TV NL EN

Film + Gesprek: Lingui, The Sacred Bonds

Bekijk trailer

Lingui, the Sacred Bonds is een krachtig en ontroerend vrouwenportret dat het taboe rond abortus op een beklijvende manier aansnijdt.

Regisseur
Mahamat-Saleh Haroun
Programmamaker & Moderator
Speeltijd
87′
Land
Tsjaad
Taal
Frans
Ondertitels
NL

Als alleenstaande moeder werd Amina verstoten door haar familie en de gemeenschap. Wanneer haar vijftienjarige dochter Maria zwanger blijkt te zijn en het absoluut niet wil houden, wacht haar nog een zwaarder lot dan Amina zelf: in het Islamitische Tsjaad staat op abortus immers een zware straf. Moeder en dochter hebben geen andere keuze dan zichzelf te helpen en een beroep te doen op vrouwelijke solidariteit in een patriarchale samenleving. 

Lingui, the Sacred Bonds is een krachtig en ontroerend vrouwenportret dat het taboe rond abortus op een beklijvende manier aansnijdt. Mahamat-Saleh Haroun brengt met zijn prachtig geschoten film een ode aan vrouwelijke verbondenheid en verzet tegen traditionele machtsstructuren. Lingui werd geselecteerd voor de hoofdcompetitie van Cannes en werd internationaal lovend ontvangen.

Na afloop van de vertoning gaat programmamaker Isabel Sheridan in gesprek met abortus activist Eva de Goeij en politicoloog Amina Hassan Sheikh Ali over vrouwenrechten en de wereldwijde strijd voor het abortusrecht. Waar liggen de verschillen? En hoe versterk je elkaar op een constructieve manier? 

Over de sprekers

Eva de Goeij is neurowetenschapper, activist en voorzitter van Ava, een onafhankelijke belangenorganisatie die zich inzet voor het recht op goede abortuszorg en anticonceptie . Ook was zij werkzaam bij het Humanistisch Verbond en betrokken bij feministisch platform De Bovengrondse.

Politicoloog en microbioloog Amina Hassan Sheikh Ali houdt zich bezig met actuele maatschappelijke thema’s. Haar missie is: ‘de wereld een betere plek maken, juist voor de mensen voor wie het nu het meest onveilig of ongelijk is’. Als o.a. bestuurder bij Stichting SomAstel zet Amina zich in voor kansengelijkheid en participatie. Daarnaast is ze sleutelpersoon VGV en zet ze zich in tegen vrouwelijke genitale verminking.