TV NL EN

De Balie kijkt:
Ask Dr. Ruth
met De Sekszusjes

Bekijk trailer

Docu over de beroemdste sekstherapeut van de Amerikaanse televisie. Voor- en nagesprek met de VPRO Sekszusjes.

Ask Dr. Ruth vertelt het ongelofelijke levensverhaal van Dr. Ruth Westheimer, die als kind de Holocaust overleefde en de eerste en beroemdste sekstherapeut werd op de Amerikaanse televisie.

Nu bijna 90 jaar oud, staat zij nog volop in het leven. In de documentaire kijkt ze terug op haar traumatische jeugd en hoe zij één van de belangrijkste woordvoerders werd in de seksuele revolutie.

Voor en na de film zullen wij met de VPRO Sekszusjes Marcelle en Krista Arriens in gesprek gaan over seksuele voorlichting geven, aan een heel land. Net als Dr Ruth dat deed. Maar de tijden zijn onmiskenbaar veranderd.

Over de Sekszusjes:

Om jongeren aan de praat te krijgen over twijfels over hun lijf en seksualiteit én omdat ze van mening waren dat de seksuele voorlichting in Nederland nog altijd ernstig tekortschiet, kwamen de twee Groningse zusjes begin dit jaar met een zeer goedbekeken seksvoorlichtingsprogramma, ‘Sekszusjes TV genaamd, geproduceerd door de VPRO.

Het overweldigende succes van het programma bevestigde maar weer eens dat jongeren thuis én op school niet voldoende, of eenzijdig, worden geïnformeerd over seks. Er is angst, schaamte, er zijn taboes.

De zussen kregen tijdens hún voorlichting voornamelijk angstbeelden ingeprent, leerden niet wat de voorwaarden voor seksueel plezier zijn. “Kennis over hoe ik me in bed moest gedragen, deed ik met name op via vrienden die al porno keken.” Maar die films zijn geen goede docenten, weten ze nu. “Als ik terugkijk op de seks met een van mijn eerste vriendjes, zie ik dat ik niet goed durfde aan te geven wat mijn grenzen waren, wat ik fijn vond”.

En dus begonnen de zusjes bevlogen aan hun missie: jongeren wel eerlijk en openhartig voorlichten. Met humor, wars van schaamte en op lichtvoetige toon. Net als Dr Ruth dat deed. Het sloeg direct aan.

Dit programma is gratis toegankelijk voor leden van We Are Public 

Speakers

Marcelle ArriensActrice, presentator en coach
Krista ArriensProgrammamaker, regisseur, presentator
Parwin MirrahimyProgrammamaker en moderator

“Pas op dat je niet zwanger raakt, wees alert op soa’s” is vaak de seksuele
voorlichting die jongeren krijgen.’
– De Sekszusjes-