TV NL EN

De Balie kijkt
Goede Buren met regisseur Stella van Voorst van Beest

Bekijk trailer

Goede Buren: kun je iemand wel uit eenzaamheid bevrijden? We kijken de film met regisseur Stella van Voorst van Beest.

Toen de Rotterdamse Bep de Bruin na 10 jaar dood in haar woning werd gevonden door bouwvakkers, was de stad in shock. Niemand had haar gemist. Hoe kon dit gebeuren? Stella van Voorst van Beest ging de confrontatie aan en maakte een pijnlijk eerlijke documentaire over burgerschap, samenleven, eenzaamheid en ouder worden.

Ada (59) en haar beste vriendin en buurvrouw Wilma (70) zijn vrijwilligers voor de lokale campagne tegen eenzaamheid, die de gemeente organiseert. Samen gaan ze van deur tot deur, op zoek naar eenzame mensen die hulp kunnen gebruiken. Jan (81) en Tilly (85) zijn beiden eenzame ouderen . Jan heeft zeven jaar nauwelijks zijn huis verlaten. In zijn gevecht om onafhankelijk te blijven, wordt hij steeds eenzamer. Tilly is een sterke en koppige vrouw, die al veertig jaar geen bezoek van haar dochter heeft ontvangen maar elk aanbod van ondersteuning weigert. Haar stokoude hondje Sandy is haar steun en toeverlaat.

Goede Buren  toont hoe de twee Rotterdamse vrouwen Ada en Wilma zich onvoorwaardelijk inzetten voor hun medemens. Maar kun je iemand wel uit zijn eenzaamheid bevrijden? En waar ligt de grens tussen zorgen voor en bemoeien? De documentaire vangt het weerbarstige dagelijks leven van Jan en Tilly in een mix van rauwe realiteit en humor, en leidt onvermijdelijk tot de vragen: Wie zal er later voor mij zorgen? En wat doe ik zelf eigenlijk voor mijn buren?

Na afloop gaan we in gesprek met regisseur Stella van Voorst van Beest en prof. dr. Theo van Tilburg, over eenzaamheid, ouderdom, en het maken van de documentaire.

Programmamakers: Sherin Seyda & Dieuwertje van Muyden
Moderator: Dieuwertje van Muyden

Met o.a.

Stella van Voorst van Beest is documentaire regisseur en editor, en valt op met haar sterk visuele en observerende stijl. Ze maakte diverse korte en lange documentaires waaronder Gevangenen van de Grond (2009), over de Finse tango, die als slotfilm draaide op het Nederlands Film Festival. Daarnaast produceerde van Voorst van Beest een drietal films samen met kunstenaar Freek Drent, die onder meer te zien waren als onderdeel van installaties in de Kunsthal en Museum Boijmans van Beuningen.

Theo van Tilburg is verbonden aan de Vrije Universiteit Amsterdam als professor Sociologie en Sociale Gerontologie – een tak van de wetenschap die onderzoek doet naar het ouder worden. Hij is een van de meest vooraanstaande deskundigen op het gebied van eenzaamheid in de context van veroudering, ouderen, sociale netwerken en sociale ondersteuning. Daarnaast is van Tilburg aan de VU Academic Director Graduate School of Social Sciences.

Speakers

Stella van Voorst van BeestDocumentaire regisseur en editor
Theo van TilburgProfessor Sociologie en Sociale Gerontologie (VU)
‘Wilma en Ada als Cagney and Lacey. Ze lezen signalen af, als detectives van de eenzaamheid. Een aangrijpend document over ieders toekomst.’ – De Filmkrant