TV NL EN

De Balie Kijkt: Mi País Imaginario

Bekijk trailer
Dit gesprek is in het Engels
Regisseur
Patricio Guzman
Speeltijd
’83 min
Land
Chili
Taal
Spaans
Ondertitels
EN

Documentairemaker Patricio Guzman richt zijn lens op de demonstraties in Santiago de Chile in 2019. Anderhalf miljoen mensen gingen de straat op voor beter onderwijs, meer democratie en een nieuwe grondwet, die de huidige grondwet van dictator Pinochet (1973-1990) moet vervangen.

Een protest dat begon als reactie op stijgende prijzen in het openbaar vervoer ging al gauw over meer: de sociale en economische ongelijkheid in Chili, de hoge energieprijzen, machtsmisbruik en corruptie, werkloosheid, het gebrek aan sociale zekerheid, het neoliberale economische model, de macht van de private sector en de president Sebastián Piñera. Het was een opstand tegen de erfenis van de civiel-militaire dictatuur van Pinochet die 30 jaar na de val van het regime nog sterk doorwerkt in Chili.

Als gevolg van de protesten trad president Piñera af, werden er nieuwe verkiezingen uitgeschreven en werd er na een referendum in 2020 besloten om een nieuwe grondwet op te stellen. Deze nieuwe grondwet werd op 4 september dit jaar afgewezen in een nieuw referendum, hiermee lijkt de sociale revolutie in Chili voorlopig tot stilstand gekomen.

Erfenis van de dictatuur in Chili

Na afloop van de film gaat programmamaker Jelle Baars in gesprek met Chileens-Nederlands muzikant Patricio Wang die in 1976 in ballingschap naar Nederland kwam en de Chileense onderzoeker Isidora Ovalle. Een gesprek over de erfenis van de dictatuur in Chili, de betekenis van de opstanden in 2019 en hoe nu verder na het referendum van 2022.

Het nagesprek is in het Engels

Sprekers

Patricio WangChileens-Nederlandse muzikant, kwam in 1976 naar Nederland als balling.
Isidora OvalleChilean development professional and feminist researcher.