TV NL EN

De Balie kijkt: Muidhond

Bekijk trailer

De verfilming van Inge Schilperoords controversiële roman Muidhond gaat over de 23-jarige Jonathan. Hij is een pedofiel en bij gebrek aan bewijs vrijgekomen uit de gevangenis.

De verfilming van Inge Schilperoords controversiële roman Muidhond gaat over de 23-jarige Jonathan. Hij is een pedofiel en bij gebrek aan bewijs vrijgekomen uit de gevangenis. Samen met zijn moeder probeert hij in een nieuw appartement zijn leven weer op de rails te krijgen en zijn geaardheid onder controle te houden. Om zichzelf af te leiden heeft hij de zorg op zich genomen voor een muidhond, een karper met zogenaamd geneeskrachtige eigenschappen. Maar zijn pogingen worden ondermijnd door het tienjarige buurmeisje, dat vastbesloten is vriendschap met hem te sluiten.

De innerlijke strijd van Jonathan wordt zicht- en voelbaar gemaakt door het perspectief van de camera, dat wisselt tussen de wereld zoals hij die waarneemt en een intense focus op Jonathan zelf. De film, ondersteund door gedoseerde muziek van John Parish, dringt diep door tot de gevoelswereld van een man die niet wil zijn wat hij is, maar – zoals hij zegt, vol wanhoop – “niet anders kan”.

Na de film gaan wij in gesprek met de schrijver van Muidhond, Inge Schilperoord, en de regisseur van de verfilming, Patrice Toye. Hoe was het een oneindig complexe en gelaagde problematiek te vatten, in woord en beeld?

Over de sprekers:

Inge Schilperoord (1973) publiceerde in NRC Handelsblad, Psychologie Magazine en Crossing Border Magazine. Ze werkt als forensisch psycholoog bij onder andere het Pieter Baan Centrum. Van haar debuut Muidhond werden de Franse, Engelse, Italiaanse Noorse, Spaanse en Catalaanse en Turkse vertaalrechten zijn verkocht vertaalrechten verkocht. Muidhond won de Bronzen Uil 2015 en stond op de shortlist van de ECI Literatuurprijs, de Libris Literatuur Prijs 2016, de Fintro Literatuurprijs 2016, Opzij Literatuurprijs en de ANV Debutantenprijs.

Patrice Toye (1967, België) studeerde film aan het Sint-Lucasinstituut in Brussel, waar ze in 1982 afstudeerde. Ze heeft verschillende korte films, documentaires en televisieprogramma’s gemaakt. Haar tv-film Gezocht: Man werd vertoond op IFFR in 2005. Haar tweede speelfilm (N) iemand / Nowhere Man (2008) beleefde zijn wereldpremière in Venetië. Muidhond (2019) vertoond in competitie op het Ghent International Film Festival en sleepte er de publieksprijs in de wacht. 

Speakers

Patrice ToyeRegisseur Muidhond
Inge SchilperoordSchrijver Muidhond
Parwin MirrahimyProgrammamaker en moderator