TV NL EN

De Balie kijkt RBG

Bekijk trailer

Heldin. Feministe. Rebel. RBG: Ruth Bader Ginsburg. Opperrechter bij het Hooggerechtshof van de Verenigde Staten en onverwacht popcultuur icoon. Deze film biedt een intieme inkijk in het persoonlijk en professionele leven van Bader Ginsburg en laat haar strijd voor gelijke rechten voor mannen en vrouwen in een bredere historische context zien.

 

Haar juridische nalatenschap en decennialange werk voor de gelijkheid van mannen en vrouwen is van onschatbare waarde voor de Amerikaanse democratische rechtsstaat. Bijzonder is ook de bijna zes decennia durende gelijkwaardige relatie met haar man en supporter Martin Ginsburg, een relatie die begon in een tijdperk waar een traditionele rolverdeling tussen man en vrouw heerste. Intussen is Bader Ginsburg 85 jaar oud, heeft zij twee keer kanker overwonnen en fitnest zij drie keer per week naast haar werk bij het Hooggerechtshof.

Gerenommeerde filmmakers Julie Cohen en Betsy West, die al een aantal Emmy’s op haar naam heeft staan, besloten in 2015 een documentaire over Bader Ginsburg te maken. Bader Ginsburg’s roem nam destijds toe, in het Supreme Court was en is zij een uitzonderlijke en sterke tegenstem. Nadat Bader Ginsburg op het verzoek om deze documentaire te maken aarzelend “not yet” antwoordde, begonnen de filmmakers eerst haar vrienden en familie te interviewen totdat Bader Ginsburg in 2017 eindelijk zelf ook instemde om geïnterviewd te worden. Het is een weergaloos portret geworden.

 

Gastsprekers

Vrouwenrechtenactivist Devika Partiman is oprichter van Stem op een Vrouw en is betrokken bij Nederland Wordt Beter  een organisatie die zich inzet voor een toekomst zonder racisme.

Anniek de Ruijter, Hoofddocent European Law aan de UvA en Directeur van Bureau Clara Wichmann dat zich voor een betere maatschappelijke en juridische positie van vrouwen in Nederland inzet.

Moderator: Sherin Seyda (programmamaker De Balie)

Speakers

Devika PartimanOprichter van Stem op een Vrouw
Anniek de RuijterHoofddocent European Law aan de UvA