroom is volledig vastgelopen. Wie recht heeft om in Nederland te blijven, kan nergens heen. Wat is er nodig voor duurzame verbetering?

Geschreven door
Devi Smits
wo 4 jun / 20:00
Democratie en rechtsstaat

Het systeem uit: jeugdbescherming

De jeugdbescherming in Nederland staat onder druk: passende hulp is vaak niet beschikbaar, gezinnen blijven te lang in onzekerheid en de wachtlijsten in de GGZ blijven groeien. Hoe krijgen we problemen in de jeugdbescherming het systeem uit?

Meer Info Tickets
do 3 jul / 20:30
Klimaat en duurzaamheid

Wie zorgt er voor ons groen?

Alle parken van Amsterdam hebben een eigen cultuur. Het Vondelpark is het Amstelpark niet – dat weten de tuinmannen en -vrouwen die er dagelijks voor zorgen als geen ander. Wat zijn de ontwikkelingen in deze groene ruimtes, en hoe kijken zij naar de toekomst van de stadsparken?

Meer Info Tickets
ma 22 sep / 20:00
Democratie en rechtsstaat

Je bent jong en wilt van je schuld af

Zo makkelijk als het is om in de schulden te raken, zo moeilijk is het om er weer uit te komen. Zeker voor jongeren. Wat is ervoor nodig om schuldhulp beter bij hun realiteit aan te laten sluiten?

Meer Info Tickets