Monos draait om een kleine groep tienercommando’s, leden van een guerrilla-beweging die hoog in de ruwe bergen een afgelegen station bemannen. De kids, die schuilnamen als Rambo, Lady, Smurf en Boom-Boom dragen, hebben maar twee taken: het in leven houden van melkkoe Shakira, en het bewaken van hun westerse krijgsgevangene (Julianne Nicholson), die ze enkel aanduiden als Doctora.
Beiden gaan bepaald niet van een leien dakje, zoals te verwachten is wanneer je een groep losbandige en hormonale tieners alleen laat zonder volwassen begeleiding maar mét een flinke lading wapens. Ze vrijen en stoeien, plagen en pesten, en dat van kwaad tot erger.
Monos sleurt de kijker mee in een avontuurlijke koortsdroom, maar tegelijkertijd is de film onlosmakelijk verbonden aan de dagelijkse realiteit van regisseur Landes’ thuisland Colombia, en de wankele vrede die daar op dit moment wordt opgebouwd na vijf decennia burgeroorlog.
Prof. dr. Greetje Timmerman (1954) is hoogleraar Jeugd als sociaal verschijnsel, bij de Faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen.
Timmerman richt zich op de bestudering van de jeugdfase als een periode waarin jongeren met elkaar een eigen sociale structuur en cultuur vormen. Naast gezin en school speelt de groep van leeftijdgenoten in de jeugd een belangrijke rol in de socialisatie van jongeren. In de huidige generatie zijn maatschappelijke en culturele ontwikkelingen als individualisering en digitalisering van grote invloed op de sociale en identiteitsontwikkeling van jongeren. Zij zal in haar inleiding onder andere vertellen over groepsdynamica onder jongeren en jong volwassenen.