TV NL EN

De Balie kijkt:
Miles Davis: Birth of The Cool

Bekijk trailer

Documentaire over jazzlegende Miles Davis met optreden van trompettist Eric Vloeimans en een performance door Killian Herbunot en Kévin Théagene.

Miles Davis (1926-1991) was een jazzcomponist, trompettist en multi-instrumentalist. Hij wordt beschouwd als een van de belangrijkste en meest invloedrijke jazzmuzikanten van de twintigste eeuw. Deze documentaire schetst een beeld van de man achter de muziek. Aan de hand van archieffoto’s, home-video’s en interviews met collega-muzikanten wordt onderzocht waarom Miles Davis ook vandaag de dag nog steeds relevant is.

Eric Vloeimans (1963) is een ’s lands bekendste trompettisten. Hij begon zijn trompetstudie aan het Rotterdams conservatorium op de afdeling klassieke muziek, maar stapte later over naar de jazz afdeling nadat zijn interesse voor die stroming was gewekt. Als jazztrompettist studeerde hij dan ook in 1988 met lof af en zette zijn studie voort in New York, waar hij studeerde met Donald Byrd en ervaring opdeed door te spelen in de bigbands van Frank Foster & Mercer Ellington.

In 2001 kreeg Vloeimans de VPRO/Boy Edgar prijs voor zijn inzet op het gebied van de jazzmuziek.

En wat is de invloed van Davis op een nieuwe generatie muzikanten? Twee jonge artiesten uit Parijs, saxofonist Kevin Théagene en danser Killian ‘The Wave’ Herbunot, geven voorafgaand een eigentijdse performance van Davis’ werk.

Vloeimans zal een inleiding verzorgen voorafgaande aan de film en na de film een kort optreden geven geïnspireerd op de film in het bijzonder en het werk van jazzlegende Miles Davis in het algemeen.

 

Speakers

Eric VloeimansTrompettist
Kévin ThéageneSaxofonist en danser
Parwin MirrahimyProgrammamaker en moderator