TV NL EN

De Balie Kijkt: Citizen K.
met Sjeng Scheijen

Bekijk trailer

Michail Chodorkovski werd in de jaren ’90 rijk door handig gebruik te maken van het kwetsbare economische systeem tijdens de overgang van het communisme naar het kapitalisme in post-Sovjet Rusland.

Michail Chodorkovski werd in de jaren ’90 rijk door handig gebruik te maken van het kwetsbare economische systeem tijdens de overgang van het communisme naar het kapitalisme in post-Sovjet Rusland. Hij was niet de enige, ook vele andere zakenmannen maakten hier gebruik van. Als bankier en later oliemagnaat vergaarde hij niet alleen kapitaal, maar ook invloed. Enkele jaren later keerde het tij. De economie stortte in en de nieuwe president Poetin bleek geen enkele vorm van inmenging in, of kritiek op zijn beleid te dulden. Chodorkovski werd gearresteerd en zat tien jaar in de gevangenis in Siberië.

Na zijn vrijlating in 2013 ging hij naar Londen. Het interview dat daar plaats vond, vormt de rode draad van deze film. Zijn verhaal geeft, samen met een zorgvuldig opgebouwde archieflijn en interviews met onder anderen voormalig BBC-correspondent Martin Sixsmith en de Nederlandse oprichter van de krant The Moscow Times Derk Sauer, een rijkgeschakeerd beeld van de recente geschiedenis van Rusland.

Na de filmvertoning gaan we in gesprek met, onder andere, Sjeng Scheijen. Scheijen is slavist en specialist Russische kunst van de vroege twintigste eeuw. Zijn boek De Avant-gardisten – de Russische revolutie in de Kunst beschrijft hij de verbijsterende, maar soms ook toverachtige geschiedenis van de Russische Avant-garde (Kazimir Malevitsj, Vasily Kandinsky, Marc Chagall etc.) en hun verbintenis met de revolutie en de nieuwe revolutionaire staat. Een verbintenis die een dramatisch einde kende.

Speakers

Sjeng ScheijenRuslandkenner
Foto: Bob Bronshoff
Parwin MirrahimyProgrammamaker & moderator