TV NL EN

De Balie kijkt Minding the Gap met Massih Hutak

Bekijk trailer

Genomineerd voor een Oscar! Coming-of-age film die zijn weerga niet kent. ‘We’ve got to grow up, and it’s gonna suck’: drie oude schoolvrienden proberen volwassen mannen te worden.

Minding the Gap neemt je mee in de werkelijkheid van drie middelbare schoolvrienden, die al skatend hun weg proberen te vinden in het door werkloosheid en armoede getekende Rockford, Illinois, in het hart van de Amerikaanse Rust Belt. Wat het betekent om op te groeien van jongen tot man in deze hardvochtige, uitzichtloze omgeving, weet een van de jongens, Bing Liu, feilloos vast te leggen in een documentairefilm zoals je zelden hebt gezien – Minding the Gap is onder meer de winnaar van het prestigieuze US Sundance film festival.

Bing Liu filmt hoe hij en zijn vrienden abrupt de volwassenheid in worden gekatapulteerd, inclusief rotbaantjes, baby’s en de kwetsbare zoektocht naar wat het betekent om een man te zijn. Jaren later keert hij terug naar zijn geboorteplaats om te zien wat er van zijn vrienden is geworden. Ook maakt hij ruimte in de film om zijn eigen verhaal te vertellen. Op deze manier maakt hij een aangrijpende coming-of-age film die zijn weerga niet kent.

Deze De Balie Special wordt ingeleid met een column van schrijver en rapper Massih Hutak.

Massih Hutak is schrijver en rapper, en bekend als columnist voor NPO Radio 1 en Het Parool. Ook geeft Hutak rap- en schrijfworkshops waarin hij tolerantie, politiek, religie, vrijheid en seksualiteit adresseert. Eerder was hij onder meer werkzaam als docent Nederlands en maatschappijleer, en in 2011 publiceerde hij de roman Toen God nog in ons geloofde.

Speakers

Massih HutakSchrijver en rapper
“MINDING THE GAP is an endlessly engrossing film about the pain and struggle of everyday kids becoming everyday adults. Part skate doc part cinematic treatise on the tension inherent in boys becoming men, the film’s strength lies in Bing’s insistence on pushing, gently…” – Barry Jenkins (regisseur Moonlight)