TV NL EN

De Balie Kijkt: Myanmar Diaries

Bekijk trailer

Een hybride documentairefilm met persoonlijke verhalen over leven onder het wrede junta regime in Myanmar. Winnaar van de prestigieuze Berlinale Documentary Award 2022.
Voor en na de film gaan we in gesprek met de producent Corinne van Egeraat.

Regisseur
The Myanmar Film Collective
Speeltijd
70′
Land
Myanmar, Nederland, Noorwegen
Taal
Birmaans
Ondertitels
NL
Programmamaker
Stefan Malešević

De context waarin Myanmar Diaries is gemaakt wordt gepresenteerd door de producent Corinne van Egeraat. Na de film blijft Corinne in de zaal om vragen over de film en de militaire staatsgreep van februari 2021 te beantwoorden. Vandaag de dag wordt het land nog steeds in gijzeling gehouden met een dodental van duizenden mensen.

Sinds 1962 werd Myanmar geregeerd door een wreed leger in een van de meest afgesloten dictaturen ter wereld. Maar in 2012 begon het leger zijn greep op het land te versoepelen en volgde een periode van politieke en burgerlijke vrijheid, waarin ook plaats leek te zijn voor democratie. Maar toen de uitslag van de verkiezingen in februari 2021 niet gunstig uitpakte voor het leger, pleegden zij een staatsgreep. Onafhankelijke media en het internet werden afgesloten, met vreedzame protesten als gevolg.

Het leger reageert nog steeds met brute repressie op de protesten en de wreedheid is geëscaleerd tot barbaarse praktijken. Dorpelingen worden levend verbrand, demonstranten overreden door militaire trucks, journalisten worden omgelegd en honderdduizenden mensen zijn op de vlucht. Een groot deel van de bevolking neemt momenteel het heft in eigen handen en mobiliseert zich in een gewapende opstand tegen de junta.

Over de film

Een groep jonge Birmese filmmakers heeft Myanmar Diaries gemaakt als daad van creatief verzet. Uit veiligheidsoverwegingen blijft het Myanmar Film Collective anoniem.

Myanmar Diaries is opgebouwd uit korte films van tien jonge Birmese filmmakers die de brutaliteit van de junta en het moedige burgerverzet vastleggen. Te zien zijn de ontwikkelingen vanaf de militaire staatsgreep. De film beweegt organisch heen en weer tussen documentaire en fictie en vormt zo een naadloos geheel waarin de filmmakers creatieve manieren vinden om hun hoofdrolspelers anoniem te houden. De uitdaging om emotioneel meeslepende verhalen te vertellen zonder ooit een gezicht te laten zien, is op een treffende manier aangepakt.

Over de spreker

Corinne van Egeraat is creatief producent en samen met haar partner Petr Lom hebben ze het Amsterdamse productiebedrijf ZINDOC opgericht. Beiden woonden in Myanmar van 2013-2017, waar ze film en documentaire fotografie hebben onderwezen. ZINDOC heeft twee andere films uit Myanmar geproduceerd: Sad Film, een anonieme korte film over leven in angst en de onmogelijkheid om films te maken in Myanmar en Letter to San Zaw Htway, een collectieve film over de inspirerende Birmese kunstenaar en zijn verzet tegen de dictatuur.

Spreker

Corinne van Egeraatproducent