Een levendig portret van Joods Amsterdam in het interbellum. Na afloop gaan we in gesprek met filmmaker Sandra Beerends.
In het Amsterdam van tussen de Eerste en Tweede Wereldoorlog was één op de tien Amsterdammers Joods. Een van hen was de zeventienjarige Rusha. Toen haar oudere broer Max emigreerde naar Nederlands-Indië, begon Rusha met het schrijven van brieven over haar leven in Amsterdam. Rusha’s brieven vormen de basis van documentaire Nesjomme, waarin een levendig beeld wordt geschetst van Amsterdam en haar Joodse gemeenschap in het interbellum.
Het aanvankelijke optimisme na de Eerste Wereldoorlog wordt gaandeweg op de proef gesteld door een zware economische depressie en de opkomst van het fascisme. Humor en levenslust, de lechajim, bieden de Joden soelaas in tijden van tegenspoed. Nesjomme gaat niet alleen over het leven van degenen die er niet meer zijn, maar vertelt ook over wat ze hebben achtergelaten: de Joodse ziel van Amsterdam, de nesjomme.
Na de film gaan we in gesprek met regisseur Sandra Beerends.
Sprekers
About polarization, emotions and politics
How do we talk and coexist with people who hold entirely different worldviews? As the far right gains more ground, artist Julian Hetzel and philosopher Bart Brandsma open a conversation about polarization, emotions, and politics.
On Signal, privacy and inequality in the tech industry
Together with Meredith Whittaker, founder of Signal, we explore the dynamics of tech power and surveillance, her work establishing the platform, and the challenges of navigating the tech industry as a woman.
All Fours was dé literaire zomerhit van dit jaar. Waarom raakte het nieuwste boek van Miranda July een snaar bij zoveel lezers – jong en oud? Een avond over zalmroze spreien, parkeerders en bestuurders, en natuurlijk de perimenopauze.