TV NL EN

De Balie Kijkt:
De Wijde Wereld

Bekijk trailer

De oud-docent van een school voor asielzoekers gaat op zoek naar zijn vroegere leerlingen.

Dit programma gemist? De film is op 10 en 14 november nog te zien in onze cinema!

Teade Walma, oud-docent van een school voor asielzoekers, gaat op zoek naar zijn vroegere leerlingen. Hoe was het om op te groeien als asielzoekerskind en nu te leven in een samenleving die steeds onverdraagzamer wordt? De in de film gevolgde kinderen, die nu allen volwassen zijn, zijn aanwezig om te reflecteren op hun periode als kersverse leerlingen van de Wijde Wereld.

De bevlogen docent Teade Walma, die werkte op een school voor asielzoekers, neemt na vijftien jaar weer contact op met zijn oud-leerlingen Mina uit Irak, Hamza uit Burundi en Melika uit Iran. Teade was indertijd diep getroffen door de kinderen die een nieuw begin moesten zien te maken terwijl ze zo onthecht en ontheemd waren. Om ze ‘vast te leggen’ maakte hij van alle kinderen een portretfoto en nam zich voor om hen op een dag weer op te zoeken. Ze waren toen vol energie en levenskracht, maar hoe is het nu als jongvolwassenen met ze gesteld?

 


Over de sprekers

Teade Walma was van 2001 tot 2003 leidinggevende en leraar aan de azc-school De Wijde Wereld in Amsterdam. Daarvoor was hij leraar in het reguliere en speciale basisonderwijs. De leraren van De Wijde Wereld verrichten pionierswerk in het onderwijs aan anderstalige kinderen, wiens ouders kort daarvoor in Nederland waren aangekomen om asiel aan te vragen.

Sherman de Jesus (1947, Curaçao) studeerde Rechten in Utrecht. Hij is één van de oprichters van het Nederlands Film Festival. Tegenwoordig is hij voornamelijk werkzaam als filmregisseur en producent.

Hamza Mutabazi is als elfjarige jongen samen met 3 oudere broers vanuit Burundi naar Nederland gevlucht. Thans is Hamza vader van zoontje Maleek en fulltime werkzaam als supervisor in een kledingzaak om in de weekends als DJ en MC door het hele land op te treden.

Melika Esmaily komt uit Iran en is sinds haar tiende samen met haar moeder in Nederland. Haar moeder Melina besloot Iran te ontvluchten toen zij het in toenemende mate oneens werd met de situatie van vrouwen in de Islamitische republiek. Melika heeft psychologie gestudeerd.

Mina Souliman is als zesjarig meisje met haar ouders en broertje van Irak naar Nederland gevlucht vanwege de oorlog in Irak. Onlangs heeft ze haar studie International Business afgerond aan de Haagse Hogeschool.

 

Speakers

Teade WalmaTeade was van 2001 tot 2003 leidinggevende en leraar aan de azc-school De Wijde Wereld in Amsterdam.
Hamza Mutabazi Hamza is als elfjarige jongen samen met 3 oudere broers vanuit Burundi naar Nederland gevlucht.
Melika Esmaily Melika komt uit Iran en is sinds haar tiende samen met haar moeder in Nederland.
Mina SoulimanMina Souliman is als zesjarig meisje met haar ouders en broertje van Irak naar Nederland gevlucht vanwege oorlog.
Sherman De JesusRegisseur en filmproducent
Parwin MirrahimyProgrammamaker en moderator