De Balie kijkt Het Hut Syndicaat met Maarten Doorman
In Het Hut Syndicaat legt regisseur Diego Gutiérrez de langzaam verdwijnende jagerscultuur in Nederland vast. In een speciaal programma bij Het Hut Syndicaat gaan we het hebben over het verlangen van de jager naar traditie en romantiek. Waar komt deze behoefte naar een puur buitenleven vandaan, en wat zegt dit over onze verhouding tot de natuur? Na de film gaan we in gesprek met filosoof Maarten Doorman en wildbeheer onderzoeker Susan Boonman-Berson.
Elke herfst haalt de vrijgevochten gastronoom Ronald Timmermans een groep mannen uit hun dagelijkse routine om te gaan jagen op het Nederlandse platteland. Op de Wieringermeerpolder, op het terrein van boeren jagen ze op klein wild. Zij noemen zichzelf ‘Het Hut Syndicaat’, vernoemd naar de hut waarin zij bivakkeren. Het geeft hen een kick om deel van de natuur te zijn en om hun eigen eten te jagen, maar regelgeving staat hen steeds meer in de weg.
Diego Gutiérrez gaat een jachtseizoen mee met ‘Het Hut Syndicaat‘ en wordt getuige van hun verlangen om een verdwijnende wereld in leven te houden. De film brengt de saamhorigheid en de authenticiteit van het jagen in beeld, en de aantrekkingskracht van eeuwenoude tradities.
Over het nagesprek
Na afloop van de film gaan we in gesprek met filosoof Maarten Doormanen wildbeheer onderzoeker Susan Boonman-Berson. Maarten Doorman doceert o.a. kunstkritiek aan de Universiteit van Amsterdam. Van zijn hand verscheen eerder (o.a.) De romantische orde en Rousseau en ik. Susan Boonman-Berson werkt als zelfstandig onderzoeker aan vraagstukken rondom wildbeheer. Zij doet onderzoek naar mens-dier interacties in wildbeheerpraktijken, en hoe we kunnen werken aan alternatieve vormen van beheer waar ook ruimte is voor de ervaring van wilde dieren.
Waar komt deze behoefte naar een puur buitenleven vandaan, en wat zegt dit over onze verhouding tot de natuur?