TV NL EN

De Balie Kijkt: Het Wonder van Le Petit Prince

Bekijk trailer

Inspirerende documentaire over de aantrekkingskracht van het meest vertaalde boek ter wereld.

Na de Bijbel is Le Petit Prince van Antoine de Saint-Exupéry het meest vertaalde boek ter wereld. Inmiddels kan je in meer dan 375 talen lezen wat de kleine prins leert op zijn reis door het heelal: Een aantal ontnuchterende lessen over het doen en laten van volwassenen. Waarom kiezen auteurs wereldwijd massaal voor dit boek om hun bedreigde talen en culturen te dragen?

In Het Wonder van Le Petit Prince reist regisseur Marjoleine Boonstra met die vraag naar de personen die dit kleine meesterwerk uit het Frans hebben omgezet in het Tibetaans, Tamazight (Noord-Afrika), Sámi (het noorden van Finland en Scandinavië) of Nawat (El Salvador). Elke auteur heeft een unieke reden om Le Petit Prince te vertalen, en de wijsheid uit het boek tot ’s lands cultuur te verheffen.

Gepassioneerde taalvorsers, docenten en vertalers vertellen hoe de observaties van het buitenaardse prinsje op aarde in hun cultuur gelezen en geïnterpreteerd worden. Ze praten over de eerste keer dat ze het boek lazen en ook over hun linguïstische problemen; hoe vertaal je ‘waterkraan’ als daar in jouw wereld geen woord voor bestaat? Vanuit deze originele invalshoek worden in een mooie cinematografie persoonlijke verhalen verteld, soms net zo bizar, menselijk of pijnlijk als de belevenissen van de prins. Deze film zet aan tot verwondering, en laat zien hoe troostend en bevrijdend de kracht van de verbeelding kan zijn.

Theatermaker en spokenword artiest Dorothy Blokland verzorgt de film van een inleiding en gaat na afloop in gesprek met regisseur Marjoleine Boonstra en schrijver Willem Dieleman over de bijzondere reis door taal en cultuur die ten grondslag ligt aan deze productie.

Marjoleine Boonstra is filmregisseur en fotograaf en maakte reeds talloze documentaires. In haar werk speelt ze steeds met de vraag: ‘Wat houdt de mensheid in leven?’. De veel bekroonde documentaires van Boonstra zijn te zien op nationale en internationale filmfestivals. Voor Kurai Kurai, tales on the wind ontving ze in 2015 de Prix Emile Guimet.

Dorothy Blokland is theatermaker en spokenword artiest. In haar werk gebruikt ze beide vertelvormen alsmede haar Surinaamse achtergrond. Ze maakte onder meer de kindervoorstelling Anansi en de nieuwe wereld (2016) die nog steeds te zien is in theaters. Blokland werkt daarnaast als drama en spokenword docent, en samen met Yahmani Blackman vormt ze het theater duo Blackman & Blokland.

Willem Dieleman is schrijver, reiziger en verteller. Voor zijn boek Pancake Adventures is hij pannenkoekenbakkend van Istanbul naar Sydney gereisd. Hij is tevens directeur van het Museum voor Onbedoelde Kunst. Het MOK plaatst alledaagse objecten op een voetstuk om mensen uit te dagen met een andere blik naar hun omgeving te kijken.

 

Speakers

Dorothy BloklandTheatermaker en spokenword artiest
Marjoleine BoonstraFilmregisseur en fotograaf
Willem DielemanSchrijver, spreker, reiziger en pannenkoekenbakker, tevens directeur van het Museum voor Onbedoelde Kunst
‘Een juweel. Alles van waarde is weerloos, maar niet helemaal.’ – De Groene Amsterdammer