TV NL EN

De Balie Kijkt:
Mijn Rembrandt

Bekijk trailer

Tijdens deze speciale vertoning spreken we voorafgaand aan de film Robert van Langh, Hoofd van de afdeling Conservation & Science van het Rijksmuseum, over de restauratie van Rembrandts Nachtwacht. Na afloop van de film is er een nagesprek met niemand minder dan regisseur Oeke Hoogendijk.

In haar nieuwe documentaire duikt Oeke Hoogendijk (Het Nieuwe Rijksmuseum) in de wereld van de oude meesters. Het resultaat is naar eigen zeggen ‘an epic art-thriller’, waarin verzamelaars, kunsthistorici en conservators hun liefde voor het werk van Rembrandt uit de doeken doen.Wat maakt Rembrandt zo bijzonder en hoe komt het dat zijn werk mensen zo diep raakt?

Tijdens deze speciale vertoning spreken we voorafgaand aan de film Robert van Langh, Hoofd van de afdeling Conservation & Science van het Rijksmuseum, over de restauratie van Rembrandts Nachtwacht. Hoe is het om deze grote operatie van ’s lands bekendste meesterwerk te overzien?
Ook is na afloop van de film regisseur Oeke Hoogendijk aanwezig voor een nagesprek.

 

SPREKERS

Oeke Hoogendijk (1961) is een internationaal gelauwerde documentairemaker. Zij studeerde toneelregie aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht en debuteerde in 1998 met haar eerste filmdocumentaire: Een gelukkige tijd (1998). Hoogendijk staat bekend om haar documentaires over kunst, waaronder de serie en gelijknamige film Het Nieuwe Rijksmuseum en haar nieuwste film Mijn Rembrandt. Momenteel werkt zij aan meerdere films, waaronder Operatie Nachtwacht, over de grootschalige restauratie van het schilderij De Nachtwacht van Rembrandt.

Robert van Langh (1968) is sinds 2006 hoofd van de afdeling Conservation & Science van het Rijksmuseum in Amsterdam. Daarnaast is hij hoofd van het Netherlands Institute for Conservation, Art and Science (NICAS), een innovatief en interdisciplinair onderzoekscentrum waar kunstgeschiedenis, conservering en natuurwetenschap worden verenigd. Momenteel overziet hij de grote restauratie van de Nachtwacht onder de titel ‘Operation Night Watch’.

Speakers

Oeke HoogendijkDocumentairemaker.
Foto: Annaleen Louwes
Robert van LanghHoofd Conservation & Science, Rijksmuseum